Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Februarie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Descinderile DNA, un subiect fierbinte

• Biroul de presã al DNA ne-a precizat cã în cazul descinderilor de la Primãria Piatra Neamt si clubul FC Ceahlãul nu sînt alte informatii publice • dupã o zi de agitatie, peste oras pare cã s-a lãsat linistea • dar toatã lumea asteaptã alte amãnunte •

Descinderile efectuate marti, 11 februarie, de DNA la Primãria Piatra Neamt si la sediul clubului FC Ceahlãul au stîrnit vîlvã în mai toatã tara, subiectul fiind intens dezbãtut. Ieri, am încercat sã aflãm mai multe detalii despre actiunea procurorilor anticoruptie, dar de la Biroul de presã al DNA am fost informati cã deocamdatã nu sînt alte informatii publice, dar cã în momentul în care vor exista, acestea vor fi transmise tot prin intermediul unui comunicat. Cei de la biroul de presã au admis faptul cã este vorba de un „subiect fierbinte“, de interes, dar informatiile, atunci cînd vor exista, vor fi puse la dispozitie. Pe plan local, tot ieri, în sediul primãriei pietrene se reintrase în normalitate, dupã vînzoleala de cu o zi înainte. Viceprimarul Aurelia Simionicã a declarat cã nu prea stie multe date despre anchetã. „Sincerã sã fiu, nici nu stiu ce anume sã spun. M-am trezit cu niste domni în birou, s-au legitimat, mi-au cerut sã vadã niste documente si m-am conformat. Ce or cãuta, nu stiu decît ce s-a spus prin comunicatul DNA. Noi am oferit hotãrîrile pe baza cãrora s-au fãcut asocieri cu echipe sportive, dacã vor mai veni le vom da si alte acte, dacã nu mai vin, asta e. Ne facem treaba cu totii si cãutãm sã rezolvãm problemele care tin de adminsitratia localã“, a declarat viceprimarul Aurelia Simionicã. Este posibil ca ancheta de la Piatra Neamt sã fie o componentã a celei declansate la nivel national, pe la mai mutle cluburi sportive care functioneazã cu sustinere financiarã de la bugetele locale sau judetene. S-au poate este vorba de altceva, dacã se urmãreste cele spuse în comunicatul de presã emis de DNA. Primarul Gheorghe Stefan s-a aflat în aceste zile la Bucuresti.

Bani pentru sport

Primãria Piatra Neamt a alocat din fonduri publice, pe baza unei hotãrîri de CL, vreo 6 miliarde de lei vechi pentru anii 2010 si 2011 si peste 10 miliarde pentru 2011 si 2012. Alocãrile de fonduri au continuat si în anii ce au urmat, dar beneficiar al fondurilor publice a devenit Asociatia CS Ceahlãul 05, în loc de FC Ceahlãul. În 2013, printr-o hotãrîre de CL din 20 decembrie, venit iarãsi în sprijinul sportului nemtean si s-a dispus transmiterea în folosintã gratuitã a spatiului în suprafatã de 546,1 mp, proprietate a municipalitãtii, situat în incinta stadionului, pe durata de 20 de ani, cãtre CS Ceahlãul 05 în vederea desfãsurãrii în conditii optime a activitãtii fotbalistice. S-au dat pentru asociatie sediul, birouri, vestiare, cu conditia respectãrii angajamentului privind destinatia spatiului si achitãrii cheltuielilor de întretinere, a investitiilor si utilitãtilor aferente.
Si Consiliul Judetean a fost pãrtas într-un contract de asociere cu FC Ceahlãul, încã din 2008. Întelegerea a fost parafatã de cãtre consilierii din mandatul trecut si s-au alocat aproape 5,5 miliarde de lei vechi, bani care au ajuns la FC Ceahlãul. Cînd a expirat contractul, anul trecut, printr-o altã hotãrîre de CJ, initiatã de un consilier pedelist declarat ulterior incompatibil, s-a creat cadrul legal pentru a se continua finantarea Ceahlãul 05 cu cîteva miliarde. În cazul în care procurorii DNA vor stabili cã acesti bani, fie de la judet fie de la municipiu, s-au dat ilegal, toate hotãrîrile devin nule si se revine la starea initailã. Teoretic, fondurile vor trebui restituite de cãtre beneficiarul lor. Consilierii, locali sau judeteni, vor avea de trecut prin oarece emotii, avînd în vedere cã unii sînt initiatori ai proiectelor în baza cãrora s-au dat banii, pentru cã ar putea da cu subsemnatul. Se pare însã cã practic nu vor avea de suferit, pentru cã toate hotãrîrile au fost luate cu majoritate largã, ceea ce înseamnã cã si de s-ar face referire la vreun incompatibil, doi, de prin legislative, votul lor nu va fi considerat decisiv, pentru cã si dacã nu se pronuntau, proiectele tot treceau.

Ce zice DNA

Reamintim cã incursiunea procurorilor anticoruptie a demarat în dimineata zilei de 12 februarie, cînd anchetatorii au descins la sediul FC Ceahlãul dar si la Primãria Piatra Neamt. ÃŽn comunicatul postat pe site-ul DNA s-a arãtat cã este vorba de o cauzã penalã care vizeazã „suspiciuni privind sãvîrsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie de cãtre persoane cu functii publice din cadrul Primãriei Piatra Neamt si de administratori ai unor societãti comerciale interpuse cu rol de directionare a sumelor de bani din bugetul public, în interesul personal al celor implicati“. Este vizatã perioada 2008-2013 cînd, spun anchetatorii, finantãri din fonduri publice pentru contracte de prestãri servicii si finantãri pentru localitãti de pe raza judetului Neamt au fost directionate, prin influenta persoanelor cu functii publice din cadrul primãriei, în interes propriu si în interesul administratorilor societãtilor comerciale care mascau faptul cã adevãratii detinãtori si beneficiari erau persoanele din acest cerc de interese creat. Au avut loc perchezitii domiciliare în cinci locatii din Piatra Neamt si Bacãu. Mai multe persoane, fãrã a se preciza exact cîte, au fost audiate, dar nu fuseserã puse sub acuzare. Procurorii anticoruptie au beneficiat în acest caz de sprijin din partea SRI.

Articol afisat de 2246 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective