Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2014
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Ianuarie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

ANCHETÃ LA MÃNÃSTIREA PETRU VODÃ

Un comunicat semnat de staretul Hariton Negrea si publicat miercuri, 15 ianuarie, pe site-ul oficial al mãnãstirii Petru Vodã (petruvoda.ro), este construit pe douã idei principale. Una din acestea se referã la misiunea site-ului petruvoda.ro, lansat în ianuarie 2009 „cu scopul de a ajunge cuvîntul Pãrintelui Justin la cît mai multi credinciosi... Toate textele oficiale ale Mãnãstirii scrise de vietuitorii mãnãstirii noastre au fost citite si binecuvîntate de Pãrintele Justin, semnate de autorii lor si publicate pe orice site care a binevoit sã le preia“, se aratã în comunicatul semnat de staretul de la Petru Vodã. Hariton Negrea readuce în discutie si episodul deshumãrii osemintelor pãrintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, lucru petrecut în noiembrie 2013, la împlinirea a sapte ani de la înmormîntarea în cimitirul lãcasului. Prin documentul atasat în fotocopie, autentificat prin stampila si semnãtura staretului, reprezentantii mãnãstirii ctitorite de pãrintele Iustin se leapãdã încã o datã de actul deshumãrii pãrintelui Calciu. „...nimeni dintre noi nu s-a îndoit vreodatã de sfintenia Pãrintelui Gheorghe Calciu, si nimeni nu poate fi de acord cu necuviinta sãvîrsitã asupra sfintelor oseminte ale Pãrintelui Gheorghe Calciu. ÃŽngropat cu toatã rînduiala de îngropãciune de cãtre însusi Prea-fericitul Patriarh Teoctist si de Prea-cuviosul Arhimandrit Justin Pîrvu în anul 2006, Pãrintele Gheorghe Calciu este pomenit si venerat în fiecare zi de obstea noastrã si de pelerinii ce ne viziteazã, spre folos sufletesc si mîngîiere duhovniceascã, rugîndu-se neîncetat pentru noi“, se aratã în comunicatul ce poartã antetul mãnãstirii de la Petru Vodã. Luarea de pozitie a stertului survine la scurt timp dupã ce, pe acelasi site al lãcasului, a fost postat un alt comunicat (duminicã, 12 ianuarie), de aceastã datã sub semnãtura monahului Filotheu Bãlan, purtãtorul de cuvînt al mãnãstirii. ÃŽn el se aduceau acuzatii grave serviciilor de informatii, în special SRI, cum cã ar superviza si ar controla activitatea monahilor prin intermediul unor persoane infiltrate în scopul de a deteriora imaginea mãnãstirii. Comunicatul apãrea sub forma unei scrisori deschise si se intitula „Mãnãstirea Petru Vodã cãtre serviciile secrete: «Luati-vã slugile si lãsati-ne în pace»“. Postarea a fost vizibilã pentru scurt timp pe site-ul mãnãstirii, suficient pentru a naste tot felul de scenarii si speculatii.

„Toti au alibiul acesta, cã erau la masã în momentul cînd s-a intrat pe site“

Staretul Negrea a clarificat ieri rostul comunicatului pe care l-a postat pe 15 ianuarie, si a dorit sã lãmureascã si problema primei postãri, cea acuzatoare la adresa serviciilor secrete: „Investighez aceastã problemã pentru cã cineva a postat acel comunicat duminicã, si i l-a atribuit purtãtorului de cuvînt al mãnãstirii, fãrã a fi asa. Acel articol a stat pe site mai putin de 24 de ore, si eu am dispus sã fie scos, pentru cã ceea ce se scria acolo este lipsit de adevãr, nu era scris de Filotheu Bãlan, si nici nu avea binecuvîntarea mea. Din ce am dedus, în timp ce eram la masa de prînz, cineva a intrat si a pus acel comunicat. Cineva s-a tinut de glume rele, necuviincioase“. Monahul a început sã cerceteze care dintre cei 80 de membri ai obstii este autorul articolului, însã recunoaste cã misiunea este grea. „Deocamdatã nimeni nu spune nimic. Toti au alibiul acesta, cã erau la masã în momentul cînd s-a intrat pe site si s-a postat articolul. Adevãrul este cã duminica este mai multã lume la masã, pentru cã, pe lîngã membrii obstii sînt invitati si credinciosii care vin la slujbã si sînt douã sãli de mese. Eu cred cã cine a vrut sã facã rãu a pîndit momentul“, mai spune staretul. Purtãtorul de cuvînt este scos de sub bãnuialã din start de vreme ce staretul sustine cã l-a vãzut la masã: „Acolo erau fãcute niste acuzatii nereale si iresponsabile la adresa serviciilor secrete. Dacã l-as gãsi pe autor, l-as pune sã-mi prezinte argumentele pentru care a lansat acele acuzatii, l-as întreba de ce a fãcut acest gest fãrã binecuvîntarea mea, apoi l-as pune în discutia obstii si l-as trimite în fata consistoriului de la Mitropolie. Dacã se constatã cã lucrurile sînt grave, se poate aplica cea mai grea sanctiune, anume ca pe o perioadã de trei ani sã nu mai aibã posibilitatea sã fie ridicat în grad“. Staretul a tinut sã mai sublinieze cã nu a fost vorba de nici o presiune din partea SRI sau a Mitropoliei dupã publicarea comunicatului din 12 ianuarie, sters de pe site la cîteva ore dupã postare. „Cei de la SRI nici nu ne-au luat în seamã. Au fost tot felul de scenarii, dar nu e nimic adevãrat“, a încheiat protosinghel Hariton Negrea.

Iatã ce spune comunicatul mãnãstirii

Noi, Mãnãstirea Petru Vodã, dorim pacea si lãmurirea întru Adevãr a drept-credinciosilor nostri frati de credintã si de neam. Pentru aceea, cu frica lui Dumnezeu si cu constiintã curatã, grãim urmãtoarele:
1. Mãnãstirea noastrã mãrturiseste acelasi neschimbat si neschimbabil adevãr dogmatic al Ortodoxiei, dimpreunã cu toate Sfintele Soboare, cu întreaga învãtãturã de credintã a Sfintilor Pãrinti si a Pãrintelui Ctitor, Arhimandritul Justin Pîrvu. Nu modificãm nici o iotã din pravila si rînduiala lãsatã de Pãrintele Ctitor, ci o mãrturisim si o sustinem în continuare, precum se cuvine, spre mîntuirea noastrã, spre întãrirea credinciosilor si spre slava lui Dumnezeu si a sfintei Sale Biserici. Dacã veti citi în presã sau veti auzi zvonuri cum cã am schimba predania dreptei-credinte, vã rugãm sã ne întrebati direct, si vã vom lãmuri cugetul precum ne va lumina Dumnezeu.
2. Precum se stie, din ratiuni importante mîntuirii, începînd din ianuarie 2009, Pãrintele nostru si vrednicul de pomenire Arhimandritul Justin a tinut sã transmitã publicului român din toatã lumea mesajele si învãtãturile Sfintilor Pãrinti si ale Prea-cuviosiei sale. Întrucît Mãnãstirea Petru Vodã nu avea atunci nici un mijloc propriu si independent pentru aceastã functie, cu scopul de a ajunge cuvîntul Pãrintelui Justin la cît mai multi credinciosi, Prea-cuviosia Sa a binecuvîntat publicarea pe toate canalele media care au binevoit sã îi preia învãtãtura. Toate textele oficiale ale Mãnãstirii scrise de vietuitorii mãnãstirii noastre au fost citite si binecuvîntate de Pãrintele Justin, semnate de autorii lor si publicate pe orice site care a binevoit sã le preia.
3. La acuzatiile care se aduc mie, ca staret, si obstii noastre, rãspund ca înaintea lui Dumnezeu cã nimeni dintre noi nu voieste altceva decît pãstrarea ortodoxiei, grija fatã de mîntuire fiind singurul nostru subiect de preocupare. Precizãm aici cã purtãtorul nostru de cuvînt, monahul Filotheu Bãlan nu a avut niciodatã si nu are nici o colaborare, de nici un fel, cu nici un organism politic sau informational, nici national, nici international. Acest lucru îl sustine în fata Sfîntului Altar cu mâna pe Sfînta Evanghelie si pe Sfînta Cruce. Toate colaborãrile sfintiei sale cu mirenii sunt exclusiv pe plan religios si cultural, exclusiv pentru promovarea Ortodoxiei.
4. Pãrintele Gheorghe Calciu a lãsat scris un Testament ce contine în mod detaliat o prorocie, text publicat în anul 2007 (cu binecuvîntarea Înalt Prea Sfintitului Mitropolit Bartolomeu Anania, cu care Pãrintele Gheorghe a fost frate de suferintã vreme de multi ani în temnitele comuniste). În acest text Sfintia Sa scrie cã trupul sãu va fi gãsit neputrezit si exprimã textual cã acest lucru nu este lucrarea lui Dumnezeu, ci lucrarea duhului rãu. Nici un crestin, nici un preot si nici un Sfînt nu ar atribui duhului celui rãu un lucru dumnezeiesc; este limpede cã prin descoperire dumnezeiascã Pãrintele Gheorghe Calciu - care niciodatã nu a spus vreun neadevãr si care s-a remarcat tocmai prin aceastã limpezime a sinceritãtii mãrturisirii sale - a spus foarte clar cã neputrezirea sa nu este minune dumnezeiascã, ci lucrarea vrãjmasului diavol, si cã, tocmai din acest motiv, pentru a evita sminteala multora, doreste ca trupul sãu sã fie reîngropat. Începînd cu 1999, Mãnãstirea Petru Vodã, mai ales prin activitatea cãrturãreascã a monahului Filotheu Bãlan, a publicat mii de pagini de literaturã a Sfintilor din temnitele comuniste, mãrturisitori pe care i-a promovat publicîndu-le cãrtile si dedicîndu-le o amplã activitate de sustinere cu cuvântul scris si rostit. Cinstire Sfintilor constã în cinstirea sfinteniei vietii lor, a învãtãturilor lor, a scrierilor lor, a testamentului lor, a memoriei lor si a moastelor lor. Mãnãstirea noastrã respectã toate aceste forme de cinstire a Sfintilor si nu poate fi de acord cu nici un fel de încãlcare a acestei cinstiri. Ca staret, si avînd în unanimitate acceptul si sustinerea întregii noastre obsti, prin vot deschis, la douã sinaxe premergãtoare pomenirii de sapte ani a Pãrintelui Gheorghe Calciu, am hotãrît nedezgroparea Pãrintelui, hotãrîre conformã cu canoanele bisericesti si cu constitutia tãrii. Întelegem, ca Mãnãstire drept-credincioasã, cinstirea sfintelor moaste conform Sinodului al Saptelea Ecumenic din anul 787. Deoarece Mãnãstirea noastrã este închinatã si Sfintilor Închisorilor, ca al doilea hram, si pentru multimea faptelor de sfintenie a Pãrintelui Gheorghe Calciu, cunoscute întregii lumi, nimeni dintre noi nu s-a îndoit vreodatã de sfintenia Pãrintelui Gheorghe Calciu, si nimeni nu poate fi de acord cu necuviinta sãvîrsitã asupra sfintelor oseminte ale Pãrintelui Gheorghe Calciu. Îngropat cu toatã rînduiala de îngropãciune de cãtre însusi Prea-fericitul Patriarh Teoctist si de Prea-cuviosul Arhimandrit Justin Pârvu în anul 2006, Pãrintele Gheorghe Calciu este pomenit si venerat în fiecare zi de obstea noastrã si de pelerinii ce ne viziteazã, spre folos sufletesc si mîngîiere duhovniceascã, rugîndu-se neîncetat pentru noi. Fie acestea spre mãrturisirea adevãrului întru pacea Domnului nostru Iisus Hristos.
Staret al obstii Mãnãstirii Petru Vodã, Protosinghel Hariton NEGREA

Articol afisat de 3191 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Florin JBANCA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective