Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2013
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Decembrie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

STILISTA BOLNAVILOR

• Emilia Movilã lucreazã de 9 ani la Spitalul Judetean Neamt ca frizeritã-coafezã • ea îi face „frumosi“ pe bolnavi, cei mai fideli clienti ai ei • „Eu cred cã am ales drumul bun“ spune Emilia Movilã • stilista merge cel mai des la Chirurgie, seful de sectie de aici fiind foarte exigent în privinta curãteniei

Spitalul Judetean Neamt este o adevãratã uzinã, avînd circa 1.400 de salariati, fiind astfel cea mai mare întreprindere din judet. Pe lista salariatilor figurezã pe lîngã cadrele medicale si o serie de oameni cu meserii diverse. Unul dintre acestia este Emilia Movilã, în vîrstã de 53 de ani si care este angajatã ca frizeritã pentru pacientii unitãtii sanitare. Spitalul are nevoie de un astfel de salariat pentru a le oferi bolnavilor serviciile de întretinere necesare pentru confortul lor, dar si pentru a-i toaleta pe cei care nu sînt capabili sã se miste sau care sînt în stadii grave ale unor boli terminale. Emilia Movilã (foto) este din Piatra Neamt si timp de peste 20 de ani a lucrat ca si coafezã la un salon din Precista, aproape de Scoala nr. 4. Aici avea clientelã bunã si lume cu bani. Din pãcate, criza economicã si-a spus cuvîntul si în acest domeniu, tot mai putine femei alegînd sã-si aranjeze pãrul la saloane. „Ani buni coafam profesoarele de la scoalã, educatoarele si nu numai. La un moment dat, numãrul clientelor a început sã scadã, foarte multe doamne ajungînd la noi o datã ori de douã ori pe an. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, a intervenit si o altã problemã. Foarfecele folosite la tuns necesitã ascutire profesionalã, iar tocilãriile au dispãrut aproape în totalitate. Mai era una singurã în oras, iar acolo se cerea 15 lei de ascutit un foarfece. Astfel, a fost clar cã situatia era tot mai dificilã si nu stiam cum sã o scot la capãt. La un moment dat am vãzut în ziar un anunt prin care se preciza cã spitalul angajeazã un frizer. Avînd diplomã si de frizer si de coafezã am dat concurs si, din fericire, am trecut cu bine. N-am spus o vorbã colegelor de la salon, de teamã sã nu rîdã de mine dacã as fi picat. Dupã aceea, toate au fost foarte surprinse. Eu cred cã am ales drumul bun, pentru cã, desi salariul este mic, este sigur si nu mai depind de situatia economicã. ÃŽn plus, chiar cred cã prin ceea ce fac îi ajut pe bolnavi sã mai uite de necazuri si le aduc un zîmbet pe fetele chinuite“, a declarat Emilia Movilã.

Speriatã de bolnavi

Primele zile de lucru la spital au îngrozit-o pe frizeritã. De unde anterior lucra cu lume curatã, civilizatã si cu bani, acum se trezise nevoitã sã lucreze cu tot felul de oameni, de la persoane fãrã adãpost pînã la bolnavi paralizati complet ori oameni pe patul de moarte. „Prima datã am vrut sã renunt. Mi se pãrea cã nu mã voi descurca, uneori aveam senzatia cã nu pot sã îi multumesc pe bolnavi, altii erau dificili si nu suportau sã-i atingã altcineva. Ulterior m-am obisnuit si i-am tratat pe toti cu multã întelegere si compasiune, mai ales pe cei de la Neurologie, unde multi sînt paralizati complet sau pe pacientii de la Oncologie. Acestia din urmã au tendinta de a-si deschide sufletul mai usor fatã de mine decît fatã de cadrele medicale. Oamenii îsi plîng de milã, spun ce au pe suflet, le pare rãu de ei si de familiile lor, practic se creazã o legãturã între noi. Mã impresionezã fiecare caz în parte si, cel mai trist este cînd aflu cã unul dintre clientii mei a murit“, a mai spus Emilia Movilã. Aceasta lucreazã la spital de luni pînã vineri. ÃŽn fiecare zi merge în toate sectiile unde tunde si bãrbiereste pacientii care doresc acest lucru. ÃŽn plus, este chematã de medici în anumite sectii pentru a face toaleta bolnavilor. De exemplu, merge frecvent la Pediatrie unde tunde mai ales copiii abandonati, sau nu este zi în care sã nu ajungã în sectia de Chirurgie. „Domnul doctor Koszeghi este foarte strict cînd vine vorba despre regulile de igienã. Acesta nu vrea sã vadã pacientii neîngrijiti, motiv pentru care acolo merg cel mai des“, mai spune frizerita.

A tuns capete crãpate, pline de sînge

De-a lungul anilor Emilia Movilã a mers în toate sectiile spitalului si a avut ce-a face cu fel de fel de oameni. Cazurile care au impresionat-o profund au fost cele de la UPU. „Cel mai des eu mã ocup de pacientii bãrbati. ÃŽi tund sau îi bãrbieresc pentru cã asa vor ei, sau asta cer medicii. Femeile apeleazã mai putin la mine, iar dacã se întîmplã nu vor decît un tuns si un spãlat. ÃŽn schimb mi s-a întîmplat ca în Urgentã sã tund femei, dar nu de plãcere, ci de nevoie, pentru ca medicii sã le poatã coase rãnile. ÃŽmi amintesc cazul unei femei tinere, care a si murit dealtfel. Aceasta lucra în Italia si trimitea acasã bani familiei. O vecinã i-a spus cã sotul are o amantã asa cã s-a întors pe nepusã masã. A iesit scandal, iar bãrbatul a lovit-o cu o sticlã în cap dupã care a bãtut-o bine. Cînd a ajuns la Chirurgie am fost chematã ca s-o tund înainte de a intra în sala de operatie. N-am vãzut în viata mea asa ceva, avea tot capul plin de tãieturi profunde si toatã era numai sînge. Plîngînd si eu si ea am reusit s-o curãt, dar din nefericire am aflat pe urmã cã a murit din cauza bãtãii“, a mai spus frizerita. Uneori primeste bacsis pentru ceea ce face, de cele mai multe ori nu, însã Emilia Movilã declarã cu seninãtate cã n-ar schimba ceea ce face cu nimic, si este foarte încîntatã de faptul cã în momentul în care ea pleacã de la patul lor, cu totii au pe fete un zîmbet.

Articol afisat de 1856 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective