Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2013
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Decembrie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

SERVICIUL SECRET, GAFÃ DE PROPORTII

• un tînãr, care intentiona sã ajungã astãzi la Pungesti la un protest împotriva exploatãrii gazelor de sist, a fost victima unei actiuni de intimidare a SIPI • un ofiter, care s-a recomandat în fals ca fiind cadru la IPJ Neamt, i-a atras atentia „sã nu facã prostii la Pungesti“ • „Consider cã este un vãdit act de intimidare“, sustine Bogdan Buta •

Bogdan Buta, un tînãr romascan care nu s-a sfiit sã-si exprime liber pãrerea vizavi de „Fenomenul Pungesti“, respectiv fatã de intentia unei companii multinationale de a exploata gaze de sist prin metoda fracturãrii hidraulice, a avut parte de o surprizã de proportii din partea serviciilor secrete. ÃŽn spetã este vorba de Serviciul de Informatii si Protectie Internã (SIPI) Neamt care s-a arãtat mai mult decît interesat de ceea ce avea de gînd sã facã tînãrul romascan în cursul zilei de astãzi, cînd îsi programase sã participe la o manifestare la Pungesti, judetul Vaslui. Cît priveste implicarea unui ofiter de la SIPI în aceastã chestiune, nimeni din cei cu care am discutat în cursul zilei de ieri nu a reusit sã ne convingã si nici sã ne punã la dispozitie un cadru legal care ar justifica comportamentul ofiterului de la SIPI. Din spusele lui Bogdan Buta, ofiterul s-ar fi prezentat la domiciliul pãrintilor sãi din Roman, recomandîndu-se ca fiind angajat al Politiei Neamt. ÃŽn aceste conditii, romascanul a cerut, eronat, clarificãri de la conducerea IJP Neamt. „Este vorba de comisar sef Constantin Socea, care s-a deplasat personal la domiciliul subsemnatului din municipiul Roman. Nu m-a gãsit acasã, pentru cã de cîtiva ani buni sînt angajat în Iasi si evident, locuiesc în Iasi. A lãsat pãrintilor mei numãrul de mobil personal, asa cã la ora 16.10, l-am sunat pentru a afla scopul acestei vizite. Discutia telefonicã a durat circa 20 de minute“, se aratã în adresa înaintatã Politiei Neamt, dar si presei.

„Ar fi bine sã nu faceti prostii la Pungesti“

Bogdan Buta redã continutul discutiei pe care a avut-o cu ofiterul SIPI, desi acesta a insistat sã nu facã nimic public.
„Comisar sef Socea: Doream sã avem o discutie despre ultimele evenimente, în special despre intentia d-strã de a vã deplasa la Pungesti sîmbãtã, 7 decembrie, dar nu stiam cã sînteti în Iasi.
Bogdan Buta: Nu am avut niciodatã ocazia de a vorbi cu un comisar de politie, nici mãcar la telefon, de aceea sînt foarte curios care este adevãratul scop al vizitei d-strã.
Cms. S.: Ar fi bine sã nu faceti prostii la Pungesti! Orice manifestare în afara legii va fi sanctionatã în mod drastic! Sã stiti cã nu e de glumã! Eu vã previn!
B.B.: Stiu asta, dar tot nu înteleg care este scopul vizitei d-strã, cu atît mai mult cu cît nu am încãlcat niciodatã legea.
Cms S.: Pãi, da, ãsta este un lucru foarte bun, sã nu existe probleme...
B.B.: Îmi puteti spune cine v-a dat ordin sã mã contactati?
Cms S.: (rîde): Nu putem vorbi despre asta.
B.B.: Îmi dati voie sã vorbesc presei despre aceastã discutie telefonicã?
Cms S.: (pe un ton supãrat): „Nu, ãsta ar fi un lucru rãu!“.
Ca urmare a celor întîmplate, Bogdan Buta considerã cã actiunea ofiterului SIPI este un act de intimidare, care îi încalcã drepturile fundamentale pe care orice român le are ca cetãtean al Uniunii Europene. „Spre deosebire de domnul comisar sef Socea, scopul meu este sincer si deschis: peste ani, cînd istoricii vor cerceta afacerea Pungesti, vor avea la dispozitie încã un document care sã arate cine a încãlcat legile tãrii si în ce fel“, se mai aratã în adresa înaintatã sefului IJP Neamt. Comisarul sef Paul Tablan i-a transmis lui Bogdan Buta faptul cã ofiterul respectiv nu face parte din structurile IJP: „ÃŽn urma situatiei prezentate de dvs., la nivelul IPJ Neamt s-au dispus verificãri în urma cãrora a rezultat faptul cã dl. Comisar sef Socea Constantin nu este ofiter în cadrul unitãtii noastre“. Investigatiile noastre au indicat, fãrã tãgadã, cã respectivul comisar sef este angajat al SIPI. Am încercat sã obtinem un punct de vedere oficial si din partea comisarului sef Valentin Haisuc, seful SIPI Neamt, însã acesta nu a rãspuns ieri la telefon. Am încercat, de asemenea, sã aflãm care sînt atributiile acestui serviciu de informatii, însã nimeni nu a putut sã ne „lumineze“. „Este complicat sã spui dacã si-a încãlcat sau nu atributiile. Cît despre SIPI, «cel mai tare» îl foloseste“, ne-a spus o sursã care a dorit sã-si pãstreze anonimatul. L-am întrebat pe Bogdan Buta dacã are vreo explicatie privind modalitatea prin care SIPI a ajuns la el. „Am participat la manifestarea de la Pungesti pe 19 octombrie. A fost o întîlnire pasnicã. Am mai participat la douã marsuri, tot pe problema Pungesti, la Iasi, iar la întoarcere am fost oprit de un echipaj de jandarmerie care m-a legitimat. Ulterior, am aflat cã am primit acasã douã procese verbale de avertisment. De ce? Nici eu nu am înteles. Am realizat o paginã pe o retea de socializare „Uniti salvãm Pungesti“, unde am anuntat evenimentul de sîmbãtã“, a declarat Bogdan Buta, care crede cã prin actiunile sale pasnice nu pune în pericol siguranta nationalã.

Articol afisat de 4191 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective