Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Noiembrie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
OAMENI DISPERATI   DE DUHORILE STATIEI

OAMENI DISPERATI DE DUHORILE STATIEI

Statia de epurare din Piatra Neamt scoate din sãrite sute de oameni. Si face asta la propriu, cãci lumea simte cum îsi pierde mintile din cauza zgomotului produs de suflantele statiei, dar si de mirosurile emanate. Cetãtenii s-au adresat în nenumãrate rînduri institutiilor abilitate - Garda de Mediu, Directia de Sãnãtate, Agentia pentru Protectia Mediului, Prefecturã, Consiliul Judetean, plus Compania Apa Serv. Pînã acum, toate au reusit sã se acopere cu documente prin care se sustine cã cele relatate de oameni nu se confirmã si cã statia functioneazã la parametri reali. Ieri, un grup de cetãteni s-a adunat la Consiliul Judetean, unde a dat ochii cu conducerea de la Apa Serv, Garda de Mediu si Agentia de Mediu, întîlnirea fiind mediatã de Irina Corduneanu, consilier al presedintelui CJ Neamt.

Povestea vîntului de neoprit si a steagurilor prevestitoare

Discutiile n-au fost deloc blînde, reclamantii venind cu amãnunte clare despre ceea ce trãiesc zi de zi, si mai ales noaptea, cînd se aude zgomotul insuportabil pînã la Borzogheanu, unde ajunge unda sonorã. Iar cei care reprezentau autoritãtile au venit pregãtiti cu documente. Unul dintre reclamanti are mama de 80 de ani si avea planuri ca la pensie sã se retragã la casa pãrinteascã. „Mama mea doarme cu cîte o pernã de o parte si de alta a capului, ca sã mai scape de zgomotul insuportabil. Oamenii din apropierea unitãtii militare, Gara Veche, 1 Mai si giratoriu sînt terorizati cu acest disconfort de la Statia de epurare. Noi n-am venit aici pentru cã nu avem treabã! Am venit sã vã mai explicãm o datã cã ori întelegeti cã trebuie fãcut ceva pentru a se revizui un proiect care a fost gresit, ori ne constituim parte civilã si dãm în judecatã Apa Serv. Si atunci va fi mai greu. Vedeti ce e de fãcut, cãci dacã venea mama la 80 de ani aici si-i povesteati de legislatia europeanã, nu stiu cum mai scãpati“, a spus un reclamant. Un alt pietrean a vorbit despre mirosul care acoperã zona: „E rusinos si pentru oras, pentru cã cine intrã în Piatra Neamt dinspre Bacãu se sufocã de duhori, a rahat. Mi-e mai mare rusinea cã vin musafirii la mine sã facem un grãtar si cînd iesim în curte ne trezim cã pute de pleacã oaspetii încotro vãd cu ochii. Iar noaptea... se aude un zgomot de nu poti sã-l suporti nici treaz, nici vorbã sã mai poti dormi! Si dureazã si cîteva ore, nu e o chestiune de cîteva minute“. Din grupul cetãtenilor supãrati, unul a povestit cum s-a învãtat sã „citeascã“ despre ce urmeazã a se întîmpla cu zgomotul si mirosurile: „Lîngã locuinta mea este un agent economic care are arborate niste steaguri. Tot timpul mã uit la ele, sã vãd din ce directie bate vîntul. Am devenit expert si stiu cã în functie de cum fluturã ele, vine nenorocirea peste noi“.

Acoperiti în fata legii

Autoritãtile s-au justificat, desi n-au primit crezare, prin vocile lui Iacob Irimia, care a reprezentat Garda de Mediu, si Ion Pãcalã, director la Apa Serv. Primul a dat citire unor buletine de analizã pe care oamenii le-au dezaprobat, ei sustinînd cã au fost fãcute în momente în care de la statie nu se auzeau zgomotele produse de suflante. Apoi le-a dat dreptate cetãtenilor, spunînd cã s-a înregistrat zgomot, dar nu peste limita maximã admisã, ceea ce face ca Garda de Mediu sã nu poatã interveni. Mult mai dur în relatia cu cetãtenii s-a arãtat directorul Pãcalã: „Nu mã puteti convinge cã ati avea dreptate Eu mã conduc dupã legi si nu dupã ce spune unul sau altul! Si cred cã toti trebuie sã facem la fel. Statia asta avea niste mirosuri groaznice si noi am modernizat-o. Culmea e cã de 20 de ani nu v-ati plîns, iar acum aveti de fãcut reclamatii. Vreti fãrã statie - ei bine, s-o închidã Consiliul Judetean. Sã vã facã dreptate legislativul judetean! Vom mai face niste investitii acolo, dar în 2014, pentru cã acum nu avem bani. Am schimbat suflantele cu unele mai mici, în urma sesizãrilor, am izolat de douã ori conducta de aer, am fãcut un paravan pe care îl vom continua pentru a face un fel de tunel si sperãm sã reducem din zgomot! Am fãcut mãsurãtori cînd am considerat cã e cazul, dar nu putem face mai mult. Buletinele de mãsurare ne aratã cã respectãm STAS-ul si statia a fost realizatã pe baza unui proiect avizat de APM si supus dezbaterii publice. Instalatia asta nu se opreste niciodatã, asa cum credeti cã ar fi închisã cînd nu se aude zgomot. Curentii sînt de vinã! Cît despre mirosuri... ia uitati-vã mai în spatele statiei! Nu cumva vin de la Rosal?“. Ca sã demonstreze cã au dreptae, oamenii s-au angajat sã cheme autoritãtile pentru mãsurãtori în crucea noptii, cînd în zonã va începe nebunia. Iar acele rezultate ar trebui ori sã-i potoleascã pe reclamantii care vor fi considerati prea sensibili la nas si urechi, ori vor pune autoritãtile la treabã.

Articol afisat de 1557 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective