Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Noiembrie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
NEA MITICÃ PITICUã',   PÃTANII ÎN BRAZILIA

NEA MITICÃ PITICUã', PÃTANII ÎN BRAZILIA

• Dumitru Radu a participat la Campionatul Mondial de Atletism în aer liber, în Brazilia • la categoria veterani a luat locul II la proba de 5.000 de metri • pietreanul a împlinit 87de ani cînd era la competitie, iar organizatorii l-au sãrbãtorit • cadoul primit este o medalie „de bãtrînete“ si o plachetã • în Brazilia nu a dus lipsã de aventuri, dar bãtrînul a reusit sã iasã din belele • „Dacã nu mi se întîmpla sã fiu atacat de un comandou, care a crezut cã sînt german nazist, n-as fi ajuns eroul al zilei, asa cum m-au numit ziarele si televiziunile de acolo“, a declarat pietreanul •

Dumitru Radu, cunoscut mai mult dupã numele de Nea Miticã Piticuã', avînd în vedere statura lui, a mai adunat niste medalii în panoplia sa, acum aduse tocmai din îndepãrtata Brazilie. Si-a dorit sã ajungã în aceastã tarã a Americii de Sud pentru cã, asa cum a declarat încã de acum cîtiva ani, cînd a auzit de competitie, „doreste sã lupte pentru patria lui, sã îi ducã numele în toate cele patru zãri“. Asa cã a adunat bãnuti, s-a bucurat si de sprijinul unui patron pietrean, de la firma Romplast, si-a pregãtit bagajul si s-a dus la avion. La mai multe avioane, cãci a avut de fãcut escalã, dar nu s-a speriat de nimic. Singura lui grijã era sã ajungã la Campionatul Mondial de Atletism în aer liber, la Porto Alegre, la probele pentru veterani. Si-a ajuns. Ne-a povestit cum s-a îmbrãcat bine din tarã, pentru cã stia cã acolo e primãvarã si nu-s cãlduri prea mari... Printre hainele care i-au tinut de cald se numãrã si o geacã, obtinutã drept premiu în ã'89, la un concurs din Germania. Pe respectiva geacã existã un fel de ecuson - emblemã a Germaniei. Acest însemn avea sã îi aducã mari belele în Brazilia, dar nea Miticã vede partea plinã a paharului si zice cã datoritã lui a ajuns „eroul“ zilei.

La aeroport a cerut cafea de Brazilia

Mîndru de tot ce i s-a întîmplat în Brazilia, Dumitru Radu ne-a povestit cu lux de amãnunte cum atunci cînd a ajuns în America Latinã a fost asteptat la aeroport de cãtre organizatorii campionatului. Ca sã fie identificat, nea Miticã purta un maieu pe care scria România, iar maleta de pe dedesubt fusese decoratã de sotia lui, pe mîneci si la gît, cu panglicã tricolorã. „Cînd m-au vãzut organizatorii la aeroport au strigat «Bon a venite!», ne-am îmbrãtisat si cînd m-au întrebat ce vreau, le-am cerut cafea brazilianã. Nu mai reuseam sã fac fatã pupãturilor, îmbrãtisãrilor, pozelor! Apoi m-au dus pe la hoteluri de cinci, de patru si trei stele, sã îmi aleg unde voiam sã stau, dar erau scumpe tare! Asa cã am dormit de pe 8 pe 29 octombrie, 21 de zile, la unul fãrã nici o stea. Am plãtit în reali echivalentul a circa 240 de euro. Am fost ca în concediu de odihnã! De data asta nu mi-am mai plãtit si cazarea cînd am luat biletul de avion, pentru cã în 2011, cînd m-am dus în America, m-am fript, cãci, desi plãtisem si cazarea, «hotii» n-au dat banii si m-am trezit cã nu aveam unde dormi“, a povestit sportivul pietrean.

Cu toate belele prin care a trecut, ar sta un an în Brazilia

De cum a pus piciorul pe tãrîm brazilian, pentru bãtrînul nostru au început peripetiile. Nici nu s-a cazat bine, cã a lãsat bagajul si a iesit din hotel pentru a se antrena. A alergat sapte kilometri încãltat cu bocanci, care i-au produs rãni la toate degetele. Dar asta avea sã fie o nimica toatã pe lîngã ce a urmat. La întoarcere, bãtrînul a încurcat drumul si a orbecãit oarecum pe strãzile cu sens unic. Pînã la urmã a dat de hotel, dar l-a gãsit cu portile închise, motiv pentru care a început sã strige sã-i deschidã careva. Vãzîndu-l bãtrîn, purtînd o geacã cu emblemã nemteascã si sapcã pe cap, sase persoane, pe care el le-a numit „comando“, dar erau de la brigada militarã, l-au luat pe mos în vizor. Dupã cum povesteste el, l-au cãutat de bani, de acte, dar n-au gãsit nimic asupra lui, pentru cã el le tinea într-un buzunar secret, de care n-au dat „rãufãcãtorii“. Scandalul avea sã continue, pentru cã l-au bãgat pe nea Miticã într-o masinã, urmãrind sã îl ducã la aeroport. Pietreanul sustine cã acestia vorbeau ruseste si a reusit sã înteleagã cîte ceva, mai exact cã voiau sã îl urce în avion, sã îl împuste, sã îl arunce... „Dar eu nu m-am pierdut cu firea si m-am gîndit cã dacã îndreptau pistolul spre mine, sãream si eu la ei. Cînd am ajuns în aeroport am început sã tip, în nemteste, sã vinã politia. Si a venit Politia Federalã, cãreia i-am arãtat actele si am demonstrat cã eu venisem la concurs. M-au cazat acolo peste noapte, a venit un medic care mi-a bandajat picioarele si huliganii care mã atacaserã si-au cerut scuze. Au venit si televiziunile, si presa si asa am ajuns eroul zilei. Eu nu stiam cã am apãrut la televizor, dar mã îmbrãtisau concurentii la concurs si îmi spuneau cã m-au vãzut la stiri. Am avut noroc de un reporter care stia româneste si cãruia i-am spus cã am ajuns în Brazilia pentru cã lupt pentru numele tãrii mele. Dacã nu mi se întîmpla sã fiu atacat de un comandou, care a crezut cã sînt german nazist, n-as fi ajuns eroul al zilei, asa cum m-au numit ziarele si televiziunile de acolo“.

Organizare impecabilã

ÃŽn ciuda acestei aventuri, nea Miticã se declarã extrem de încîntat de experienta brazilianã. Zice cã dacã ar avea bani, ar prefera sã stea un an în Brazilia, la cît de frumos e totul si cît de corecti si amabili sînt oamenii. „Acum e primãvarã acolo si sînt flori si verdeatã cît vezi cu ochii. Iar tineretul este extraordinar. Cît despre organizarea concursului... ce sã mai zic! A fost totul impecabil! Nici o încurcãturã, nici un aranjament. Cel mai greu mi-a fost la proba de 8.000 de metri, prin iarbã cositã de douã palme si patru gropi a cîte sase metri, pline cu mocirlã. Am luat locul 4 din 8 cîti am luat startul si am alergat o orã si 17 minute. La 5.000 de metri am luat locul II, fiind depãsit de un portughez care desi e de-o vîrstã cu mine, a scos jumãtate din timpul meu. Eu am fãcut 43 de minute. La proba de 800 de metri ploua ca primãvara. Si la proba asta si la 400 de metri am iesit pe locul VI. M-am decis ca de acum sã nu mai particip la probe de lungime scurtã si vitezã. Eu nu sînt campion mondial, eu sînt om de cursã lungã. Mã angajez sã termin cursa si o termin!“, a mai povestit nea Miticã. Pe 22 octombrie a împlinit 87 de ani si organizatorii campionatului au aflat despre aniversarea lui din pasaport. Motiv pentru care l-au asteptat cu tort, cu sampanie, cu flori, o medalie „de bãtrînete“ si o plachetã. La anul vrea sã alerge pe stadioanele din Ungaria si Polonia, dar pînã atunci are de mers luna aceasta la Crosul Unirii, la Alba Iulia, pentru cã merge la acest eveniment de cînd se stie.

Articol afisat de 1426 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective