Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Mai 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

MAFIA PÃDURILOR, 36 DE PERCHEZITII

• anchetatorii au dat o nouã loviturã mafiei lemnului • ieri au avut loc 34 de perchezitii în Grinties, Ceahlãu si în judetul Harghita • 33 de persoane au fost duse în fata procurorilor DIICOT • se pare cã lotul de învinuiti este mult mai mare, dar unii nu au fost de gãsit • grupul infractional cumpãra parcele de pãdure pe care le exploatau la sînge •

Procurorii din cadrul Biroului teritorial Neamt al DIICOT au dat o nouã loviturã celor care au exploatat ilegal pãdurile de pe Valea Muntelui. Ieri, 9 mai 2013 au avut loc zeci de descinderi în urma cãrora oamenii legii au ridicat documente, iar zeci de persoane au fost conduse la Parchet pentru audieri. Anchetatorii au plecat pe teren în zorii zilei, la actiune participînd 50 de politisti. La ora 5 s-a plecat pe teren, în locatii despre care politistii nu fuseserã anuntati anterior. S-a mers în Grinties si Ceahlãu, dar anchetatorii au descins si în douã locatii din Harghita, în cãutarea celor care au ras fãrã milã codrii Neamtului. „Pentru probarea activitãtii infractionale au avut loc un numãr de 36 de perchezitii, din care 34 au fost în Grinties si Ceahlãu, iar alte douã în judetul Harghita. Actiunea vizeazã o grupare infractionalã organizatã specializatã în evaziune fiscalã din comercializarea de lemn. Au fost aduse la audieri 33 de persoane, urmînd ca dupã completarea materialului probator sã se ia mãsurile care se impun“, a declarat procurorul Cezar Talpãu, seful DIICOT Neamt.

Exploatãri la „ras“

Conform datelor de anchetã în cauzã este vorba de o asociere infractionalã ai cãrei membri au actionat preponderent pe raza Neamtului. Cei vizati aveau ca principalã preocupare identificarea unor parcele de teren cu vegetatie forestierã numai bune de a fi exploatate pe lîngã litera legii. Cînd învinuitii gãseau ce cãutau, suprafetele cu pãdure erau cumpãrate de membrii grupãrii de la proprietarii de drept. Ulterior se trecea la exploarea ilicitã a acestora prin tãierea unor mari cantitãti de lemn sau chiar defrisãri totale, pe unele parcele împãdurite mergîndu-se „la ras“. Bustenii astfel rezultati erau prelucrati în gatere, iar materialul era comercializat. Se pare cã totul se fãcea fãrã scripte, motiv pentru care din comertul cu lemn nu a intrat nici un leu în visteria statului cu titlu de taxe si impozite. ÃŽntre cele 33 de persoane care au ajuns ieri la DIICOT se numãrã afaceristi, un pãdurar si un tehnician silvic. Parte din cei cãutati de anchetatori nu au fost de gãsit acasã, desi abia se crãpase de ziuã. Urmeazã ca pe numele lor sã fie emise mandate de aducere pentru a fi audiati de anchetatori. Altii au venit la Parchet ceva mai tîrziu, însotiti de apãrãtori. Este vorba de persoane care nu au fãcut obiectul celebrului dosar „Jaf în pãduri“, de la care au fost ridicate documente si înscrisuri, pentru fiecare parcelã de teren forestier în parte, care sînt studiate de procurori. ÃŽn urma analizei acestor probe, coroborate si cu altele, se va stabili dacã se iau mãsuri împotriva învinuitilor sau nu.

Arestati de jumãtate de an

Actiunea de ieri este o extensie a dosarului „Jaf în pãduri“, în care primele descinderi au avut loc în septembrie anul trecut. Si atunci mai multe persoane au fost duse la audieri, iar la final au fost cinci arestati. Benone Morosanu, un afacerist din zonã, este singurul care a scãpat de cãtuse de la acel moment. El si-a admis vina în fata judecãtorilor si a primit trei ani de detentie. Miercuri, 8 mai 2013, Tribunalul a decis înlocuirea arestului cu interdictia de a pãrãsi tara pentru fostii politisti de la Grinties, Valentin Todiricã si Stefan Mãcãrescu, pãdurarul Paul Caraze si afaceristul Dumitru Galanton. Numai cã procurorii au declarat recurs, urmînd ca o solutie definitivã în acest caz sã dea Curtea de Apel Bacãu. Alti patru acuzati care si-au admis vina au tot pedepse cu suspendare, iar cinci patroni care au cumpãrat lemnul ilicit au fost fost achitati. Judecata continuã pentru opt învinuiti printre care si agentul Ovidiu Bezim de la Postul de Politie Farcasa. Gruparea a fraudat statul de 133.000 de lei noi, în timp ce tãierile ilegale de arbori se cifreazã la circa 360.000 de lei noi, faptele avînd loc în perioada 2011-2012 în zonele Grintiesul Mic, Grintiesel, Pãltinis si Teasc. ÃŽn schimbul unor foloase materiale, cei trei politisti si pãdurarul anuntau „prietenii“ atunci cînd veneau controale, iar pentru ca pãrtile sã nu se întîlneascã, colegii din echipa de control erau invitati rapid la o cafea. ÃŽn afarã de cei inculpati ancheta a vizat si alti învinuiti pentru care cercetãrile au fost disjunse.

Articol afisat de 3405 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective