Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
COZILE CEAUSISTE, TOT DE ACTUALITATE

COZILE CEAUSISTE, TOT DE ACTUALITATE

• nemtenii cãrora le expirã în curînd permisele de conducere au luat cu asalt ghiseele Serviciului permise si înmatriculãri • motivul: începînd cu 19 ianuarie, permisele se vor preschimba doar cu fisã medicalã • taxele mari la înmatriculãri i-au alungat pe doritori • cu totii asteaptã modificarea legii • la Roman, a fost îngrãmãdealã la Biroul Taxe si Impozite locale • în speranta cã nu vor plãti taxele majorate, oamenii au venit sã le achite •

O parte din lucrãtorii de la ghiseele Serviciului Public Comunitar Permise si Înmatriculãri Auto Neamt a început anul în fortã. Este vorba de cei care lucreazã la ghiseele permise, pentru cã la compartimentul înmatriculãri bate vîntul. Aglomeratia de la Permise este explicabilã în conditiile în care începînd cu 19 ianuarie va intra în vigoare Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Printre alte prevederi, modificãrile aduse Codului Rutier se referã si la obligativitatea întocmirii fisei medicale pentru cei care îsi preschimbã permisele de conducere. În aceste conditii, posesorii de permise cãrora le expirã documentele în urmãtoare perioadã se grãbesc sã-si preschimbe actul care le permite sã conducã autovehiculele pe drumurile publice, pentru a scãpa de fisa medicalã. Modificãrile aduse Codului Rutier si care vor intra în vigoare începînd cu data de 19 ianuarie se referã si la circulatia pe drumurile publice a mopedurilor, precum si la pedepsele ce se vor aplica în cazul soferilor bãuti sau a celor care se urcã la volan fãrã permis de conducere. Asadar, mopedurile au fost introduse în categoria autovehiculelor. Cu alte cuvinte, pentru a conduce pe drumurile publice astfel de autovehicule va fi obligatoriu ca posesorii sã detinã permis de conducere pentru categoria AM. Vîrsta minimã pentru obtinerea permisului de conducere pentru aceastã categorie este de 16 ani împliniti. Cei care vor fi prinsi conducînd mopeduri fãrã sã detinã permis, riscã o pedeapsã cu închisoarea cuprinsã între 1 si 5 ani. O alã modificare importantã se referã la conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de cãtre o persoanã care are o îmbibatie alcoolicã de peste 0,80 g/l alcool pur în sînge, faptã ce se va pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Se asteaptã timbrul verde

Hulitã de toti, noua taxã auto, care prevede inclusiv obligativitatea plãtii ei la transcrierea transferului de proprietate, emisã de Guvernul Boc a intrat în vigoare în urmã cu cîteva zile. Aplicarea ei a fost suspendatã un an de zile, tocmai datoritã protestelor. Cu toate acestea, actualul guvern nu a avut timpul necesar pentru a o modifica, drept pentru care ea este în vigoare. Rezultatul: pe la ghiseele Serviciului Înamtriculãri Neamt bate vîntul. Singurii care au ajuns în aceste zile în sediul SPCPIA Neamt au fost cei care si-au adus autoturisme din strãinãtate. Ce-i drept, la ce aberatii contine aceastã lege, nimeni nu mai face acte de vînzare cumpãrare. De exemplu, cumpãrãtorul unui autoturism Dacia ar fi nevoit sã achite cîteva zeci de milioane de lei veci cu titlu de taxã, în conditiile în care masina nu valoareazã decît cîteva milioane. În aceste conditii, cei interesati asteaptã decizia actualului guvern care se gîndeste sã introducã un timbru verde, adicã o taxã ce urmeazã sã fie achitatã în functie de norma de poluare a autovehiculului. În acest moment, cei care vor sã cumpere o masinã înmatriculatã în România înainte de 1 ianuarie 2007 trebuie sã plãteascã o taxã de poluare al cãrui cuantum se stabileste în functie de capacitatea cilindricã, vechimea masinii si coeficientul de poluare. Taxa se aplicã atît masinilor cumpãrate din strãinãtate, cît si celor înmatriculate în România înainte de 2007. Taxa se aplicã si în cazul masinilor înmatriculate înainte de 2007, în momentul în care proprietarii vor dori sã le vîndã. De asemenea, cei care au cumpãrat un autovehicul pentru care nu a fost plãtitã taxa auto au posibilitatea sã o achite în momentul în vor hotãrî sã îl înstrãineze. Taxa trebuie plãtitã atît pentru automobilele noi, cît si pentru cele cumpãrate la mîna a doua, care nu au mai fost înmatriculate pînã acum în România.

Bulucealã mare si la achitarea birurilor

Luni, 7 ianuarie, ziua de Sfîntul Ioan, a fost si prima zi în care autoritãtile romascane si-au început activitatea anul acesta, dupã o vacantã usor prelungitã de decizia primarului de a acorda recuperãrile pentru orele suplimentare lucrate în 2012. ÃŽn ciuda faptului cã a fost zi de sãrbãtoare, oamenii s-au bulucit la coadã, în speranta cã vor plãti nemajorate taxele si impozitele locale. „Prin Hotãrîrea de Guvern 1.309 din 27 decembrie 2012 s-au stabilit cuantumurile noilor taxe si impozite locale, hotãrîre care a fost publicatã în Monitorul Oficial din 28 decembrie. Am tot asteptat sedinta Guvernului de sãptãmîna trecutã pentru a vedea dacã se modificã si Codul Fiscal, în sensul de a vedea dacã se va opta pentru obligativitatea majorãrii taxelor locale. Cum acest lucru nu s-a întîmplat, începînd de luni, 7 ianuarie, s-a procedat la încasarea taxelor si impozitelor aferente anului 2013, conform actului normativ în vigoare. Lucrãtorii de la Biroul Taxe si Impozite au actualizat baza de date de asa naturã încît începînd de astãzi s-a trecut la încasarea obligatiilor fiscale, pentru a evita punerea pe drumuri a cetãtenilor“, a declarat Lucian Micu, viceprimarul municipiului. Acesta a recunoscut cã a existat o bîlbîialã în ceea ce priveste taxele si impozitele locale, în sensul cã, ba s-a declarat cã ele nu se majoreazã, ba cã rãmîne la latitudinea autoritãtilor locale sã hotãrascã dacã da si cu cît. „Bîlbîiala nu ne-a apartinut. Din momentul în care s-a adoptat Hotãrîrea de Guvern si aceasta a fost publicatã în Monitorul Oficial, lucru care s-a petrecut în ultimile zile lucrãtoare ale anului trecut, noi am procedat deja la încasarea lor, dupã cum vedeti“, a mai spus edilul sef adjunct. Reactiile „beneficiarilor“ actului normativ în discutie au fost diferite, în functie de cît de bine sau prost dispusi erau cei care stãteau de ore bune la coadã, unii doar pentru a achita sume infime, reprezentînd de exemplu contravaloarea unui certificat fiscal. „Stau de aproape o orã sã plãtesc taxele locale, pentru cã asa fac în fiecare an. Si apoi am crezut cã poate nu plãtesc impozitul majorat, dacã vin astãzi, în prima zi de lucru, dupã sãrbãtori. Asa am auzit la televizor. Azi am aflat cã plãtesc mai mult cu 16% fatã de anul trecut. Ni s-a tot spus cã nu s-au majorat, ci s-au indexat impozitele. Pãi, nu-i tot un drac? Acest procent e mare, nu glumã si la veniturile de batjocurã pe care le avem acesta înseamnã o diminuare si mai drasticã a bugetului personal“, a spus nervoasã Maria Georgescu. Altii au gãsit, însã si puterea de a glumi. „La început de an o asemenea coadã înseamnã antrenament“, a adãugat, cu umor, Pavel Cling.

Articol afisat de 1578 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(F. ORDEAN, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective