Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nu avem parte de vesti bune în 2013

Nu avem parte de vesti bune în 2013

• de la 1 ianuarie, energia electricã e mai scumpã cu 10 procente • si pretul gazului creste cu 10%, în douã etape, de la mijlocul anului • tot de la început de an au intrat în vigoare noile accize care scumpesc în special viciile, dar si combustibilul • toate acestea duc la scumpiri în lant la alimente, transporturi, ori servicii •



Fiecare dintre noi asteptãm cumpãna dintre ani cu dorinte si sperante de mai bine, ne dorim un an nou care sã aducã liniste si un trai mai usor. Indiferent ce ne-am dorit în primele clipe ale lui 2013, anul acesta va fi unul putin spus greu, pentru cã vom avea parte de cele mai mari scumpiri din ultima perioadã de timp. Teoretic, nimic nu ar trebui sã ne ia prin surprindere pentru cã am fost anuntati din vreme de nivelul ridicat al taxelor la produsele accizate, de majorarea pretului la energie electricã si la gaze naturale. Toate acestea vin pe fondul unor produse si servicii destul de piperate, pentru cã vara anului trecut a fost una cumplitã, în care nimic nu s-a ieftinit, preturile explodînd. Este vorba atît de alimente, transporturi, combustibili, cît si de alte produse, al cãror pret a crescut pe principiul bulgãrelui de zãpadã. Spre final de an singura veste bunã a venit din sectorul valutar. Leul s-a mai înzdrãvenit si am intrat în 2013 cu un curs de 4,4287 de lei pentru un euro. Dar ce folos, dacã de la 1 ianuarie a intrat în vigoare noua accizã, calculatã dupã cursul euro din data de 1 octombrie 2012, curs care a fost de 4,5223 lei/euro, anuntat de Banca Centralã Europeanã (BCE). Euro a fost mai mare cu 5,16% fatã de cursul din urmã cu un an (1 octombrie 2011), de 4,3001 lei/euro, folosit la calculul accizelor în anul 2012. Deprecierea leului fatã de euro va influenta suplimentar majorarea preturilor la majoritatea produselor accizabile. Astfel, vor fi mai scumpe toate viciile, pentru cã acciza va creste pretul la alcool, tigãri, cafea, dar si aur si multe altele printre care si combustibili. În aceste conditii chiar dacã nu sîntem viciosi, vom plãti mai scump orice produs sau serviciu care implicã folosirea carburantilor. Mãsura se va propaga ca o undã de soc si va atrage scumpirea serviciilor, a alimentelor si a tot ceea ce necesitã combustibil, deci tot ce depinde de transport. În ce priveste viciile, trebuie spus cã la tigãri, de exemplu, se vor adãuga cam 60 de bani, astfel cã unele sortimente ar putea ajunge la 15 lei/pachet.

Gazele si energia se scumpesc anual pînã în 2017 si 2018

Ultima datã, în 2012, gazele s-au scumpit pe 15 septembrie, cînd populatia a suportat un pret mai mare cu 5%, iar firmele au mai adãugat 10% la facturã. Din 2013 începe eliminarea subventiilor, proces care trebuie sã se încheie în 2018. Prima majorare de pret va avea loc la 1 iulie 2013, cînd se adãugã încã 8 procente. Etapa a a doua va fi în octombrie, cînd pretul va mai creste cu 2%. Simultan cu casnicii, consumatorii industriali vor suporta anul acesta o majorare a pretului la gazele naturale de 18%. Si asta nu-i nimic, deoarece acelasi calendar al scumpirilor va continua în 2014, cînd pentru consumatorii casnici pretul creste cu alte 10%, respectiv 18 % pentru consumatorii industriali. Vor urma alte scumpiri ale gazului în 2015, 2016, 2017 si 2018, cînd se vor adãuga cîte 12% numai pentru consumatorii casnici de aceastã datã. Acelasi lucru se va întîmpla cu energia electricã, domeniu unde eliminarea subventiilor trebuie sã se încheie în 2017. Si aici o scumpire cu 5% a avut loc în septembrie 2012, iar de la 1 ianaurie 2013 pretul creste cu alte 10 procente. La 1 iulie, la noul pret se mai adaugã 2 procente. Calendarul cresterilor de pret va continua în acelasi ritm pînã în 2017.

Taxa auto ne dã din nou frisoane

De la 1 ianuarie 2013 taxa auto ar trebui sã se achite si pentru masinile înmatriculate înainte de aderarea la UE. Mãsura ar fi trebuit sã între în vigoare în urmã cu un an, dar a fost amînatã de Guvernul Boc pînã la 1 ianuarie 2013. Taxa de poluare trebuie achitatã de acum înainte si pentru masinile înmatriculate în România înainte de 2007, pentru care nu a fost plãtit acest bir. Asta e legea în acest moment, dar se pare cã oficialii analizeazã situatia si în cel mai scurt timp ar putea stabili dacã se va trece la încasarea birului, sau vom avea parte de o nouã pãsuire. Oricum, conform legii, taxa se aplicã masinilor înmatriculate înainte de 2007 si se achitã la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrãinãrii acestora. Actul normativ reglementa si situatia în care proprietarii au achitat deja taxa pentru masinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cu ocazia primei transcrieri a proprietãtii, conform legii privind taxa auto. Proprietarii de autovehicule aflati în aceastã situatie puteau solicita restituirea diferentei de bir la directiile financiare locale. Indiferent dacã taxa se va plãti pentru masinile înmatriculate înainte de 2007 sau nu, cei care vor achita de astãzi birul pentru alte autoturisme vor plãti mai mult. Asta deoarece taxa se calculeazã în euro, la cursul de la 1 octombrie 2012, care asa cum am spus anterior a fost cu mult mai mare decît este acum.

Peste 10.000 de someri

Conform scriptelor oficiale, luna trecutã, în Neamt, erau înregistrate 10.553 de persoane care nu aveau serviciu si erau în cãutarea unui loc de muncã. În ultimele luni ale lui 2012 numãrul somerilor a tot crescut, depãsind spre finele intervalului pragul de 10.000. Astfel, rata somajului, indicatorul urmãrit de autoritãti, a sãltat cu 5,36%, în timp ce ponderea somerilor în populatia stabilã, între 18 si 62 de ani a cunoscut acelasi trend si a ajuns la 2,96%. Dintre cei care nu au serviciu, cei mai multi, 6.825, au intrat în somaj de mai multã vreme si au pierdut deja sustinerea financiarã de la stat. Numai 3.328 de persoane mai încasau indemnizatie. Din totalul somerilor 4.552 erau femei, iar restul erau bãrbati. În zona Piatra Neamt, care include si comunele limitrofe, erau înregistrati 3.270 de someri, iar în zona Roman 3.771.

Articol afisat de 1900 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective