Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Decembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Jaf în pãduri“ - „ÃŽi Politia! Alarma!“

„Jaf în pãduri“ - „ÃŽi Politia! Alarma!“

• politistii Mãcãrescu si Todiricã îi învãtau pe ceilalti inculpati ce sã spunã dacã sînt prinsi si cum sã scape de lemnul ilicit • Todiricã le-a spus sã se punã de acord asupra tuturor detaliilor • pentru prestatiile lor, cei doi au primit lemn cu autocamionul •

Cercetãrile efectuate în celebrul dosar „Jaf în pãduri“ au relevat faptul cã sprijinul activ al politistilor implicati în reteaua infractionalã nu s-a limitat numai la a acorda protectie celorlalti inculpati. ÃŽn plus, politistii Stefan Mãcãrescu si Valentin Todiricã au acordat si consultantã juridicã. Stiind cã afaceristul Benone Morosanu transportã material lemnos exploatat ilicit, iar actul de însotire a mãrfii era fals, „agentii de politie l-au sfãtuit pe inculpat cu privire la pozitia personalã sau procesualã pe care trebuie sã o adopte în fata organelor de politie care l-au oprit, în scopul de a evita aplicarea unei sanctiuni de naturã contraventionalã ori penalã“, dupã cum se aratã în actul de inculpare. Mai mult, dupã ce si-a luat mãsuri de prevedere si a sunat de pe telefonul unui prieten pe învinuitul Gavril Petrea si nu direct pe Morosanu, Todiricã i-a dat acestuia sfaturi detaliate cu privire la sustinerile pe care trebuie sã le facã si pentru ascunderea lemnului ilicit pe care l-ar fi avut în posesie si înlãturarea probelor de la gater.

Valentin Todiricã: Pãi dã-mi-l oleacã pe Benone
Gavril Petrea: Da nu-i aicea
V.T: Dar unde-i? A plecat cu ei? Ce i-a fãcut, cum nu-i aici?
G.P:.. Da, da, da!
V.T: A plecat cu ei?
G.P: Da
V.T: Da de unde-s? Cine-s?
G.P: De la Bodesti.
V.T: De la Bodesti îs?
G.P: Da
V.T: Si despre ce-a zis cã-i vorba? Ce sînt, care-i problema?
G.P: Nu stiu, nu stiu nimic deocamdatã.
V.T: Eu am încercat sã-l sun pe el, dar vãd cã nu...Nu stiu, ori a închis telefonul, ori nu-l lasã sã vorbeascã, ori nu stiu care-i treaba.
G.P: Da, dar n-are cum...
V.T: De ce?
G.P: Da... îi dus cu ei încolo, nu, nu cred cã rãspunde
G.P: Da. Sã te sune pe tine?
V.T: Nu sã mã sune pe mine! Nu mã mai sune pe mine deloc! Deci sã-l sune pe cumnatu-su, pe Cristi!
G.P: Da
V.T: Mîine dimineatã sã caute o platformã, sã scoatã tot din gater, la prima orã, deci la patru, la trei, cînd asa, cînd are posibilitatea sã vorbeascã, unul cu platformã si în noaptea asta sã care tot din gater!
G.P: Îhî!
V.T: M-ai înteles?
G.P: Da
V.T: Deci în gater sã nu mai rãmînã nimic.
G.P: Si cînd asa, deci s-o tinã în continuare cu avizul pe care-l are!
G.P: Da.
V.T: Deci îi marfa aceea, dacã te întreabã si pe tine de unde ati încãrcat-o, din cutare loc ati încãrcat-o, de prin prund, un om, cum arãta? Chel, scund, gras, cum vã puneti amîndoi de comun acord, a spus, v-a dat avizul acela si sã mergeti cu marfa, s-o duceti unde-i destinatia!
În continuare Gavril Petrea dã asigurãri cã a înteles ce trebuie sã facã, desi si-a exprimat nedumerirea si nu prea stia cine o sã-l întrebe si cu cine trebuie sã vorbeascã, iar Todiricã îi dã asigurãri cã o sã-i spunã el ulterior cu cine a vorbit.
V.T: Deci marfa ti... îi spui tot din gater sã disparã, deci în noaptea asta, cã dacã îi, îi pîrîturã (n.r., o sesisare, o reclamatie), deci mîine dimineatã îi cãlare pe gater la el!
G.P: Îhî!
V.T: Si ce gãseste pe acolo, deci îi confiscã tot!
G.P: Dar el are cumpãratã niste marfã...
Pentru prestatiile lor oamenii legii primeau de la cei pe care îi protejau importante cantitãti de lemn. Cum nu aveau ce face cu atîta marfã, Todiricã si Mãcãrescu o vindeau. Unul din cumãrãtori le-a spus anchetatorilor cã „(...) în cursul anului 2012 a cumpãrat material lemnos primar de la cei doi agenti de politie, în cantitãti considerabile, respectiv cît încãpea într-un autocamion, în fiecare caz“, se aratã în rechizitoriu.

Si pãdurarul trebuia uns cu „taxa de stationare“

Dacã politistul Ovidiu Bezim a avut o singurã interventie si l-a avertizat pe Benone Morosanu asupra unui control, pãdurarul Paul Caraze a fost mult mai activ si trebuia sã stie „tot ce miscã“ în zonã, dupã cum s-a exprimat într-un dialog cu o persoanã cunoscutã dupã apelativul Dodo.

Paul Caraze: N-ai vãzut Politia pe drum?
B: Bã! Cînd ai (neinteligibil) eu acum trec de la deal, duc Bãltoacã înapoi, în curbã... În curbã cînd am plecat era Grasu! (n.r., învinuitul Adrian Grasu).
P.C: Da de ce nu m-ai sunat oleacã?! Da era... da trebuia sã mã suni, ãi, Dodo, oleacã! Îi Politia! Alarmã!
B: Bãi, da (neinteligibil) ãstia o zis cã dacã-i Grasu (neinteligibil) acesta nu-i problemã!
P.C: Ãi, ãi (neinteligibil, posibil: Sã stii, ã!) Doarã nu cazi cu c... p...! Cine stie cu cine-i Grasul? Nu-i problemã! Eu cu tine vorbesc, ãi, Dod! Nu cu ei! doarã nu te pui cu pipirigenii? Pipirigenii îs dati dracului! Jegosi!
B: Bãi...
P.C: Hai vinã la gater! hai! C-amu am scãpat, dar... Bãga-mi-as...! Data viitoare... sã mã anunti !!!
B: Bã! Hai cã vorbim! Nu mai vorbim prin telefon! Da eu ti-am zis... Ãstia ce-s cu ei? O (neinteligibil) nu-i Grasu!!!
P.C: Trebuia sã mã suni ca sã stiu cîne îi, cum îi!!
B: Aha!
P.C: Întelegi? To ce miscã tre sã stiu! Hai, vinã-ncoa!
B: Bine! Bine!
P.C: Pa.

Pe 30 iunie pãdurarul Caraze i-a cerut bani cu titlu de mitã unui alt fãptuitor, pentru a-i permite sã exploateze arbori nemarcati, suma pretinsã fiind camuflatã sub denumirea de taxã de stationare.
Paul Caraze: Fagul ista de pe deal e al tãu?
E.C: Fagul, da.
P.C: Cine dã...? Cine plãteste... transportul pe... pe aicea?
E.C: Stationarea?
P.C: Stationarea, cine o plãteste?
E.C: O sã vedem noi.
P.C: Dacã, nu, îl dau dracului! Deci, nu pleacã devale.

Reamintim cã pe 12 decembrie anchetatorii au trimis în judecatã 18 inculpati, din care cinci arestati. Pentru alte 17 persoane, printre care primarul si secretarul de Grinties, Vasile Alexandroaie si Iosif Cretu, cauza a fost disjunsã si cercetãrile continuã. Au fost deferiti justitiei afaceristii Benone Morosanu si Dumitru Galanton, politistii Stefan Mãcãrescu, Valentin Todiricã si Ovidiu Bezim, precum si pãdurarul Paul Caraze. Toti acestia sînt în stare de arest, iar restul de 13 sînt liberi. Este vorba de omul de încredere al lui Morosanu, Petrea Gavril, fratele lui Morosanu, Toader Cristinel, precum si altii care i-au ajutat în activitatea infractionalã, Cristian Nicolae Lut, Mihai Bulai, Ionel Ricea (inginer în cadrul Ocolului Silvic Poiana Teiului), Constantin Emil Enache, Adrian Grasu, Ioan Ciucanu, toti acestia ajutîndu-i pe acuzati în activitatea infractionalã. Vin la judecatã si patronii care au cumpãrat „codrii“ Neamtului desi stiau de exploatãrile ilegale. Este vorba de Silviu Daniel Dincã, administrator al firmei Prima Confort, din Teleorman, Dumitru Onicã, patron la Dãnuta Trans, din Mihãilesti Arges, Ciprian Solot, patron la Cip&Dor, din Bacãu si Alexandru Drãgan, administrator al Ecologic Alexwood, Tazlãu.

Articol afisat de 3273 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective