Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Decembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Iarna pe la Neamt - scoli   închise si localitãti izolate

Iarna pe la Neamt - scoli închise si localitãti izolate

• 1.375 de elevi au scãpat ieri de ore, dascãlii neajungînd la scoli • Scoala Poiana Teiului a rãmas fãrã curent electric si cãldurã • în noaptea de duminicã spre luni s-au înregistrat patru accidente cauzate de neadaptarea vitezei la conditiile de trafic • zãporul se lungeste de la o zi la alta • autosanitarele au rãzbit cu greu prin nãmeti • „Din fericire, nu au fost cazuri foarte grave“, a spus doctorita Damoc • zãpada a cauzat probleme si în zona Roman •

Nouã unitãti de învãtãmînt din Neamt au stat ieri zãvorîte, din cauza
zãpezii care a blocat drumurile cãtre ele. Scolile au rãmas închise
pentru cã profesorii nu au avut mijloace de transport cu care sã
ajungã la ore. Conform precizãrilor fãcute de inspectorul scolar
Maria Ghinitã, nu s-au tinut cursuri la Scoala Vãleni, unde sînt
înscrisi 179 de elevi, la Scoala Oniceni (220 de elevi), la Liceul
Tehnologic Valea Ursului (373 de elevi), la Scoala Ion Creangã,
structura Recea (45 de elevi la clasele primare si la structura
Averesti - 130 de elevi în clasele I-VIII), Scoala Bãlusesti - structura
Icusesti (135 de elevi), Scoala Mãrgineni - structura Itrinesti (27 de
elevi), Scoala Poiana Teiului (238 de elevi) si Scoala Farcasa -
structura Frumosu (28 de elevi clasele I-IV). „La cele mai multe
dintre unitãtile de învãtãmînt colegii nostri nu au putut ajunge pentru
cã nu au circulat mijloacele de transport, pentru cã erau
inacesibile cãile de acces. La Poiana Teiului scoala a rãmas
fãrã energie electricã si fãrã cãldurã. Fiecare dintre directorii acestor
unitãti de învãtãmînt are obligatia de a ne anunta care este
programul de recuperare a orelor care nu s-au desfãsurat luni, 10
decembrie. ÃŽn functie de evolutia fenomenelor meteorologice,
unitãtile de învãtãmînt vor rãmîne închise sau îsi vor relua cursurile“, a declarat inspectorul Maria Ghinitã. Dincolo de aceste probleme, iarna se simte în toate colturile judetului. Desi se circulã pe toate traseele, drumurile judetene erau acoperite în mare parte cu un strat de zãpadã tratatã si frãmîntatã de cîtiva centimetri. Mai bunã era situatia pe drumurile nationale. Pe fondul neadaptãrii vitezei la conditiile de trafic, în noaptea de duminicã spre luni s-au înregistrat 4 accidente rutiere, soldate cu pagube materiale. „Nu s-au înregistrat probleme deosebite. S-a actionat pe toate drumurile din judet, astfel cã la aceastã orã (n.r., 14) carosabilul pe drumurile nationale este negru-umed. ÃŽn seara de duminicã, în jurul orelor 22-23, a fost o micã problemã pe DJ Valea Neagrã - Vãleni, însã s-a intervenit rapid cu douã autospecializate, iar situatia s-a remediat. Nu s-au înregistrat accidente rutiere cu victime, ci doar 4 evenimente soldate cu pagube materiale“, a declarat comisarul sef Cezar Asandei, seful Politiei Rutiere Neamt. Drupo si Sectia Neamt a Companiei Drumuri Nationale actionau în cursul zilei de luni, 10 decembrie, pentru deszãpezire si împrãstierea de material antiderapant pe toate traseele importante din judet. Drupo, societate care administreazã drumurile judetene, actiona ieri cu 21 de utilaje si 36 de lucrãtori pe 41 drumuri, cãtre zone precum Tosorog, Durãu, Tazlãu, Costisa, Almas, Gîrcina, Mãgineni, Hanu Ancutei, spre mãnãstirile Pîngãrati, Bistrita, Neamt, Sihãstria, spre Bîrgãoani, Sãbãoani, Valea Ursului, Bahna, Secuieni si Doljesti. Cei de la Sectia Neamt a Companiei Drumuri Nationale interveneau ieri pe 8 trasee cu 16 utilaje si 16 lucrãtori. Pe rîul Bistrita, în amonte de acumularea Izvorul Muntelui, fenomenul de zãpor se manifesta la începutul sãptãmînii pe o lungime totalã de 5,4 km. De la baraj Topoliceni, pînã în amonte la un km de podul Sãvinesti (Poiana Teiului), pe o lungime de 4,6 km, rîul Bistrita prezintã aglomerãri de gheturi avînd grosimi de la 20 la 70 de centimetri. Tronsonul prezintã ochiuri si canal dezghetat cu lãtimi de la 1 la 3 metri, pe circa 25 - 30% din lungime. ÃŽn aval de canalul de fugã al Pîrîului Pîntei, în Borca, pe o lungime de 35 de metri, rîul prezintã aglomerãri de gheturi avînd grosimi de mai bine de jumãtate de metru. Din amonte curge zai pe circa 40% din suprafata apei. Temperatura aerului la Statia Hidrometricã Frumosu, la ora 5 luni dimineatã era de minus 6,5 grade. Pentru zilele urmãtoare gerul se va aspri, astfel încît blocurile de gheatã de pe luciul apei vor creste simtitor.

300 de nemteni au avut nevoie de Ambulantã

Suferintele nemtenilor nu au tinut cont de vremea cîinoasã din weekend, cînd drumurile judetului au fost acoperite de zãpadã, iar masinile au circulat cu mare greutate. Drept dovadã, peste 300 de persoane au sunat la Ambulantã începînd de sîmbãtã dimineatã si pînã luni dimineatã la prima orã, cadrele medicale fiind puse la grea încercare. S-a circulat foarte greu, mai ales începînd de sîmbãtã seara, dar s-a ajuns la toate solicitãrile. Cei mai multi care au avut nevoie de ajutorul cadrelor medicale au acuzat stãri febrile, stãri generale alterate sau lesinuri de moment. Au fost 54 de astfel de solicitãri si mare parte dintre ele au venit de la oameni aflati în sate îndepãrtate. Sindroamele dureroase abdominale, colicile biliare, crizele de apendicitã etc., au fost si ele în topul solicitãrilor fãcute cãtre Salvare, 51 de persoane chemînd doctorii în ajutor. Venirea primei zãpezi a cauzat si primele cãderi pe gheatã, 31 de persoane avînd nevoie de cadrele medicale de la Salvare dupã ce au alunecat pe zãpadã si au suferit tot felul de traumatisme. Deja sectiile de Ortopedie ale spitalelor încep sã fie tot mai cãutate de nemteni si dacã iarna va continua cum a început, cu sigurantã cã va fi mare bãtaie pe un pat în aceste sectii. Cardiacii au avut si ei de suferit la finele sãptãmînii trecute, peste 60 de persoane au chemat Salvarea, dupã ce s-au plîns de dureri în piept, insuficientã respiratorie de origine cardiacã, crize de anginã pectoralã sau chiar infarct miocardic. Din pãcate, 5 nemteni au fãcut stopuri cardiace, iar pentru ei, ajutorul medicilor a venit prea tîrziu, toti fiind deja decedati în momentul în care a ajuns ambulanta. Si 32 de femei care erau gravide sau aveau tot felul de suferinte din sfera ginecologicã au sunat la 112, toate cazurile fiind aduse în sigurantã la spitale. „Din fericire, prima bãtãlie cu nãmetii am trecut-o cu bine, neavînd cazuri la care sã nu ajungem, chiar dacã la foarte multe au existat întîrzieri din cauza drumurilor acoperite cu zãpadã. Partea bunã este cã nu am avut cazuri foarte grave“, a precizat medicul Letitia Damoc, sefa Serviciului de Ambulantã Neamt.

Iarnã grea în zona Roman

Satele din zona Romanului au fost la un pas de a fi izolate de lume dar au reusit, unele mai usor, altele mai greu, sã pãstreze pentru ziua de duminicã, ziua alegerilor parlamentare, mãcar cîte o bandã de drum liberã iar de luni, 10 decembrie, s-a actionat în fortã pentru ca drumurile comunale si cele sãtesti sã fie redate circulatiei pe ambele sensuri. Duminicã la prînz drumul spre comunele din partea de sud-est a Romanului era greu de strãbãtut. Cei mai afectati de potopul alb au fost sãtenii din Vãleni care au fost izolati de restul judetului dupã ce noianele de zãpadã au blocat drumul de legãturã Dulcesti - Vãleni. Zãpada a continuat sã cadã si în noaptea de duminicã spre luni, iar luni, la prînz, legãtura oamenilor din Vãleni cu drumul judetean Roman - Piatra Neamt a fost din nou blocat de nãmeti. Ionel Stoleru, primarul comunei, a apelat din nou la ajutorul celor de la Prefecturã deoarece în cursul zilei de marti trebuie sã soseascã în sat pentru a fi condus pe ultimul drum un sãtean de 75 de ani ce a decedat la Bacãu, acasã la fiul sãu. În Stãnita primarul, Bebi Laurentiu Todireanu nu a ezitat si s-a suit pe unul dintre utilajele de deszãpezit si a pornit actiunea de degajare a drumurilor din comunã. La sectia de vot din satul Poiana Humei, comuna Oniceni, din cauza stratului gros de zãpadã nu s-a ajuns decît cu ajutorul cãrutelor si a unui tractor pus la dispozitie de cãtre autoritãtile locale. Primarul comunei Boghicea, Eugen Mihai, a intervenit cu utilajele din dotare nu numai pe teritoriul comunei, dar a ajuns cu eliberarea soselei pînã la Bîra, la vecini. Luni la prînz în Roman actionau utilajele pe arterele principale, iar gospodarii privati îsi curãtaserã deja zãpada din fata magazinelor.

Articol afisat de 2280 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective