Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2012
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Octombrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Naveta dascãlilor, sãmîntã de scandal

• obligativitatea decontãrii navetei a fost luatã în sedinta comisiei paritare si a fost transmisã în toate scolile si primãriile din judet • în unele comune mai sînt restante la plata navetei dascãlilor si de doi, trei ani • „Directorii trebuie sã prevadã sumele în bugetele scolilor si sã fie aprobate în sedintele de Consiliu de Administratie“, a declarat Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt •

Decontarea cheltuililor cu naveta cadrelor diadctice este obligatorie si nu se îngãduie întîrzieri. Decizia a fost luatã în cadrul unei sedinte a comisiei paritare, care a avut loc la Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, cu participarea conducerii acestei institutii si a liderilor Sindicatului Liber din Învãtãmînt Neamt. Grija directorilor scolilor este ca lunar sã adune documentele cu care sã dovedeascã faptul cã au colegi navetisti - abonamentele pentru transportul în comun, bonurile de benzinã, dovada prezentelor la ore cu semnãturile din condicã etc.
„Banii cu care trebuie decontatã naveta colegilor intrã în capitolul «Cheltuieli complementare». Sumele provin de la bugetul local si bugetul statului. Directorii trebuie sã prevadã sumele în bugetele scolilor si sã fie aprobate în sedintele de Consiliu de Administratie. De asemenea, trebuie sã strîngã lunar dovezi cã transporturile s-au efectuat, prezentînd abonamentele navetistilor, deconturile de carburanti, pontajul la ore etc“, a declarat Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt. Desi decontarea a fost obligatorie si pînã acum, unele primãrii din judet nu au avut bugetele necesare pentru a le da cadrelor didactice înapoi banii pe care i-au dat pe transport din localitatea de domiciliu în cea unde au catedrã. Din acest motiv, conducerea Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt a initiat 23 de actiuni în instantã privind decontul cheltuielilor de navetã. Au fost implicate în toate aceste procese 634 de cadre didactice care si-au plãtit singure drumul pînã la scoalã si înapoi. Din cele 23 de procese, în cazul a 19 s-au dat hotãrîri judecãtoresti definitive si irevocabile privind restituirea sumelor restante, iar patru procese mai sînt pe rol.

Primãrii „insensibile“

Unele dintre primãriile care au primit sentinte imperative privind restituirea datoriilor cãtre dascãli, au ignorat deciziile magistratilor. Astfel de exemple se înregistreazã la Grinties, la Borca (Grupul Scolar Mihail Sadoveanu si Scoala Mãdei), Scolile Dreptu si Galu din Poiana Teiului, Scoala nr. 1 Bicaz, unde restantele sînt din 2008 si din acest motiv dascãlii au mai chemat o datã angajatorii la barã, cerînd sã li se dea banii si pe perioada 2012-2012. La Roznov, dupã ce cadrele didactice au obtinut aprobare pentru executarea silitã a conturilor Primãriei, autoritãtile locale au propus realizarea unui grafic de reesalonare a datoriilor, pe care l-a respectat pînã acum. Cam acelasi lucru li s-ar putea întîmpla si dascãlilor Scolii nr. 2 Bicaz, care cer banii pe perioada ianuarie 2009-2012. Restantele celor de la Bicaz 1 pentru perioada 20120-2012, sînt acumulate în contul a 26 de persoane, care au actiune pe rol. La Grupul Scolar Bicaz, datoriile din 2009 si pînã în prezent sînt pentru 35 de persoane. Nu s-au pus în aplicare deciziile magistratilor nici la Pipirig, unde s-a pus pe tapet un grafic de esalonare a dascãlilor de la o scoalã, iar în cazul celor de la a doua unitate din comunã naveta s-a decontat pe jumãtate. Tot pe jumãtate s-a decontat naveta si la Bîra, atît în contul anului calendaristic 2011, cît si pentru 2012, desi decontarea trebuie fãcutã integral. Nici un leu nu li s-a decontat dascãlilor din Ruginoasa, de la Grupul Scolar Ion Ionescu de la Brad, de la Vãleni si Dumbrava Rosie. Autoritãtile locale din Dumbrava Rosie au atacat hotãrîrea judecãtoreascã la Curtea de Apel Bacãu, ultimul termen al procesului fiind programat pentru noiembrie.

Articol afisat de 1649 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective