Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Septembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
O ESCROCHERIE CU TAXA AUTO

O ESCROCHERIE CU TAXA AUTO

• sute de persoane si-au înmatriculat masina fãrã a achita decît o micã parte din taxa auto • serviciile au fost intermediate de un localnic, care s-a ocupat de toate „formalitãtile“ • unii au luat teapã de mii de euro • altii au apelat la serviciile „intermediarului“ pentru a rãmîne cu ceva bani în buzunar • nu este exclus ca în fraudã sã fie implicati si functionari ai statului •

O fraudã de peste douã miliarde de lei vechi a fost descoperitã într-un domeniu încã virgin în ceea ce priveste înselãciunile. Este vorba de plata taxei auto. ÃŽn cazul identificat de anchetatori se pare cã sute de persoane si-au înmatriculat masina plãtind un bir cu mult mai mic decît ar fi trebuit în mod normal. Unii posesori de autovehicule au luat teapã la propriu si dupã ce au achitat unui intermediar banii ceruti s-au trezit cu notificãri de la Fisc care reclamã plãti neefectuate de zeci de milioane. Ancheta este în plinã desfãsurare si mai este încã mult de lucru pînã la aflarea adevãrului si identificarea tuturor persoanelor implicate. Trebuie spus cã, din cercetãrile preliminare, a rezultat faptul cã multi dintre cei implicati au stiut de la bun început în ce se bagã. Altfel spus, au fost de acord sã fraudeze statul în speranta cã nu vor fi descoperiti si cã ar putea rãmîne cu ceva bani în buzunar, dar si cu masina înmatriculatã. Pentru cã mecanismul a functionat aproape perfect sînt deja suspiciuni cã cei implicati ar fi beneficiat de „sprijin“ din partea unor functionari din institutiile statului, inclusiv politisti.

Xerox, birou de înmatriculãri

Deocamdatã, în cauzã sînt cercetate douã persoane din Tîrgu Neamt, Iustin Fuioagã si Mihai Bogdan Ticu, pentru primul dintre acuzati anchetatorii aplicînd interdictia de a pãrãsi tara. Concret, lucrurile se petreceau în felul urmãtor. Cei care doreau sã-si înmatriculeze masina, dar nu doreau sã piardã timpul pe „drumuri“, sau cei care voiau sã achite un bir mai mic, apelau la ajutorul lui Fuioagã. Acesta avea în oras un birou de copiat acte, o afacere în care se ocupa cu de toate de la întocmire si completare formulare la copiere de acte. Pentru bani fãcea si alte servicii. Se prezenta la ghiseele Fiscului si cerea decizia de calcul pentru masina oricãrei persoane care îi solicita acest lucru. Functionarii îi eliberau actul prin care se specifica cît este taxa de înmatriculare. Pe baza acestui document, acuzatul obtinea de la proprietarul masinii contravaloarea taxei. Numai cã nu mai plãtea toti banii la ghiseu, folosind un mic artificiu. Fotocopia decizia de calcul si trecea un „bir“ mult mai mic decît cel calculat de finantisti. ÃŽn acest fel diferenta de bani de la cei de bunã credintã rãmînea la el, iar în cazul în care plãtitorii stiau în ce se bagã, totul mergea la mica întelegere. Frauda a iesit la ivealã din douã surse. Initial s-au înregistrat plîngeri individuale, de la pãgubitii care au avut curajul de a cere de la Fisc diferenta de bani dintre taxa de poluare si taxa de primã înmatriculare. Abia atunci au aflat cã Fuioagã nu achitase toti banii si cã sînt buni de platã si cu zeci de milioane. Cum era de asteptat, functionarii de la Fisc au luat la puricat dosarele. Asa se face cã au fost descoperite si alte cazuri, iar proprietarii autovehiculelor au fost notificati de Fisc sã-si achite debitele. Si oamenii au rãmas cruciti cînd si-au dat seama cã au fost trasi pe sfoarã.

A dat 1.600 de euro si e dator cu alte 90 de milioane de lei

Unul dintre pãgubiti este Florin Ciocîrteu, de 25 de ani, din Vînãtori Neamt. Acesta munceste de cîtiva ani de zile în Spania si în vara acestui an a venit acasã cu gînd sã-si înmatriculeze masina, un Audi A4 din 2000. Pentru cã nu prea stia ce are de fãcut si nici pe unde trebuie sã meargã, un prieten i l-a recomandat pe Fuioagã. „Am venit din Spania pe 26 iunie si nu am stiut cît costã înmatricularea. Un amic mi-a zis de Iustin Fuioagã, am mers la biroul lui, a zis cã rezolvã si cã totul costã 1.600 de euro. I-am dat banii si actele si cam într-o sãptãmînã mi-a adus dosarul si numerele de înmatriculare. Am crezut cã totul este în regulã. Acum douã sãptãmîni am primit o notificare de la Finante prin care se arãta cã sînt dator cu 90 milioane pentru taxa de înmatriculare. Am fost la ghiseu si mi s-a spus cã nu se achitaserã decît 804 lei ron. Nici nu mi-a venit sã cred si nici acum nu-mi dau seama cum a falsificat chitantele. Am încercat sã dau de Fuioagã, dar nu l-am mai gãsit. Nu mai este nimeni la birou. La Finante m-am întîlnit cu mai multe persoane care erau în aceeasi situatie ca mine si se zice cã am fi vreo 300 de pãgubiti. Oricum, am luat teapa vietii cã am dat 1.600 de euro ca sã rãmîn dator cu 90 de milioane. Am fost audiat si la DGA si le-am spus totul asa cum s-a întîmplat. Cicã e destul de greu sã-mi recuperez banii“, a spus plin de nãduf Florin Ciocîlteu. Abia de acum urmeazã a stabili cu exactitate cîte pãrti vãtãmate sînt în dosar, dar deocamdatã au fost identificate 120 de persoane. Faptele au avut loc în perioada 2011-2012, iar paguba trece de douã miliarde de lei vechi. Cert este cã învinuitii sînt acuzati de înselãciune, fals si uz de fals. Chiar dacã în cauzã nu au fost luate mãsuri preventive lucrurile se pot schimba de la o zi la alta, pe mãsurã ce apar date noi despre mecanismul de fãcut bani si implicarea fiecãrei persoane. Se va merge pe „fir“, de la cel care a predat banii si dosarul, la Fuioagã, dar si la functionarii cãrora nu li s-a pãrut suspect cã o singurã persoanã a înmatriculat sute de masini.

„Deocamdatã nu stim cu certitudine dacã sînt si politisti implicati“

Dosarul se aflã în lucru la Parchetul Judetean Neamt, iar pentru o parte din cercetãri s-a fãcut delegare cãtre politistii anticoruptie. Acestia au audiat cîteva zeci de persoane si urmezã si altele. Cei care fac verificãri în acest caz spun cã deocamdatã nu a reiesit cã în afacere ar fi fost implicati si politisti sau alti functiuonari ai statului, însã nu este exclus acest lucru. Cum ancheta se aflã la început, cel mai probabil lucrurile se vor clarifica în timp. „Pentru o parte din cercetãri, respectiv audierile, au fost delegati politistii anticoruptie. Se fac verificãri pentru a se stabili atît modul de lucru, dar si pentru identificarea celor implicati. Se strîng probe, iar la sfîrsitul anchetei se vor contura acuzatiile. Deocamdatã, cercetãrile sînt efectuate sub aspectul comiterii infractiunii de înselãciune, fals si uz de fals“, a declarat unul dintre anchetatori. Interesant în toatã aceastã poveste este modul în care infractorii au reusit sã treacã de ochiul vigilent al functionarilor însãrcinati cu verificarea documentelor. Procedura de înmatriculare a unui autovehicul este extraordinar de greoaie, iar autoritãtile se apãrã spunînd cã toate procedurile de verificare sînt absolut necesare tocmai pentru a reduce riscul de fraudã. Este curios cum nimeni nu a sesizat nimeni jongleriile lui Fuioagã si faptul cã documentele prezentate de el erau falsificate.

Articol afisat de 2849 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective