Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 25 August 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Un veac de amintiri - oameni si locuri de prin Piatra Neamt

Un veac de amintiri - oameni si locuri de prin Piatra Neamt

Nu e greu sã devii nostalgic. Mai ales acum, cînd realitãtile lumii care ne înconjoarã aratã atît de îndoielnic. Mai ales acum, cînd toate lucrurile pe care le stiai ca fãcînd parte din universul vietuirii s-au schimbat iremediabil, ireversibil si, mai ales, dureros. Mai ales acum, cînd cu osîrdie gretoasã se face atîta caz de virtutile legii, ale justitiei îndoielnice în care nu mai crede nimeni, dar o tolerãm ca pe un blestem institutionalizat. Mai ales acum, cînd viata noastrã, întreagã, e cotropitã de toate excrementele societãtii moderne, de toate fecalele, europene sau nu numai, care ne inundã imund lãcasul, trupul si sufletul, si ceea ce e mai grav, gîndirea. Mai ales acum, cînd am ajuns sã ne vrãjmãsim întru apãrarea unor cauze derizorii si a unor stranii personaje ce ne dominã politic întreaga existentã. Acum, cînd ni se face scîrbã de tot si de toate, acum, cînd ne simtim sãtuli de toate ale lumii acesteia ce a început sã ia aspect de cosmar grotesc si putred, gîndim cu nostalgie la ceea ce va fi fost cîndva locul acesta pasnic, cu oameni care se cunosteau si-si dãdeau binete cînd se întretãiau pe uliti. Mai întîi a fost comunismul. Marea pripãsealã s-a fãcut sistematic, saltul de pe prispã în balcon fiind sportul popular al vigurosilor brãzdari care, odatã ajunsi la „bloc“, dupã ce s-au minunat cã apa vine din pãrete si rahatul se duce pe tavã, s-au apucat, harnic, de îndestulare.
Si totul a început sã se schimbe, tihnita urbe montanã fiind redimensionatã, de cele mai multe ori haotic, iar însemnele arhitecturale traditionale au fost înghitite de dimensiunile colturoase ale unei urbanistici muncitoresti triumfale. Pentru ca astãzi, în spiritul aceluiasi orgoliu stupid, imaginea orasului sã fie completatã total nepotrivit cu obsesiile civilizatoare ale contemporaneitãtii în degringoladã.

Un loc de pe pãmînt

A fost cîndva Tîrgul Pietrei un loc minunat, patriarhal, unde sub umbrarul grãdinilor potopite de verdeatã aveai rãgaz sã gusti atît tihna universului pasnic cît si dulceata diafanã a serbetului ocrotit de apa rece în paharul aburit. Interlocutoarea noastrã, martorã onestã a zeci de ani de istorie umanã, face parte dintr-o generatie pietreanã care a lansat pe tãrîmul artei lirice trei nume sonore zãmislite de Tîrgul Pietrei: Emil Rotundu, care dupã o carierã exemplarã la Opera din Timisoara a trecut în lumea umbrelor, Lucia Roic, solistã a Operetei bucurestene, retrasã acum la Munchen si cea despre care vorbeam mai sus, Elena Butnaru - Botez. Aceasta din urmã, dupã douãzeci si opt de ani petrecuti pe scena liricã din capitala Banatului, vietuieste si încã mai trudeste pe meleagurile urbei natale. De care o leagã cele mai frumoase amintiri pe care le poartã în suflet, ca o ranã pe cît de dureroasã pe atît de rãscolitoare.

La o rãspîntie

- La capãtul Tãrãncutei, la Foresta, în imediata vecinãtate a fabricii de mucava, lîngã clãdirea cu iz de castel medieval a lui Gustav Eichler, vis a vis de cofetãria lui Cozma, care înainte fusese magazinul de coloniale al unui evreu, era casa dumneavoastrã pãrinteascã, stimatã doamnã Elena Butnaru-Botez. La o rãspîntie, prin urmare. Cu o intrare pe colt în magazinul de fierãrie, o farmacie pe latura dinspre Bicaz si cu locuinta pe cea de pe actuala stradã Tesãtoarei.
„Exact. Numai cã dupã 1938 s-a si numit o vreme strada Aviator Dumitrescu, fratele meu. Elicea aceea care vegheazã mormîntul din cimitirul de la Valea Viei este chiar a avionului cu care a cãzut. Lîngã Zagreb. Aducea avioane militare din Italia“.

La bulivar, birjar...

- Pe vremea aceea, principalul mijloc de transport urban era birja.
„Trãsurile erau în fata Teatrului, în fata Grãdinii publice si la garã. ÃŽsi asteptau clentii ca si taxiurile de azi. Bineînteles cã îti alegeai birjarul care îti plãcea. Fiecare birjã avea numãr si coviltir; dacã te apuca ploaia, ridicai coviltirul. Erau douã-trei locuri si o micã strapontinã pe care o ridicai dacã mai venea vreun copil sau doi. Erau birje numai de un cal. La Arad, de exemplu, am vãzut birje numai de doi cai. Le ziceau faeton. Dar, de fapt era tot birjã. Erau foarte frumoase; cu roti mari, îngrijite; ca si caii de altfel. Totdeauna cînd asteptau în statie li se punea punga cu ovãz si zãboveau acolo pînã cînd venea vreun client. Tin minte cã întotdeauna cînd urcam în birjã puneam o conditie: «Sã nu bati caii, da!»“.

Centrul

- Sã metgem „pi sentru“!
„Mi-aduc aminte cã singura sosea pietruitã era Colonel Roznovanu, actualul Bulevard Decebal, dar care avea un traseu putin mai contorsionat. Era curbatã, venea de la Foresta si fãcea asa, un semicerc. Acolo era Biserica Precista veche care a fost dãrîmatã. Vis a vis de cea nouã, care a fost construitã mai tîrziu. Era foarte veche, din lut, risca sã se dãrîme. Strada iesea, ca si acum, cãtre spital. Unde este acum Teatrul Tineretului erau niste ruine printre care se jucau copiii. Teatrul vechi era cam pe locul parcului si tot pe acolo restaurantul Sobolevschi. De-a lungul scãrilor care sînt acum în stînga teatrului erau însirate, de sus si pînã jos, dughene. Teatrul vechi era la etaj, jos erau magazine si prãvãlii. Acolo se fãceau cele mai frumose baluri. Se dãdeau scaunele din stal la o parte, era un parchet superb. Ãsta era Teatrul vechi. Mi-aduc aminte, eram copil. Eram foarte micã atunci cînd mã ducea sorã-mea acolo. Turneele se fãceau mai degrabã la «Regal». ÃŽn fata teatrului de azi, pe colt, era o clãdire imensã... Unde a fost mai încoace cinematograful «Popular»; la marginea Grãdinii publice. O salã dreptunghiularã ornatã cu stucaturi, si cu un mic balcon. Acolo era cea mai mare salã din Piatra Neamt, unde se fãceau toate turneele din Bucuresti. Venea Maria Filotti, venea Teatrul National... erau sãptãmînal spectacole. Bineînteles cã nouã, elevilor de liceu, nu ni se dãdea voie sã mergem; dar de foarte multe ori fetele se deghizau si se duceau sus, la galerie. Si aveam ce vedea. Am vãzut «Pãrintele cãteilor» cu Maximilian, pe Vasiliu-Birlic, pe Timicã, pe Silvia
Dumitrescu...“
Eu însumi îmi aduc aminte de cinematograful „Popular“. Era o clãdire zdravãnã, prin anii ã'60, pe locul actualelor „paispe scãri“. Aici am vãzut „Corãbiile lungi“, „Comoara din lacul de argint“... Pe vremea cînd cinematograful era o fascinatie. Un alt cinematograf era cel numit „Progresul“. Peste drum de „Paharnicul“ si în vecinãtatea fostei piete.

Zãpezile de altãdatã

- Stiu cã aveti amintiri deosebite despre iarna de aici.
„Strãzile erau luminate noaptea foarte putin; doar în zonele centrale. ÃŽnsã am remarcat un lucru pe care eu, acum, confruntatã cu realitãtile de azi, nu-l înteleg. De exemplu, de la mine si pînã la liceu, mie nu mi s-a întîmplat vreodatã sã cad; nici iarna, pe troiene. De ce? Fiindcã fiecare om iesea în poartã, mãtura, curãta si mai punea si putinã cenusã, ca sã nu aluneci. Eu n-am auzit de fracturi cum se întîmplã acum, mai ales iarna. Era foarte frumos la Piatra Neamt în acele vremuri... Erau troienele de o parte si de alta, asa, noptile erau superbe, nu era murdãria de acum. Treceau cînd si cînd sãnii, clinchetul clopoteilor era înghitit de zãpadã. Teribil de frumos. Am o nostalgie fatã de un fapt, pe atunci banal. Noaptea, la ora trei, tatãl meu se scula si mergea în stradã cînd veneau, dinspre munte, sãniile cu lemne. Parcã-l aud: «Cîti steri ai? Du-le în curte!» Erau cîrduri de sãnii cu lemne care aprovizionau tot orasul. ÃŽn casã era cald. La noi, cel putin, era foarte cald. Aveam o sufragerie foarte mare, cu o sobã imensã de teracotã albã. Acolo si-au gãsit loc cele douã piane pe care le aveam atunci. ÃŽmi e dor de acele vremuri, foarte mult. Eu am avut o copilãrie frumoasã în care m-am bucurat de o grãdinã, de o livadã, în care am putut sã zburd, nu ca bietii copilasi de azi care rãtãcesc printre blocuri“.

Grãdini si... evenimente

- Haideti sã mergem putin prin Grãdina publicã. E foarte aproape, nu-i asa?
„Fireste. Era împrejmuit, avea arbori seculari si un chiosc splendid unde în fiecare duminicã cînta fanfara militarã. Mai era si un cochet restaurant de varã, din lemn, care creea atmosfera unei adevãrate statiuni climaterice. Si chiar era, într-un fel; pentru cã în spatele grãdinii erau sipotele, acele izvoare care tîsneau de sub zidurile dinspre sud ale grãdinii. Mai erau niste sipote sub Cozla, cam pe actuala stradã Petru Rares“.
- Pe la podul de lemn de peste Cuiejdi se cam termina tîrgul...
„Da, dincolo de Cuiejdi era Casa de nebuni, o puscãrie si, pe stînga, cum mergeai spre Tîrgu Neamt, erau niste grãdini si livezi extraordinare“.
- Sã ne întoarcem putin si sã dãm o raitã prin mahalaua lipoveneascã.
„Era o mahala adevãratã. ÃŽn toate curtile erau beciuri în care lipovenii pãstrau zarzavaturile; cum era, mi-aduc aminte, strada Frumusica... asa se numea“.
Pe lîngã zidurile grãdinii publice am mers si eu cãtre casã dupã ce vãzusem unul dintre primele spectacole de teatru: „Nota zero la purtare“ de Virgil Stoenescu. Teatrul Tineretului era pe atunci, si a rãmas încã, un templu sfînt. Era în seara cînd, la radio, se anunta moartea lui J.F.K. Ehe! ÃŽnmormîntarea lui Gheorghiu-Dej am vãzut-o pe un televizor „Rubin“ 202. La o rudã. Si pentru cã tot vorbim de evenimente... Cã au intrat rusii în Cehoslovacia m-a anuntat strãbunicul meu si, evident, bunicul mamei. La o sutã trei ani se tinea bine si a fãcut drumul pe jos din Tãrãncuta la Sarata, ajutat numai de cîrjã. La paisprezece ani, nu am înteles defel de ce se agita asa. Au intrat rusii cu tancurile... Ei si? Mai interesant mi s-a pãrea faptul cã un ins din America se pregãtea sã pãseascã pe Lunã. Am stat pînã dimineatã sã fiu martorul evenimentului, în direct. Ce lucruri se petreceau pe atunci... N-am mai fost atît de mîndru decît la lansarea platformei de foraj marin „Gloria“, cum spunea un activist fanatic la ora de Socialism stiintific.

Pe Corso

„Bulevardul de la Garã tot asa era, plin de castani... Mi-aduc aminte cã sotul meu - era deja doctor aici si eu încã studentã - îmi scria frumos: «De ce nu vii, c-au înflorit castanii?». De la optsprezece ani, cînd m-a cunoscut, si pînã la cincizeci si opt, cînd a închis ochii, am asteptat vesnic. Acolo era Corso. De la Teatru si pînã la Garã. Pe acolo ne plimbam noi, studentii si elevi. Era foarte frumos, acolo ne întîlneam. Cît a existat Grãdina publicã, locul favorit de plimbare era în preajma ei. De la Regal pînã la strada Carol, unde erau magazinele evreiesti. La Muzeul de Istorie, care pe atunci era Palat administrativ, exista un parc, un scuar. Acolo era practic centrul. Dar, trebuie sã recunosc, centrul era mult mai pitoresc si mai particularizat decît astãzi. Cînd l-am plimbat pe tata prin oras, dupã ce-mi cumpãrasem primul Fiat - nu mai iesise demult - s-a înnegurat si mi-a spus: «Du-mã acasã! Ãsta nu mai este orasul meu»“.
„Nici al meu“ sînt tentat sã afirm la rîndu-mi. Parcã s-au îndepãrtat de mine strãzile, teatrul atît de iubit, chiar si oamenii, preocupati astãzi numai sã se jecmãneascã prosteste unul pe altul, fiecare pe fiecare, într-o luptã pentru putere si supravietuire cum nu s-a vãzut nicicînd. Sau poate se va fi vãzut cîndva, în epoci tot atît de crude.

Articol afisat de 3855 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective