Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Iulie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BLOCURI ANL CU IGRASIE SI MUCEGAI

BLOCURI ANL CU IGRASIE SI MUCEGAI

• chiriasii din cele douã blocuri ANL construite la Tarcãu sînt nemultumiti de calitatea lucrãrilor • oamenii se plîng cã instalatiile sanitare au fost montate prost, instalatia termicã nu functioneazã cum trebuie si cã existã probleme grave la cosul de evacuare • din cauza sifoanelor înfundate, mai multe apartamente au fost inundate • primarul Iulian Gãinã spune cã i-a cerut constructorului sã remedieze defectiunile, însã a fost refuzat • o comisie a inventariat la sfîrsitul sãptãmînii trecute toate problemele, un raport urmînd sã ajungã si la ANL Bucuresti • constructorul promite cã o sã trimitã echipe de muncitori la Tarcãu pentru a repara problemele •

Chiriasii din cele douã noi blocuri ANL construite în Tarcãu sînt foc si parã, nemultumiti fiind de calitatea lucrãrilor din apartamentele pe care le-au primit. Nici nu au apucat sã stea o zi în noile locuinte cã oamenii si-au dat seama cã în cele douã blocuri defectiunile sînt la tot pasul. Instalatia sanitarã defectã, cosul de evacuare cu probleme si aparitia mucegaiului, sînt doar cîteva dintre problemele semnalate de chiriasi. Primãria Tarcãu, beneficiarul proiectului ANL a fost înstiintatã de problemele apãrute, iar primarul Iulian Gãinã a fãcut toate demersurile încercînd sã-l convingã pe constructor sã remedieze defectiunile. Edilul spune cã nu a gãsit întelegere la reprezentantii firmei Victor Construct, drept pentru care s-a vãzut nevoit sã gãseascã alte solutii, inclusiv sesizarea reprezentantilor ANL. „Licitatia pentru constructia acestor blocuri a avut loc la Bucuresti, la sediul Agentiei Nationale pentru Locuinte. Din cîte am înteles, lucrarea a fost evaluatã la 72 de miliarde de lei vechi, însã a fost adjudecatã la licitatie cu doar 50 de miliarde de lei de firma Victor Construct. Faptul cã aceastã societate si-a asumat sã facã o astfel de lucrare cu o sumã atît de micã, nu înseamnã cã trebuie sã-i afecteze pe chiriasi. Receptia lucrãrii s-a fãcut pe 12 decembrie, cînd am dat dovadã de întelegere fatã de constructor si am semnat procesul verbal pentru cã avea nevoie de bani. Conditia pe care am pus-o a fost aceea ca el sã ne dea 80 de milioane de lei vechi ca sã putem încãlzi blocul, întrucît tencuiala era proaspãtã, iar dacã nu am fi fãcut încãlzit apartamentele lucrãrile ar fi avut de suferit. Nu s-a tinut de cuvînt si nu am vãzut nici un ban, drept pentru care am fost nevoit sã suport eu aceste cheltuieli. Ba, mai mult decît atît, toatã iarna m-am ocupat personal de aceastã problemã, pentru cã trebuia sã alimenteze cineva centrala termicã. Cînd a venit primãvara am demarat lucrãrile pentru a termina racordul blocurilor la utilitãti. ÃŽn timp ce se lucra, am mutat chiriasii în noile locuinte. problemele au început sã aparã în momentul în care am racordat utilitãtile. Mã asteptam la acest lucru, pentru cã am constatat încã din timpul constructiei cã nu se face treabã asa cum ar fi trebuit. Cu toate acestea nu am putut sã fac nimic, pentru cã, în calitatea de beneficiar nu am avut voie sã supervizez modul în care se lucreazã. Am semnalat la vremea respectivã doamnei ministru Elena Udrea cã sînt deficiente în executarea lucrãrilor si cã nu pot sã fac nimic. Stiu cã doamna ministru a fost de acord cu mine, în sensul cã nu i s-a pãrut normal ca beneficiarul lucrãrilor sã nu aibã dreptul sã le supravegheze“, a declarat primarul Iulian Gãinã.

Probleme si iar probleme

„Am constatat cã ieseau gaze în interiorul apartamentelor, ceea ce putea duce la producerea unor tragedii. Si asta, pentru cã nu au izolat cosurile de fum cu vatã bazalticã asa cum ar fi trebuit. Au folosit materiale plastice în loc de grãtare din aluminiu. Din 18 apartamente, 6 au sifoanele înfundate cu moloz. Trei apartamente au fost indundate. Un chirias a cumpãrat mobilã de 100 de milioane, cu credit bancar, si s-a trezit cu ea distrusã, dupã ce apartamentul i-a fost inundat. I-am zis constructorului cã este normal sã schimbe parchetul din acel apartament, însã nu a vrut. A apãrut mucegaiul pe pereti, iar din cauza problemelor apãrute chiriasii refuzã sã plãteascã chiria. Instalatiile sanitare sînt de o calitate foarte proastã. Din cauza defectiunilor tehnice de la reteaua cu apã s-au produs distrugeri majore în cîteva apartamente“, a declarat primarul. ÃŽntr-o adresã înaintatã primãriei, un locatar se plînge cã i-a fost indundat întreg apartamentul, întrucît a cedat un robinet din perete, iar sifonul era înfundat, pagubele provocate fiind evaluate la 5.000 de lei. Un altul a reclamat cã apometrele de pe casa scãrii sînt montate gresit, nefiind respectat sensul de cirulatie al apei, iar robinetii montati înaintea apometrelor de la care se poate opri apa sînt blocati pe deschis.

Comisia de control confirmã

Primarul spune cã a dat sute de telefoane si a trimis zeci de adrese constructorului, punîndu-i în vederea acestuia sã remedieze problemele apãrute, însã a fost refuzat. “Am trimis nenumãrate adrese la constructor, solicitînd sã remedieze defectiunile apãrute, însã nu au fost luate în seamã. Am vorbit cu directorul acestei societãti, fãrã succes. Mi-a spus cã nu stã de vorbã cu mine. Receptia finalã este pe 12 decembrie 2011, lucrarea fiind în garantie. Avem dreptul sã facem lucrãrile de reparatii cu alte firme si luãm banii din garantia constructoruluii. Acum astept sã treacã cele 15 zile, timp în care poate sã remedieze defectiunile. Dacã nu o vor face, vom chema specialistii pentru a demara procedura de reparatii, iar costurile vor fi suportate din fondul de garanatie“, a declarat Iulian Gãinã, dupã ce o comise a poposit la sfîrsitul sãptãmînii trecute la Tarcãu. Din respectiva comisie au fãcut parte dirigintele de santier, doi proiectanti, primarul si reprezentantul constructorului. „La nivelul demisolului centralei termice si subsolului s-a constatat aparitia apei de infiltratii, ce provine dinspre fatada posterioarã, determinat de faptul cã apele meteorice provenite din sarpante nu sînt canalizate prin rigole la nivelul fatadei posterioare. La nivelul planseului cotei zero nu a fost fãcutã etansarea trecerii cosului centralei termice prin planseu. La nivelul apartamentelor, cosurile de fum ale centralei termice de scarã nu sînt izolate corespunzãtor, iar teava metalicã a cosurilor de fum are vopseaua de protectie exfoliatã ceea ce a condus la aparitia unor fenomene de degajãri de gaze în interiorul apartamentelor si la degradarea finisajelor ghenelor. Aparitie mucegai, apometre montate invers. Sigurantele tablourilor electrice sar“, acestea sînt doar cîteva dintre problemele constatate si care apar în procesul verbal de control. Membrii comisiei au solicitat ca problemele sã fie remediate în cel mai scurt timp.

Vesti bune de la constructor

Contactat telefonic, inginerul Cezar Bobescu, reprezentantul societãtii Victor Construct SRL a declarat cã a luat cunostintã de concluziile controlului efectuat vineri la Tarcãu. „Am fost înstiintati de reprezentantul nostru, care a fost prezent la acest control. ÃŽn cel mai scurt timp o sã trimitem o echipã de muncitori la Tarcãu pentru a remedia problemele apãrute“, a declarat Bobescu, dînd asigurãri cã lucrurile nu vor rãmîne asa.

Articol afisat de 2320 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective