Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Martie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CLANURILE CERSETORILOR

CLANURILE CERSETORILOR

• Trandafirii de la Borseni îsi disputã cele mai bune locuri de cersit cu Sahulenii din Speranta si cu Cãlãrasii din Muncii • „Dacã lumea nu le-ar mai da bani si n-ar sãri cu gura pe noi cînd vrem sã ne facem datoria, fenomenul n-ar fi atît de extins“, spune seful politiei locale pietrene • 97 de adulti si 77 de minori sînt cersetori oficiali, dar numãrul lor e mult mai mare pe teren • amenzile sînt inutile, pentru cã nu le plãtesc •

Cersetoria este meserie bãnoasã la Piatra Neamt si, ca orice industrie care se respectã, îsi are regulile si orînduirea ei. Asa se face cã orasul este intens disputat de cãtre practicieni, fiind oficial împãrtit între cersetori. Ba, mai mult, acestia sînt structurati chiar pe clanuri, ca orice organizatie care se respectã. La Piatra Neamt sînt 3 clanuri care fac legea pe cersetorie. Unul este clanul Trandafir, de la Borseni, comuna Rãzboieni. Altul este Sahulea, localizat în timpul zilei pe la toate locurile cu vad din tîrg, iar în timpul noptii la locuintele primãriei din cartierul Speranta. Al treilea clan important este al Cãlãrasilor, care are domiciliul stabilit în cartierul Muncii, iar aria de activitate în toate celelalte cartiere ale Pietrei. Culmea, situatia este bine cunoscutã de autoritãti, dar acestea spun cã nu au ce sã facã. Doar inventariazã, fotografiazã ocazional, amendeazã si mai rar si alungã de la locul faptei de cele mai multe ori. Si paseazã rãspunderea interinstitutional. Comunitarii de exemplu spun cã nu au putere si atributie sã intervinã, ci e competenta politiei municipale. Dar amenzile le dau ei, ca politie localã. „Noi avem o evidentã a persoanelor care practicã cersetoria, cu nume, cu date, cu fotografie. Sînt înscrisi 97 de adulti si 77 de minori. Cuprinde toate persoanele care au fost identificate si sanctionate pentru aceste fapte, indiferent cã sînt de la Buhusi, Bîrgãoani, Girov, Borseni, Piatra Neamt sau chiar Vrancea, cã am avut situatii odatã. Pe cei mai multi i-am sanctionat de mai mult de 3-4 ori. Dar mai mult nu putem interveni, cã se considerã infractiune si este la politia municipiului. Noi am fãcut evidenta doar pentru cã i-am mai sanctionat. Dar nici asta nu facem prea des pentru cã nu plãtesc. Si doar sã dãm amenzi de dragul de a le da nu e în regulã. ÃŽn plus, nici nu sînt solvabili“, zice Dumitru Crãescu, directorul comunitarilor pietreni.

Amenzile adunate sînt minime

Amenzile adunate de-a lungul ultimilor ani la bugetul local sînt minime din cersetorie. Dar datoriile se acumuleazã: un cersetor a reusit performanta de a depãsi un miliard de lei vechi numai din amenzile primite pentru întins mîna, cu penalitãtile aferente. Desigur, este foarte afectat. Primãria a încercat vreo douã programe de descurajare a fenomenului, dar succesul s-a lãsat asteptat. Singurele note apar sãptãmînal, în rapoartele politiei locale, cînd se semnaleazã douã - trei - zece cazuri de cersetori izgoniti din fata magazinelor si bisericilor. „Solutia ar fi ca lumea sã nu le mai dea de pomanã. Apoi, multi din ei au si abilitãti de hoti din buzunar. Lumea trebuie sã fie precautã, sã nu scoatã portofelul în fata lor, cã riscã foarte mult. Nu în ultimul rînd, ar trebui sã ne sprijine si sã nu-i mai apere. Am avut situatii, chiar recent, cînd noi am vrut sã-l prindem pe individ, iar oamenii ne-au sãrit în cap si au zis cã ne legãm de ei degeaba. Chiar la piata mare am avut un bãietan, stiam cã furã si din buzunare si tocmai îl furase pe un bãtrîn de 600 de lei. Cînd am vrut sã-l prindem a sãrit lumea pe agenti si i-a luat la rost, iar hotul dus a fost“, a povestit seful politiei locale.

Au dispãrut curvele

Dacã la capitolul cersetori strãzile sînt neîncãpãtoare, situatia este taman invers în privinta prostituatelor, cea de-a doua categorie a marilor datornici la bugetul local. Desi cel mai mare restantier la amenzi neplãtite este o prostituatã, asta e de cu ani în urmã. Dumitru Crãescu spune cã nu se mai gãseste picior de curvã pe strãzile Pietrei, nici sã vrei. Iar povestea cu centura este deja istorie veche. „Noi am mai avut actiuni, chiar tematice, strict pe aceastã directie, dar nu am gãsit nici un caz concret. A fost o singurã situatie, acum cîteva luni, cînd o prostituatã a agãtat doi agenti de-ai mei, aflati în civil, în zona gãrii, dar a fost o simplã întîmplare. Actiunile noastre de control ulterioare nu au mai scos la ivealã alte cazuri. Nu mai e prostitutie nici pe centurã. Probabil cã totul se desfãsoarã acum organizat, prin telefon. Din informatiile noastre, zvonerul si rãspîndacul sînt cei care asigurã succesul acestei activitãti, functioneazã pe bazã de publicitate verbalã. Noi chiar nu mai prindem pe nimeni“, a declarat seful politiei locale pietrene.

Articol afisat de 3002 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective