Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Noiembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
EXECUTIA MAFIOTÃ PUTEA FI EVITATÃ?

EXECUTIA MAFIOTÃ PUTEA FI EVITATÃ?

• perioada dintre incendierea magazinului Onym si asasinatul împotriva fratilor Mararu pare a fi fost prost gestionatã • dupã crimã, Politia Neamt a declansat actiunea „Nãvodul“ pentru prinderea... fratilor Mararu • situatia a durat minute bune, pînã cînd s-a aflat cã cei doi sînt victime si nu autori • „Am primit ordin sã oprim orice masinã în care se aflã fratii Mararu“, ne-a spus un politist nemtean • o întrebare îsi are sensul: de ce nu a fost monitorizat Falãu, dupã incendierea magazinului Onym, mai ales cã era suspectul principal • ieri, prefectul Archip a semnat favorabil avizul consultativ cu privire la eliberarea din functie a comisarului sef Soric •

A trecut mai bine de o sãptãmînã de la asasinatul din Cafe Latino, faptã soldatã cu decesul lui Gheorghitã Mararu si rãnirea fratelui sãu, Bogdan. Cazul a atras atentia întregii prese centrale, care a trimis la Piatra Neamt echipele de reporteri. Foarte multi au preferat sã analizeze presupusa legãturã dintre comisarul sef Aurelian Vasea Soric cu fratii Mararu, dar si declaratiile fãcute de primul la posturile de televiziune nationalã, însã un aspect deosebit de important a scãpat. Este vorba de cum si în ce fel responsabilii din Politia Neamt au gestionat atît incendierea magazinului Onym, cît si asasinatul, cele douã fapte avînd un numitor comun - Cristian Chilat, zis Falãu. Corpul de Control al ministrului de interne se aflã la Piatra Neamt pentru a elucida mai multe aspecte, printre care si cel cu privire la modul în care au fost gestionate cele douã cazuri. Pînã cînd ofiterii bucuresteni se vor pronunta asupra acestor aspecte, reporterii de la „Monitorul“ au luat legãtura cu mai multi politisti si au încercat sã afle dacã si unde s-a gresit în toatã aceastã poveste. Concluzia este aceea cã cineva a gafat grav si cã, dacã anchetatorii s-ar fi miscat mai repede, asasinatul de la Cafe Latino putea fi prevenit.

„Sefii au preferat sã-si vadã de weekend“

Sîmbãtã, 13 noiembrie, ora 4,20. Doi indivizi dau tîrcoale magazinului Onym, iar unul dintre ei aruncã o sticlã cu benzinã spre una dintre ferestre. Toate bunurile din magazin ard, prejudiciul fiind evaluat la 1 milion de lei. Imaginile surprinse pe camerele de supraveghere au elucidat rapid ce s-a întîmplat. Concluzia a fost clarã: atentat mafiot. Politistii au analizat înregistrãrile si au ajuns la concluzia cã suspectul principal este Cristian Chilat. „Fetele celor doi nu se vedeau. Ambii erau îmbrãcati în negru, iar unul purta un fes alb. Analizîndu-i comportamentul si gesturile am stabilit cã este vorba de Cristian Chilat“, a declarat, sub semnul anonimatului, un politist nemtean. Asa cum ziaristii au reusit sã afle de problemele pe care Oana Vicol le-ar fi avut cu niste oameni de afaceri din Iasi, unul dintre ei fiind o cunostintã de-a lui Falãu, au aflat si anchetatorii nemteni. ÃŽncrengãtura ar fi trebuit sã-i punã pe gînduri pe politisti. ÃŽn primul rînd, spun cunoscãtorii, Falãu trebuia sã fie pus sub urmãrire, respectiv interceptãri telefonice si filaj. Sau a fost si acest amãnunt nu a fost fãcut public din varii ratiuni. ÃŽn al doilea rînd, cei care lucreazã pe linie de combatere a crimei organizate erau obligati sã stie despre relatiile de prietenie dintre Oana Vicol si fratii Mararu. Erau suficiente date pentru a fi luate mãsuri de monitorizare a lui Falãu. „Existã informatii conform cãrora Chilat ar fi primit pistolul cu o searã înainte de comiterea asasinatului, tranzactia fiind încheiatã în Iasi. Dacã Falãu ar fi fost monitorizat, mai ales dupã incendierea magazinului Onym, era foarte probabil sã se afle despre intentiile sale. Nu ne mai gîndim la interceptãrile telefonice care ar fi putut aduce foarte multe informatii. Nu s-a întîmplat asa pentru cã nimeni nu avea chef sã-si strice weekend-ul. S-a mers pe ideea cã nu se poate întîmpla nimic pînã luni, cînd urmau sã fie fãcute toate aceste demersuri cu monitorizarea lui Falãu. Cred cã unii au vrut sã-si petreacã ceva mai linistiti finalul sãptãmînii“, a spus politistul.

„Opriti orice masinã în care se aflã fratii Mararu“

Duminicã, 14 noiembrie. Comisarul Aurelian Vasea Soric se aflã la comanda Politiei Neamt, adjunctii sãi fiind liberi. Pe la ora 12, comisarul sef Ioan Andries vine la muncã pentru a studia, dupã cum a relatat reporterilor de la Monitorul, dosarul incendierii de la Onym. Ora 12.15. ÃŽnarmat cu un pistol de 11,43 mm, Cristian Chilat intrã în Cafe Latino si trage asupra fratilor Mararu, cinci gloante asupra lui Gheorghe si unul asupra lui Bogdan. Pînã acum nimeni nu a explicat public ce s-a întîmplat cu exactitate în cafenea. Cert este cã, sprijinit de fratele sãu, Gheorghe Mararu reuseste sã ajungã în fata cafenelei, unde se prãbuseste. Se sunã la 112 si se solicitã interventia ambulantei. ÃŽn acelasi timp, mesajul ajunge si la dispeceratul Politiei. Informatiile sînt contradictorii si ajung ca atare la politistii din teren. „A fost o întreagã debandadã. Dupã cele întîmplate la Cafe Latino, s-a declansat actiunea Nãvodul. Toate echipajele aflate în teren au primit ordin sã opreascã orice masinã în care se aflã fratii Mararu. Peste cîteva minute am aflat cã de fapt fratii Mararu au fost victime si cã trebuie sã prindem o altã persoanã, adicã pe Chilat. S-a actionat total aiurea. Veneau ordine din toate directiile, cã nici nu stiai încotro s-o apuci si ce sã faci“, a mai spus politistul nostru.

Bogdan Mararu a ajuns la spital cu masina politiei

Filmul împuscãturilor ce ce au pus pe jar un oras întreg duminica trecutã, ziua-n amiaza mare si în plin centrul orasului, mai avea o enigmã în primã fazã: cu ce a ajuns Bogdan Mararu la spital, dupã agresiunea sîngeroasã. Ulterior s-a lãmurit si acest aspect. Astfel, la ora 12.25, o masinã a Politiei, cu însemne, sirenã si girofar pleca în trombã cãtre Unitatea de Primire a Urgentelor. Masina era condusã de un om al legii, iar pe scaunul din dreapta, îmbrãcat într-o bluzã de trening albã, se aflã Bogdan Mararu care se tinea de mînerul de deasupra portierei. La doar cîteva sute de metri de locul incidentului, masina de politie s-a intersectat cu ambulanta venitã la solicitare. „Cînd a ajuns la UPU l-am întrebat ce s-a întîmplat cu el. Pacientul mi-a spus cã a fost împuscat iar cînd l-am întrebat de cãtre cine, pentru a anunta si noi anchetatorii, mi-a rãspuns cã politistii stiu deja, pentru cã ei l-au adus cu masina. Pacientul mi-a spus cã nu mai avusese rãbdare sã astepte ambulanta pentru cã stãtuse prea mult timp. Pe hol era într-adevãr un politist care îl însotea. Se întîmplã extrem de rar ca o victimã sã fie adusã de politie, de obicei se asteaptã venirea salvãrii pentru a nu-i provoca mai mult rãu, dar de aceastã datã se pare cã a fost altfel. Cred cã lucrurile s-au precipitat iar politistii, panicati de faptul cã victima nu mai avea rãbdare si fãcea scandal dupã ambulantã, au decis sã-l aducã ei. Noi putem dovedi pe înregistrare cã apelul cãtre Serviciul de Ambulantã a fost fãcut la ora 12.13 si imediat a plecat o masinã cãtre locul solicitãrii, cu medic, deoarece am fost informati initial de o singurã victimã împuscatã. Ulterior, am aflat si de a doua si am trimis echipaj, dar cînd am ajuns acolo nimeni nu stia cu ce a plecat primul rãnit“, a declarat Letitia Damoc, managerul Serviciului de Ambulantã Neamt si doctorul care a fost de gardã duminicã, 14 noiembrie, la UPU.
Concluzia pe care am tras-o, dupã ce am discutat cu mai multi dintre cei implicati în cele douã anchete, a incendierii si a asasinatului, este aceea cã nu s-a crezut o clipã cã lucrurile ar fi putut sã ajungã atît de departe. Evenimentele au demonstrat contrariul.

Prefectul, în acelasi gînd cu chestorul Fãtuloiu

Desi Corpul de Control al MAI nu a finalizat controlul dispus la IJP Neamt, conducerea IGPR a demarat deja procedura de debarcare din functie a lui Aurelian Vasea Soric. Astfel, ieri prefectul Mihai Archip, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, a semnat favorabil avizul consultativ cu privire la eliberarea din functie a comisarului Soric. El a fost de acord cu propunerea reprezentantilor Inspectoratului General al Politiei Române, de eliberare din functie a comisarului Aurelian Vasea Soric. Adresa din Bucuresti a ajuns ieri la Prefecturã si tot ieri s-a întors în Capitalã, cu o semnãturã în plus. Avizul solicitat prefectului este consultativ, conform prevederilor Legii 218/2002, art. 12, alin.3. Adicã prefectul, chiar dacã s-ar fi opus, tot nu putea schimba lucrurile. Avizul fãcea referire doar la inspectorul sef al IPJ Neamt. Eliberarea propriu-zisã din functie se face la propunerea ministrului de Interne si cu avizul consultativ al prefectului. Legea 218/2002 face referire doar la schimbarea si numirea sefilor de inspectorate, nu si la adjunctii lor.
Informatiile noastre aratã cã cei opt ofiteri veniti de la Bucuresti pentru a verifica activitatea comisarului sef Soric, se vor retrage cel mai probabil mîine. În urma celor constatate, Corpul de Control va întocmi un raport care va fi înaintat ministrului Traian Igas. Acesta va analiza raportul, dar si propunerile fãcute de cei care au fost la Piatra Neamt în control. La cum stau lucrurile, cel mai probabil, comisarul sef Aurelian Vasea Soric va fi destituit. Informatiile noastre mai aratã cã vor avea de suferit si alti politisti cu functii de conducere din cadrul IJP Neamt.

Articol afisat de 3887 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, M. VASILACHE, S.TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective