Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Noiembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MARARU, ULTIMUL DRUM

MARARU, ULTIMUL DRUM

• peste o mie de persoane l-au însotit pe Gheorghitã Mararu pe ultimul sãu drum • sicriul a fost purtat de o trãsurã, trasã mai întîi de cai albi, apoi de prieteni • cunoscuti din toate colturile tãrii au trimis coroane si jerbe • mii de flori, trandafiri si crini, au împodobit carul mortuar • sotia si mama lui Gheorghitã Mararu au avut nevoie de îngrijiri medicale • „Am ajuns la 84 de ani sã-mi îngrop nepotul. Fãcea pozne, cînd era mic, dar nu mari. Ca orice copil. A fost un copil cuminte, linistit“, ne-a declarat, cu glasul stins, bunicul lui Gheorghitã Mararu, lãcrimînd si privind cum se închideau portile dupã iesirea cortegiului •

Roznov, joi, 18 noiembrie, ora 11.30. Micul tîrg ce a cãpãtat recent titulatura de oras fremãta de emotia evenimentului ce se anunta a fi unul memorabil pentru locuitorii ei. La ora 12.00 era programatã înmormîntarea lui Gheorghitã Mararu, cel care a fost împuscat mortal duminicã, 15 noiembrie, în centrul orasului Piatra Neamt, la Cafe Latino. Cum asasinatul a avut reverberatii nationale si a devenit cel mai mediatizat subiect al ultimelor zile în întreaga tarã si înmormîntarea a devenit un adevãrat spectacol. Oamenii legii, prevãzînd amploarea pe care o vor lua evenimentele, au decis sã ia mãsuri de pazã si astfel au dizlocat joi dimineatã la Roznov mai multe masini de politie ce aveau misiunea de a asigura fluenta traficului dar si ordinea publicã. S-a tot zvonit cã la înmormîntare vor fi prezenti politisti cîtã frunzã si iarbã din Neamt dar si din judetele învecinate, dar cert este cã, la ceremonia funerarã, nu prea s-a vãzut nici picior de om al legii, fie el politist sau jandarm. Cel putin nu în uniformã!

Puhoi de lume la poarta lui Mararu

Cu putin timp înainte de ora 12.00, strada ce ducea la locuinta pãrintilor lui Gheorghitã Mararu era ticsitã de lume, iar curtea era deja plinã de curiosi care veniserã deja dis-de-dimineatã. Mai multi angajati ai unei firme de pazã, mai înalti ca stîlpul portii, nu mai lãsau pe nimeni sã intre în curte cu exceptia prietenilor si rudelor apropiate. ÃŽn fata portilor, multime de jurnalisti care nu stiau pe ce sã se mai catere ca sã filmeze sau sã facã poze. Si aveau ce, pentru cã lume multã din Moldova, cunoscuti de-ai fratilor Mararu, s-a reunit la Neamt. Zeci de masini de lux, majoritatea BMW X5, dar si niste „modeste“ Audi sau Tuareg-uri, strãjuiau drumul. Prietenii acestuia, cu tinute aproape standard (haine de piele, pantofi de lac, si încadrati de tinere numai una si una) si-au prezentat condoleantele dupã care s-au retras grupuri-grupuri si discutau discret. Patronul cafenelei unde a fost ucis Gheorghitã Mararu a fost si el prezent la înmormîntare, alãturi de cîtiva prieteni. ÃŽn casa de peste drum, cu ferestre fericit orientate spre curtea Mararilor, proprietarii erau cãlcati de mai multi musafiri decît ar fi putut visa vreodatã.

Sotia defunctului, la un pas de a fi dusã la spital

Fix la ora 12.00 au început sã iasã din curtea casei copii si tineri ce duceau zecile de coroane depuse de cei ce au tinut sã-i aducã un ultim omagiu. „Sincere condoleante de la prietenii din Galati“ sau „Regrete eterne de la Marius si Rhea“ sau „Condoleante de la familia Ghinea Rosescu“, sînt doar trei din mesajele imprimate pe panglicile îndoliate. Au mai regretat disparitia lui si familiile Negurã, Cristi Ouatu, Iulian Tocu, Olteanu, Serban si Ionescu. La o vreme a iesit si masa cu colacii vîrfuiti de o colivã impresionantã, ornatã cu porumbei. Un echipaj de la Ambulantã îsi fãcea loc cu greu prin multimea de gurã cascã deoarece fuseserã chemati sã-i acorde ajutor Alinei Mararu, sotia celui decedat. Proaspetei vãduve i se fãcuse rãu si se intentiona chiar transportarea ei la spital, motiv pentru care masina salvãrii a fost adusã în fata portii. Pînã la urmã femeia si-a mai revenit si a refuzat sã meargã cu medicii, preferînd sã-si conducã sotul pe ultimul drum. Echipajul Ambulantei a stat prin preajmã pe tot parcursul ceremoniei funerare, pentru cã si mama defunctului nu se simtea bine. Dupã acest incident, în fata portii s-au bulucit bodyguarzii angajati ce strigau oamenilor sã facã loc deoarece urma sã iasã trãsura cu sicriul. „Caii sînt nãrãvasi, dati-vã deoparte“, strigau din rãsputeri. Spectatorii se fereau dar cam cu inima îndoitã cã-si pierdeau locurile în fatã. Caiii erau cît pe ce sã dea peste cap înmormîntarea deoarece s-au speriat. Au fost deshãmati si pînã la poartã trãsura a fost trasã de patru prieteni ai decedatului dupã care au fost reînhãmati armãsarii. Ziaristii au primit interdictie la poze, pentru a nu speria caii. ÃŽn urma trãsurii ce purta trupul lui Gheorghitã Mararu se aflau sotia acestuia, plînsã dar demnã si elegantã, fratele Bogdan, pãrintii, unchi, mãtusi si alte rude apropiate. Toti îndurerati si lãcrimînd.

„Asa a vrut Dumnezeu!“

Dupã plecarea trãsurii care îl ducea pe Gheorghitã Mararu la locul de veci, curtea casei s-a golit. Au plecat si curiosii, au plecat si cunoscutii, actiunea se mutase altundeva. Casa familiei Mararu a rãmas solitarã, cu usile larg deschise. Un bãtrîn, rãmas în prag, descult si înlãcrimat, privea cum se închid portile. E bunicul lui Gheorghitã Mararu. De el se apropie un tînãr, se îmbrãtiseazã si plîng unul pe umãrul celuilalt. Bãtrînul are ochii rosii. E istovit. Cu glasul stins spune cã nu e nimic mai rãu pe lume decît, ca bunic, sã-ti îngropi nepotul. „Am ajuns la 84 de ani sã-mi îngrop nepotul“, spune el, cu resemnare. „Asa a vrut Dumnezeu!“, adaugã bãtrînul cu voce domoalã. Si-l aminteste pe defunct pe vremea cînd era pusti. „Fãcea pozne cînd era mic, dar nu mari. Ca orice copil. A fost un copil cuminte, linistit. Nu s-a bãtut cu altii“, mai rosteste bunicul lui Mararu, înainte de a se întoarce în casã. De dincolo de pereti se aude un plînset de copil. Cineva încearcã în zadar sã potoleascã pruncul. Usile se închid. ÃŽn curte rãmîne un tînãr. Apropiat al familiei, probabil, de vreme ce se apucã sã strîngã într-un sac sutele de lumînãri si candele rosii care au mãrginit aleea si gardul proprietãtii. Lîngã treptele de la intrare, într-o lãditã cu nisip, lumînãri clasice, de cearã galbenã, îsi curg cu efort ultimele picãturi. De ele se apropie un bot curios de caniche, care se lasã repede pãgubas din cauza mirosului nefamiliar de cearã. Undeva, în spatele curtii, o cãsutã de joacã pentru copii stã stingherã, în timp ce în fata portii se dau adevãrate dovezi de mãiestrie într-ale sofatului. Ambulanta încearcã sã se elibereze din strînsoare ca sã plece pe urma cortegiului. Figuri îndoliate pornesc la pas sau urcã în masini pentru a se alãtura alaiului la bisericã.

„Mai sînt coroane, nene?“

Sute de candele si cãndelute rosii, cu icoane sau fãrã, au mãrginit drumul de la poartã pînã la casã, dar si gardurile proprietãtii Mararilor. Florile adunate în coroane si jerbele funerare cu care a fost gãtitã trãsura si cu care au fost împodobiti caii au fost naturale 100%. Trandafiri albi si rosii, abia înfloriti, dar si crini imperiali. Pe ici, pe colo s-a vãzut si cîte-un crucifix. Doar una, douã coroane sã fi avut plastic pe ele, însã s-au pierdut din vedere într-atîta mare de flori proaspete. S-a vãzut cã nu s-a precupetit nici un efort în a asigura lui Gheorghitã Mararu o iesire grandioasã din lumea celor vii. Nimic luxuriant sau de neam prost, însã. Crucea simplã, din lemn maro, impunea tocmai prin simplitatea si decenta ei. Cu exceptia trãsurii, care a fost o alegere nitel extravagantã, funeraliile lui Gheorghitã Mararu au fost decente si simple, dar conforme cu rangul sãu. Au costat bani grei. Iar asta a fost vestea care a circulat cel mai repede prin Roznov, dovadã fiind numãrul mare de gurã-cascã adunati. Au fugit copii de la scoalã si, cu ghiozdanele în spate, se strecurau prin multime doar-doar or ajunge mai aproape de casa mortului. „Mai sînt coroane, nene?“, întreba unul, de vreo 7-8 ani. Cînd i s-a zis cã mai sînt, s-a repezit brusc spre casã. Fatalitate, însã: toate coroanele fuseserã deja scoase si aninate pe lîngã sicriu. Tot pentru un ban în plus s-au îngrãmãdit localnicii si la cãrat stîlpii, la pus prosoape si la cãrat masa cu pomenile. Cei patru-cinci preoti, din care doi adusi tocmai din oras (coincidentã sau nu, chiar de la biserica de peste drum de cafeneaua unde s-a întîmplat asasinatul) au asigurat o slujbã religioasã impunãtoare. Amploarea evenimentului, cu tot cu cheltuieli, a crescut o datã cu parastasul, unde se estimau pe putin 600 de persoane. Una peste alta, înmormîntarea lui Gheorghitã Mararu a fost evenimentul national al zilei de ieri, transmis în direct si la ore de maximã audientã cãtre tot românul dornic sã vizioneze funeraliile unui tînãr asasinat cu sînge rece.

Pomenire cu mîncare de post

Familia a comandat pentru praznicul de dupã înmormîntare circa 600 de portii, care au fost pregãtite în Piatra Neamt. Aflîndu-ne în Postul Crãciunului, bucatele au fost pe bazã de vegetale. Mesenii au fost împãrtiti în douã localuri din orasul în care a fost înmormîntat Gheorghitã Mararu, avînd în vedere cã nu s-a gãsit nici un spatiu în Roznov în care sã încapã atîta lume. Fiecare dintre cei care au participat la pomenire a fost servit cu gustare rece, formatã din zacuscã de vinete, fasole bãtutã, conopidã pane, dovlecel pane si vinete pane. Gustarea caldã a constat în sãrmãlute de post cu mãmãligutã. Meniul a mai continut bors de fasole cu ardei iute si traditionala colivã.

Articol afisat de 5454 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de ela_xt4j la data 19.11.2010 12:46
adiere de cuvinte
extraordinar de frumos scris articolul!...si subictul emotionant..iar realitatea dura, evenimentul pe cat d fastuos pe atat de simplu si decent!
Ad�ugat de mickey999 la data 20.11.2010 05:28
Mda...another one gone...good
S-a mai dus un pungas.Care-i problema? Foarte bine!Circ national pe tema asta ? De ce???? Cine a fost si ce a facut bun pentru UMANITATE? Nimic, nu-i asa ? Da' nu coteaza ...circ sa fie ...saracu'...ce copil bun a fost . Auzi bunelu', plinge-l cit poftesti da' nu ne spune noua ca "a fost un copil bun", da? Cel putin nu-mi spune MIE despre "copii din astia buni". Din cauza lor , NOI ASTIA BUNI a trebuit sa plecam din Romania! Ah, nu , nu ma bucur ca un idiot a tras cu arma intr-un local . Nu-l admir deloc nici pe criminal si nici pe mort. Ma scoate din sarite ca evenimentele CU ADEVARAT importante nu sint mediatizate!Cind s-a relalat "atit de frumos" despre o carte buna lansata la Piatra Neamt sau de un copil care s-a batut la vreo olimpiada punind in genunchi o lume intreaga cu puterea mintii? Cretinilor, nu ma refer la Mama Omida!!!
Ad�ugat de kosty_83 la data 20.11.2010 07:37
DA DA...
CUM BINE SPUN BAIETII ACEAIA DE LA PARAZITII "TOT CE E BUN TRE" SA DISPARA" ASA CA NOI PROMOVAM TIGANII (NU RROMI..) IN LOC CEEA CE AR FI NORMAL, FIRESC SI CONSTRUCTIV... SA MURITI IN CHINURI SCURSURI ALE SOCIETATI.
Ad�ugat de sarin la data 20.11.2010 11:47
n-au aruncat cu sarmale-n shapcalii & cagulati?!
c-asa se da la sclavi de pomana.. si, ce hartie igienic-aveau?!.. dispareti, si voi si shoriciu si toti gainarii, le ciuguliti din palma !
Ad�ugat de dispeceru la data 20.11.2010 14:51
romania ziaristilor
oare cum o fi la inmormantarea unui academician roman? ca de cea a mafiotului ne-a povestit vasilache. zice el ca asa vinde fituica.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective