Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Noiembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Magazinelor de vise li se cîntã prohodul

Magazinelor de vise li se cîntã prohodul

• primãria pietreanã lucreazã la o hotãrîre prin care sã fie interzise spice shop-urile din oras • „ÃŽn primã fazã cele din apropierea scolilor, apoi si celelalte“, spun oficialii pietreni • pînã la aparitia actului, cele 7 magazine din Piatra sînt monitorizate •

Magazinele de vise din Piatra Neamt mai au cel mult o lunã de existentã. Municipalitatea vrea sã le închidã si, pe modelul aplicat deja cu succes de alte primãrii, sã nu le mai autorizeze pe cele care solicitã acest lucru. Cei de la Autorizãri si juristii colaboreazã pentru a întocmi un proiect de hotãrîre de consiliul local care sã interzicã magazinele de vise. „ÃŽn primã fazã mãcar magazinele din apropierea scolilor“, a declarat Gabriel Muraru. Dacã nu în sedinta viitoare, atunci în urmãtoarea sigur, promite primãria. Adicã în maximum o lunã singurele buruieni disponibile la vînzare vor fi ceaiurile din farmacii si cimbrul din piatã. ÃŽn mod normal, aceste spice shop-uri n-ar fi trebuit autorizate din capul locului. Numai cã primãria nu are pîrghiile de control si nici cadrul legal sã refuze autorizarea. „Cînd se autorizeazã o activitate, solicitantul depune o declaratie pe proprie rãspundere cu privire la articolele comercializate. Atît. Biroul Autorizãri Control Transporturi si politia comunitarã verificã ulterior dacã cele declarate corespund realitãtii. Numai cã politia comunitarã trebuie sã-i prindã asupra faptului ca sã poatã lua mãsuri. Numai cã aceste plante etnobotanice nu sînt expuse, nu se vînd la tejghea. Magazinele sustin cã vînd plante medicinale sau îngrãsãminte, seminte si altele de acest fel. La noi n-a declarat nimeni cã vinde etnobotanice, nici mãcar din cele legale. De aceea sînt monitorizate, pentru cã vînd mai mult seara, si trebuie prinse în fapt. Numai asa putem închide pe loc magazinul. Dar n-a fost cazul pînã acum“, mai spun cei de la primãrie. ÃŽn Piatra Neamt sînt 7 magazine de acest fel care sînt sub lupa autoritãtilor. Vreo trei sînt peste drum de scoli.

Si altii au putut

Piatra Neamt nu e deschizãtor de drumuri în privinta închiderii magazinelor de vise. Alte primãrii au fãcut-o deja. S-a interzis „comercializarea substantelor halucinogene, a oricãrui tip de substante etnobotanice si asimilate acestora, plante, prafuri si ceaiuri de acest fel, cu efecte halucinogene, euforice sau similare acestora, în orice formã ori ambalaj de prezentare“. Unii le-au închis definitiv pe toate, altii au pus lacãt doar pe cele aflate la mai putin de un kilometru de scoli, biblioteci, cãmine, internate, case de culturã, tabere, baze sportive, parcuri si locuri de joacã. Autorizatiile si acordurile de functionare au fost anulate. Totul pentru cã asa numitele plante sau îngrãsãminte pentru plante, vîndute la pliculete, a adus la spital un numãr alarmant de tineri, puberi si prepuberi. ÃŽn tot acest timp, cei care vînd astfel de ierburi nu dau nici douã parale pe ce se întîmplã clientilor lor. Nici legea nu-i streseazã prea tare. Ordonanta 6/2010, care a completat legislatia privind combaterea traficului si consumului de droguri si pe cel al plantelor stupefiante si psihotrope, e deja depãsitã. Ea precizeazã cã lista plantelor va fi actualizatã de guvern ori de cîte ori este nevoie, dar n-a mai fost de mult. Fapt pentru care îi revine administratiei locale sarcina de a interzice ierburile periculoase.

Dascãlii abia asteaptã

Inspectoratul Scolar a initiat o discutie cu directorii scolilor pe tema pericolului la care sînt expusi copiii. Mai vocali au fost cei de la licee, pentru cã magazinele sînt de regulã în orase. „Am solicitat directorilor sã identifice dacã în apropierea unitãtilor pe care le conduc existã magazine la care se vînd astfel de substante. Dacã vom constata cã unele functioneazã în apropierea liceelor, vom cere închiderea magazinelor. Nu le putem închide noi, cã n-avem nici un drept. Dar trebuie sã facem ceva sã ne protejãm copiii. Din nefericire, avem si noi cazuri de elevi care consumã etnobotanice. Trebuie intervenit din toate directiile pentru a rãri aceste situatii, pentru a le face sã disparã cu totul“, a declarat inspectorul general Luminita Vîrlan. Fiecare director îsi cam stie scoala si problemele cu etnobotanicele. Chiar si pe cele care nu ajung la spital, cã mai sînt si dintr-astea. Mihai Obreja, director la „Petru Rares“, spune cã nu stie sã aibã consumatori la el în scoalã, dar oricum magazinele ar trebui stîrpite. „Eu le-as desfiinta pe toate. Si crîsmele, si barurile, si chioscurile care vînd tigãri minorilor. Acum douã zile m-am certat cu o vînzãtoare care a dat tigãri unui copil si o s-o reclam si la Protectia Consumatorului. Sînt zone pe glob în care se consumã plante în timpul unor ritualuri. La noi e teribilism“, a declarat acesta.

Articol afisat de 1750 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective