Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Noiembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Copiii, îngrijiti mai mult de pãrinti prin spitale

Lipsa acutã de personal din spitale nu poate sã nu aibã urmãri, iar acest lucru s-a vãzut în cel mai evident si tragic mod în vara acestui an, la Maternitatea Giulesti. Din cauza numãrului mult prea mic de asistente medicale dar si din cauza obtuzitãtii sistemului care nu permite angajãrile decît în niste situatii extreme, o asistentã medicalã pediatrã are în grijã cel putin 10-15 copii internati pe cînd în multe dintre tãrile UE o asistentã îngrijeste cel mult 3-4 copilasi. Este drept, în afarã, si numãrul internãrilor este foarte redus, multe dintre cazuri fiind rezolvate în ambulator sau acasã, de cãtre medicii de familie. Din pãcate, la noi, foarte multi copii ajung sã fie internati atît pentru cã la sfîrsit de sãptãmînã medicii de familie nu lucreazã dar si din cauza sãrãciei pãrintilor care nu-si pot permite sã cumpere tratamentul necesar, pentru cã nu întotdeauna îsi pot lua medicatia gratis, asa cum prevede legea pentru minori. Asa se face cã în sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean pãrintii care sînt internati cu copiii se ocupã de supravegherea acestora deoarece asistentele abia reusesc sã se ocupe de tratamentele bolnavilor si de alte solicitãri ce tin strict de profesia lor. „Din pãcate, de multe ori pãrintii ajung sã supravegheze copiii deoarece avem o lipsã acutã de asistente si infirmiere si nu numai, iar de angajat nici nu se pune problema. Sîntem o sectie mare, sîntem tot timpul aglomerati, cazurile sînt grave si de multe ori sensibile, iar diminuãrile salariale recente nu au fost de naturã sã încurajeze personalul medical sã rãmînã. M-as bucura ca lucrurile sã rãmînã mãcar asa, adicã sã nu plece si mai mult din personal, pentru cã altfel nu stim ce ne-am face“, a precizat medicul Suzana Constantinescu (foto), sefa sectiei de Pediatrie Neamt. Aceastã sectie este cea mai mare din spitalul nemtean, avînd aproape 80 de paturi, cam cît într-un spital orãsenesc. Tot aici existã si un pavilion destinat special copiilor distrofici, abandonati de pãrinti majoritatea. Din pãcate, de acestia au ajuns sã se ocupe doar douã-trei asistente medicale care fac fatã cu mare greutate sarcinilor de serviciu. Lucrurile nu sînt diferite nici în celelalte sectii ale unitãtii sanitare dar aici, din pãcate, bolnavii nu pot sta cu rudele, asa cã sînt îngrijiti în limita posibilitãtilor de personalul mult prea putin existent. Deficitul de personal a tot crescut în ultimii ani ca urmare a reducerii constante a salariilor dar si din cauzã cã tot mai multe asistente au ales sã plece fie în mediul privat unde sînt plãtite mult mai bine, fie în Occident. Numai din luna septembrie peste 25 de asistente s-au arãtat interesate sã profeseze în afara tãrii, acestea solicitînd Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt certificate de conformitate care le-ar permite sã plece în spitale din Vest.

Articol afisat de 1444 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Anonymus la data 10.11.2010 07:11
Informatie tendentios eronata
Afirmatia ca in UE o sora medicala "ingrijeste cel mult 3-4 copilasi" este absolut FALSA !
Articolul este tendentios, autoarea nu face nici o distinctie intre ingrijirea curenta si cea de terapie intensiva intr-o sectie clinica.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective