Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Noiembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cardul de sãnãtate, chiar ne trebuie?

Cardul de sãnãtate, chiar ne trebuie?

• CJAS Neamt sustine cã primele carduri vor veni în decembrie • introducerea lor obligã medicii de familie sã-si cumpere cititoare, lucru care-i nemultumeste • se pare cã pe card vor fi niste informatii banale •

Cardul de sãnãtate de care ar trebui sã beneficieze orice român ce-si plãteste asigurãrile, nici nu a apãrut bine si deja stîrneste nemultumiri. Practic, obligativitatea introducerii acestor carduri implicã si dotarea cabinetelor medicilor de familie, ale celor din policlinici, spitalele si ambulantele sã se doteze cu cititoare ale dispozitivului electronic. Or, acestea trebuie cumpãrate din fondurile proprii ceea ce este de naturã sã-i nemultumeascã total pe medicii de familie care se vãd astfel obligati sã facã o cheltuialã în plus. „Este clar cã implicã un efort financiar suplimentar si, în conditiile în care veniturile noastre s-au diminuat cu circa 40% numai anul acesta, nu cred cã asta ne mai trebuia. Sperãm ca statul sã încheie un contract cu o firmã de unde am putea achizitiona aceste cititoare la cel mai mic pret pentru cã altfel vom refuza sã facem acest lucru. ÃŽn plus, cred cã aceste carduri de sãnãtate nu vor avea eficacitatea scontatã, la fel ca multe alte programe achizitionate de minister’’, a declarat medicul Mihaela Covrig, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamt.
Initial se preciza cã aceste carduri vor contine pe lîngã datele de identificare ale proprietarului si calitatea de asigurat sau nu la sistemul asigurãrilor de sãnãtate si un istoric medical al pacientului, cu toate bolile de care suferã, grupã sanguinã, alergii etc. Se pare cã, între timp s-a renuntat la astfel de date medicale deoarece ele ar fi trebuit cerute medicilor de familie, lucru care nu s-a întîmplat. „Pentru a oferi date medicale necesare implantãrii pe carduri trebuia sã fim consultati. Cum nu s-a întîmplat asta, iar din raportãrile pe care noi le facem nu pot fi luate datele deoarece ar însemna o încãlcare a legii referitoare la confidentialitatea datelor medicale, cardul va contine doar datele de identificare, ceea ce nu-i de naturã sã ajute pe nimeni“, a mai opinat medicul Mihaela Covrig.
Reprezentantii Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamt spun cã acest card va fi introdus din decembrie. „La întîlnirea pe care am avut-o la CNAS ni s-a transmis cã aceste carduri vor fi emise din decembrie, iar în ianuarie 2011 vom avea si retete electronice. Acest lucru va facilita accesul pacientilor la servicii medicale si va usura sarcina medicilor care vor afla imediat dacã pacientul este asigurat sau nu“, a declarat Valeticã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt. Cardurile de sãnãtate au fost gîndite initial sã functioneze pe modelul celor din UE pentru a se evita erorile de tratament si pentru o mai mare operativitate în serviciile de urgentã. Adicã, unui pacient ce necesitã tratament medicii îi pot afla în cîteva secunde, prin introducerea cardului în cititor, de ce boli suferã, ce grupã de sînge are si dacã este alergic, precum si numele medicului curant pentru a se lua legãtura rapid cu el. Asta în afara datelor de identitate precum nume, vîrstã, adresã si calitatea de asigurat sau nu. La noi, acest card a devenit doar o altã formã de identificare a unei persoane, la fel ca un card de salariu, doar cã nimeni nu vireazã un ban pe el. Dupã cum stau lucrurile în acest moment, documentul electronic va contine doar numele, adresa si vîrsta persoanei precum si date despre plata sau neplata asigurãrilor medicale. Desi pare a fi o chestie banalã, statul va cheltui cîteva milioane de euro pe acest card.

Articol afisat de 1626 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Anonymus la data 08.11.2010 08:20
Cardul, o necesitate
Introducerea cardului de sanatate este o masura rationala si absolut necesara.

In Romania oricine nu intelege ceva incepe sa critice. Mai ales jurnalistii...
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective