Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Septembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Bãietii de la Rares eram toti   îndrãgostiti de Angela Ciochinã

„Bãietii de la Rares eram toti îndrãgostiti de Angela Ciochinã

• artista Angela Ciochinã trece prin clipe cumplite, fiind internatã la Spitalul Judetean Neamt • „Eram toti bãietii îndrãgostiti de Angela Ciochinã. Mi-o amintesc cum arãta acum 40 de ani, cînd eram colegi la liceu“, ne-a declat un fost coleg de liceu • primarul Gheorghe Stefan este vãr cu artista fiicã de preot si absolventã de Conservator • „Regret cã trece printr-o astfel de experientã si am sã mã duc la ea, la spital, cînd voi veni la Piatra Neamt“, a spus primarul Stefan •

Tragedia solistei de muzicã usoarã Angela Ciochinã îl afecteazã în mod direct pe primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a cãrui mamã a fost varã primarã cu mama cîntãretei. „ÃŽmi pare foarte rãu sã aud cã i s-a întîmplat asa ceva Angelei. Mama mea si mama ei erau verisoare primare. La Liceul Rares, era într-o generatie mai micã decît mine. Avea un succes grozav pe scenã si la învãtãturã. Era apreciatã din ambele puncte de vedere. Era emblemã a Raresului si mai tîrziu a judetului, cînd a intrat la Conservator si a început sã aibã spectacole prin tarã. ÃŽn urmã cu mai multã vreme am mai vorbit cu ea, o mai sprijineam, dar nu am stiut cã ar avea probleme. Nici nu stiam cã e retrasã la Urecheni. Regret cã trece printr-o astfel de experientã si am sã mã duc la ea, la spital, cînd voi veni la Piatra Neamt“, a declarat luni, 20 septembrie, primarul Gheorghe Stefan, care se afla la Bucuresti.

Bãietii, îndrãgostiti de la un capãt la altul de Angela

Frumusetea si talentul muzical ale Angelei Ciochinã au fãcut din tînãra care a urmat cursurile Liceului Petru Rares o adolescentã iubitã, la propriu, de bãieti. „Eram toti bãietii îndrãgostiti de Angela Ciochinã. Mi-o amintesc cum arãta acum 40 de ani, cînd eram colegi la liceu. Fãceam parte din generatii diferite, eu cu doi ani mai mare decît ea, dar o urmãream la toate spectacolele. Ne-a sedus pe toti cu vocea ei absolut superbã, cu talentul surprinzãtor pentru vîrsta aceea fragedã. Era o fatã extrem de jovialã, extrem de civilizatã. Familia Danetti - doamna profesor de francezã si domnul actor, s-a preocupat de viata artisticã a Angelei si a promovat-o cît a putut. ÃŽmi amintesc cîntecul «Important este trandafirul», pe care îl cînta în limba francezã. Mult timp, cînd auzeam melodia la radio îmi apãrea în fatã chipul ei suav. M-a bucurat fiecare succes repurtat în spectacolele din tarã. Nu stiam cã s-a retras la Urecheni. Cred cã aceastã retragere este greseala vietii ei. Alti artisti de seama ei au fost ajutati de comunitatea artistilor si nu au ajuns într-o astfel de situatie jalnicã, pe care sper sã o depãseascã. A fost un talent nativ care meritã o altã soartã“, a declarat un fost coleg, îndrãgostit de artistã la vremea adolescentei, acum bãrbat la 56 de ani.

Din Rai, în Iad

Angela Ciochinã, un nume în muzica româneascã în anii ‘80, a ajuns la Spitalul Judetean Neamt într-o stare care n-o deosebeste cu nimic de cea a unui boschetar cules de pe drumuri si adus la Urgente. Cîndva o artistã renumitã, acum a ajuns o epavã, gãsitã de rude în casa pãrinteascã într-o stare de degradare fizicã si psihicã extremã, plinã de rãni pe spate, semn cã de multã vreme nu se mai miscase de pe patul în care zãcea. Dupã o perioadã relativ scurtã de tratament, duminicã, 19 septembrie, starea femeii se îmbunãtãtise. „Este constientã, mãnîncã, începe sã colaboreze, în principiu starea actualã este bunã“, a declarat doctorul Sorin Ciobanu, purtãtor de cuvînt al SJU Neamt. Artista va mai rãmîne internatã o vreme pentru a fi reabilitatã, desi se pare cã cere insistent sã fie dusã acasã. Cînd a ajuns la spitalul din Piatra Neamt, diagnosticul de internare a fost „neuroencefalopatie toxicã, o afectiune care apare pe fond psihic. Pacienta era într-o stare aproape terminalã“, a mai spus doctorul Sorin Ciobanu.

De trei ani a lãsat Bucurestiul pentru Urecheni

Angela Ciochinã este fiicã de preot, tatãl sãu, decedat acum trei ani, fiind paroh la Urecheni timp de mai bine de trei decenii. Artista a suferit extrem, cu atît mai mult cu cît îsi pierduse, prin 2006, si unica sorã, pictoritã. Femeia a murit în Bucuresti, dar a fost înmormîntatã la Urecheni, acolo unde existã cavoul familiei Ciochinã. Cele douã pierderi au marcat-o foarte mult pe cîntãreatã, care a decis sã renunte la viata din Capitalã si sã se retragã la sat, acolo unde s-a nãscut. „Doamna Angela s-a mutat la Urecheni dupã ce a murit tatãl dumneaei. O vreme, dupã ce s-a retras la noi în sat, colabora cu toatã lumea. Dar lucrurile s-au schimbat si de vreun an tinea mereu poarta încuiatã. Nu primea vizite. Era foarte frumoasã cînd a venit din Bucuresti. Noi, ca vecini, îi admiram florile pe care le avea în fata casei. Stim cã avea multe pisici, pe care le iubea foarte mult. Dar dupã ce s-a închis în ea si n-a mai vorbit cu noi, nu am mai putut sti nimic despre cum o ducea. Stiam cã de vreun an zace la pat, dar nu puteam intra acolo. Cînd a venit din Bucuresti avea vreo trei miliarde si jumãtate bani, la bancã. Trãia din dobîndã, cîteva zeci de milioane de lei pe lunã. Din nefericire, cu doamna Angela s-a întîmplat ceva si a decãzut. Cicã era haos prin casã. Persoanele care ar fi vrut sã o ajute nu acceptau sã îi ofere alcool si astfel au fost îndepãrtate. Eu cred cã a fost naivã doamna. A crezut pe oricine si s-a pãcãlit. Era foarte frumoasã si îngrijitã cînd a venit de la Bucuresti, dar acum... trãia mai rãu ca animalele. Rudele care au gãsit-o au scos tot din casã si fac acum curãtenie generalã“, a declarat Petru Ciobanu, vecin al artistei.

Salcie la mal, Cãlãtor fãrã popas, Tangoul Bucurestiului...

ÃŽnsãrcinate sã aibã grijã de Angela Ciochinã au fost, din decembrie 2009, secretara Primãriei Urecheni - Venia Gena Pãstrãvanu si fiica ei, Doru-Vasilica Olteanu. Printr-un act autentificat la notar, artista o împuternicea pe fata secretarei sã poatã extrage bani dintr-un cont bancar. Probabil în zilele urmãtoare autoritãtile vor ancheta modul în care cele douã femei au reusit sã o aducã pe artistã în stare de epavã, cîtã vreme, spun oamenii din sat, Angela avea bani sã trãiascã asemeni unei printese. O solicitare de acest gen fac si rudele care acum se ocupã de igienizarea locuintei familiei Ciochinã. Artista s-a nãscut la 15 aprilie 1955, în acelasi an cu Mihaela Runceanu, cu care a cîntat în aceeasi perioadã a anilor ‘70- ‘80. Printre melodiile care au fãcut sã se umple sãlile de spectacol în perioada de glorie a nemtencei se numãrã „Salcie la mal“, „Cãlãtor fãrã popas“, sau „Tangoul Bucurestiului“. Ea a lucrat cu compozitorii Victor Socaciu si Horia Moculescu.

Articol afisat de 4169 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de alex2010 la data 21.09.2010 09:11
schimbati fotografia
Fotografia este a Angelei Ciochina din Republica Moldova (Transnistria), solista de muzica populara si nu a Angelei Ciochina despre care este vorba in acest articol.
Consider ca trebuie sa va cereti si scuze de la cititori pentru aceasta greseala impardonabila generata de superficialitate in profesie (pentru a nu spune altfel!).
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective