Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bombã biologicã în buricu’ tîrgului

Bombã biologicã în buricu’ tîrgului

• blocul T3 de pe strada Orhei n-are apã rece de cinci zile si riscã sã se transforme în bombã infectioasã • locatarii sînt revoltati pentru cã, din cauza unor vecini datornici, sînt nevoiti sã care apã cu bidoanele de pe unde pot • „Am vecini care strîng materiile fecale în saci menajeri si îi aruncã seara la containere; începe sã devinã grotesc“, spune Liliana Bararu • „Cei corecti au plãtit în plus, pînã si pe lunile august si septembrie, ca sã putem acoperi datoria“, spune Teodor Musat • presedintele asociatiei zice cã nu s-a umilit de fiecare sã aminteascã datornicilor sã-si achite întretinerea, dar a dat trei locatari în judecatã • datoria a ajuns la peste 300 de milioane de lei •

Blocul T3 de pe strada Orhei, la doi pasi de centrul Pietrei, e pe cale sã devinã focar de infectie. Cu toatã zãpuseala si nãclãiala din ultimele zile, locatarilor le-a mai picat pe cap o bucurie: s-a oprit apa rece. Unii si-au fãcut-o cu mîna lor, pentru cã nu si-au plãtit întretinerea. Altii, cei mai multi, cu plãtile la zi, se uitã cu indignare cum vecinii lor fãrã obraz rãmîn tot fãrã obraz, iar tevile suierã a gol. Sînt 85 de apartamente în bloc. Cam 150 de suflete. 15 locuinte sînt goale, pentru cã proprietarii sînt plecati în tãri strãine. Din cei rãmasi acasã, numai vreo 20 - 25 îsi achitã cu regularitate întretinerea, ceilalti mergînd pe ideea cã... merge si asa. Ei bine, n-a mai mers. De luni n-a mai curs un strop. Pe nicãieri. Unii s-au gîndit sã aducã o autospecialã de la pompieri, ca sã poate umple niste butoaie si bidoane cu apã. Altii s-au dus pe la neamuri, dar cu jenã, cã si acolo costã, iar lumea e sãracã.
Locatari cum e dr. Liliana Bararu, nu se sfiesc sã îi acuze rãspicat pe vecinii datornici de situatia creatã. „S-a oprit apa rece la toatã lumea, în conditiile în care cei mai multi locatari au plãtit ce aveau de plãtit. Este un bloc foarte mare, sînt femei gravide, sînt copii mici. Pericolul de infectie este foarte mare. Am vecini care strîng materiile fecale în saci menajeri si îi aruncã seara la containere! Pentru cã nu au apã pentru toalete. Este strigãtor la cer ce se întîmplã! ÃŽncepe sã devinã grotesc. Eu, dupã o gardã de 24 de ore si încã 10 ore petrecute la cabinet si în spital, vin acasã si nu am apã sã mã spãl. Este o umilintã totalã în care ne obligã sã trãim. E înfiorãtor sã nu te poti spãla! Sînt conditii inumane. Nu pot sã cred cã într-o resedintã de judet, într-o tarã europeanã, se poate întîmpla asta. Este o situatie fãrã iesire pentru cã cei care au datorii nu vor sã le plãteascã. Iar nouã, celor care sîntem cu plata la zi, ni s-a spus sã plãtim mai mult, sã dãm ca sã acoperim si datoria lor, pentru ca Apa Serv sã dea drumul la robinete. Asta iar nu e corect. Eu, cu 10-12 ore pe zi lucrate, cu 7 gãrzi pe lunã, pentru ce sã plãtesc datoria altuia? Ca el sã se ducã sã dea banii pe bãuturã si tigãri? Pe mine dacã mã dã afarã din spital, nu stau sã îmi plãteascã statul ajutor social. Si nici nu mã apuc sã fur, mã duc la muncã. Ei de ce nu pot?“, întreabã, mai mult retoric, medicul.

36.149 de lei datorie

„Am cãrat zilnic cîte 20 de litri de apã de la izvor, cu bidonul. Pentru noi, pentru vecini. De ce, dacã eu sînt cu plata la zi?“, se întreabã si Teodor Musat. Sotia, doamna Musat, spune cã sãptãmîna trecutã au fost avertizati cã vor rãmîne fãrã apã. „Am avut adunare generalã si ni s-a spus sã plãtim fiecare ce avem. Eu nu am, sînt la zi. Dar la întrunire au venit trei persoane. Miercuri seara am mers din usã în usã, sã adunãm bani de la cei datornici, sã plãtim mãcar 100 din cele 328 de milioane adunate. S-au strîns 110 milioane si s-au dus la Apa Serv, iar ei au promis cã ne vor reda apa rece. Dar nu vrem sã-i lãsãm pe datornici sã scape asa usor. Cei corecti au plãtit în plus, pînã si pe lunile august si septembrie, ca sã putem acoperi datoria. Sîntem revoltati cã se întîmplã asta“, spune doamna.
Administratorul, desi venit de o lunã si jumãtate, spune cã topul datornicilor e condus de Ana Gafita. Care a adunat 130 si ceva de milioane de lei. Din fisele ei, rezultã cã în ultimii doi ani n-a mai dat un ban pentru cã stã la bloc. Dar de consumat, a consumat. Ea sau fiica. Se pare cã Ana Gafita e pensionarã si s-a dus sã stea la tarã, iar în apartament a rãmas fiica, recent întoarsã din Italia, cu copilul personal. Toamna trecutã ea a fost datã în judecatã de asociatie, dar nu a rãmas impresionatã de gest si a continuat sã ignore somatiile de platã. „Nu pot ei plãti cîte datorii adunã“, zice Dumitru Asmarandei, actualul administrator. „Sau e rea vointã. Nu pot sã-mi dau seama. Cert este cã doamna Gafita n-a plãtit deloc anul acesta. A trimis miercuri 5 milioane, în conditiile în care sînt peste 130 de milioane datorii“, spune el. Fostul administrator, Mihai Vornicu, zice cã somatiile au fost ignorate cu nonsalantã de toti restantierii. „Sînt trei dosare pe rol. Au fost patru, deschise anul trecut în septembrie, dar unul a plãtit între timp. Au rãmas Arusoaie, Gafita si Cîmpeanu. Termenul e în septembrie 2010, la un an dupã ce am deschis actiunea, asta ca sã vedeti cum ne sprijinã justitia. Eu am fãcut somatiile. Oamenii au crezut cã e glumã. Nu si-au plãtit întretinerea, si-a vãzut fiecare de interesul lui. Sînt 32 de persoane care erau legate la centrala de bloc. Acum s-au debransat, dar datoriile la gaz sînt de 509 milioane. Numai la gaz! Doamna Gafita n-a plãtit de doi ani un leu! Unul singur! Eu nu m-am umilit sã-i aduc aminte fiecãruia cã are datorie la întretinere“, zice omul.

Top datornici

Ana Gafita - 13.047,62 lei
Vasile Arusoaie - 6.299,55 lei
Petricã Balan - 4.063,60 lei
Adela Cîmpeanu - 3.800,53 lei
Andreea Sibechi - 3.537 lei
Monica Hanganu - 1.791 lei (dar a plãtit miercuri 1.000 de lei)
Camelia Leahu - 1.721 lei
Dumitru Solomon - 1.444 lei

Articol afisat de 4999 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective