Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SÃ SUFERITI BINE!

SÃ SUFERITI BINE!

Liste de asteptare pentru... nimic

• peste 1.300 de nemteni aflati de peste un an pe liste de asteptare pentru tratamente scumpe au fost anuntati sã-si ia gîndul • de la 1 aprilie 2010, CNAS nu mai dã gratis niste injectii destinate pacientilor suferinzi de coxartrozã, artrozã sau gonartrozã pe motiv cã nu mai sînt dispozitive medicale • de fapt, ele n-au fost niciodatã, dar au fost decontate sub aceastã formã ani buni •

Listele de asteptare pentru a primi gratuit unele medicamente sau dispozitive medicale au devenit un fapt la ordinea zile la casele de asigurãri din tarã de mai bine de un an. Niciodatã nu au existat fonduri suficiente, motiv pentru care se fãcea o triere foarte drasticã a dosarelor depuse si intrau în program doar putini alesi. Din pãcate, din 2009 fondurile au devenit si mai subtirele si astfel au apãrut din ce în ce mai des listele de asteptare. Bolnavii se înscriau pe aceste liste si, în functie de banii alocati lunar sau anual, fiecare pacient primea pînã la urmã medicatia, chiar dacã dupã luni bune de asteptare. Criza din 2010 a redus si mai mult fondurile dar a si deschis ochii unor sefi care au constatat tot felul de aberatii legislative ce permiteau scurgeri de bani. Astfel, mii de bolnavi, care îsi asteptaserã cuminti rîndul pe interminabilele liste de asteptare, au aflat cu stupoare cã au asteptat degeaba, ei fiind victimele greselilor politicienilor.

Aberatii legislative suportate de pacienti

În urmã cu mai multi ani, Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate a introdus pe lista dispozitivelor medicale niste injectii numite substante vîsco-elastice. Desi fiolele respective nu aveau nici o legãturã cu dispozitivele medicale care înseamnã proteze, orteze etc., ele erau recomandate bolnavilor de coxartrozã, artrozã, gonartrozã etc. Pretul unei astfel de fiole este de 2 milioane de lei, iar tratamentul implicã cîte 3 astfel de fiole în fiecare genunchi sau articulatie dureroasã, în total 6, la fiecare 3-6 luni. Adicã, o singurã datã, un bolnav trebuia sã plãteascã 12 milioane de lei si, dacã avea noroc repeta tratamentul la 6 luni, dacã nu la trei luni. CJAS Neamt a decontat pînã nu demult aceste solutii dar anul trecut, din lipsa banilor a întocmit liste de asteptare. Pe aceastã listã începutã în 15 ianuarie 2009 se regãseau pe data de 31 martie 2010 1.357 de persoane ce asteptau acest tratament. La 1 aprilie s-a încheiat un nou contract cadru iar mai marii CNAS au constatat o aberatie legislativã pe care n-o vãzuserã în anii precedenti. Solutia vîsco-elasticã nu poate fi consideratã dispozitiv medical (chiar dacã a fost datã gratuit ani buni de aceeasi Casã Nationalã) si a decis s-o elimine de pe listã de tot. Asa se face cã, cei peste 1.300 de bolnavi nemteni au primit luna trecutã scrisori prin care erau anuntati cã trebuie sã-si ia gîndul de la tratamente gratuite.

„Greseala unora este plãtitã acum de bolnavi“

Medicii ortopezi, cei care recomandau cel mai des astfel de injectii sînt de acord cã a fost o aberatie legislativã dar din pãcate, este plãtitã de bolnavi. „Solutiile vîsco-elastice sînt efectiv niste injectii care nu au nici o legãturã cu dispozitivele medicale. Cine le-a introdus în aceastã categorie ori habar nu avea ce face ori a fãcut-o intentionat pentru a-si primi comisionul de la importator, producãtor etc. Cert este cã era o aberatie care acum, de la 1 aprilie, a fost rezolvatã. Din pãcate, greseala unora este plãtitã acum de bolnavi. Cred cã ar fi fost corect sã li se dea fiolele respective mãcar celor care se aflau pe lista de asteptare. Am înteles cã se fac demersuri ca acest medicament foarte util în tratarea bolilor articulare sã fie introdus pe lista medicamentelor compensate si astfel sã poatã fi primit de pacienti. Deocamdatã, bolnavii nu pot sã-si cumpere aceste medicamente care sînt destul de scumpe“, a declarat medicul Remus Caranfil, seful Sectiei Ortopedie de la Spitalul Judetean. Din fericire, pentru celelalte liste de asteptare existente la Casa de Asigurãri Neamt nu s-a modificat nimic. Adicã, pacientii care asteaptã de luni bune sã primeascã un anumit tratament gratuit, au sanse sã-l si obtinã, dacã va exista buget. La începutul acestui an erau peste 100 de persoane suferinde de hepatitã C care asteptau încã din 2009 acordul pentru a face Interferon, un medicament foarte scump ce le-ar putea prelungi sau salva viata. De asemenea, existau peste 100 de persoane ce asteptau tot din 2009 sã primeascã o protezã sau o ortezã gratuit, din partea statului. Cum costurile acestora sînt de circa 20-40 de milioane de lei vechi, este perfect explicabil de ce acesti oameni asteaptã si cîte un an pentru a obtine aceste dispozitive medicale. Din pãcate, desi fondurile nu s-au tãiat, totusi putini vor avea norocul anul acesta de a obtine medicamente scumpe. Prioritate vor avea în 2010 copiii sau cazurile foarte grave.

Articol afisat de 971 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective