Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
TAXE - JAF

TAXE - JAF

Chinurile „mincinosilor“

• pescarii au numai de pãtimit din cauza legislatiei ambigue din domeniu pisciculturii • schimbarea legilor, cel putin o datã pe an, i-a bulversat pe cei care-si petrec cîteva ceasuri pe baltã • luciul lacului Bicaz a fost închiriat de trei asociatii de vînãtoare si pescuit, iar „mincinosii“ trebuie sã fie foarte atenti unde aruncã pentru a prinde vreun chitic • „Harababurã este putin spus. Unii au impresia cã pestele stie din ce asociatie face parte“, a declarat un pescar •

Legislatia ambiguã din domeniul pescuitului sportiv, cel putin în ultimii ani, i-a bãgat definitiv în ceatã pe pescari. Desele schimbãri ale legislatiei nu fac decît sã-i enerveze la culme pe „mincinosi“, acestia fiind pusi în situatia sã nu mai stie cui si cît sã cotizeze pentru a pescui în apele din România. Iar nemtenii care alegeau sã-si încerce norocul în apele Lacului Izvoru Muntelui, se aflã într-o mare încurcãturã. Si asta, pentru cã de cîtiva ani se lovesc mai mereu de interdictiile puse în practicã de unele asociatii de vînãtoare si pescuit, care au devenit „stãpîni“ cu acte în regulã pe diverse suprafete ale luciului de apã. ÃŽn traducere liberã, termenul de stãpîn a fost „adjudecat“ de diverse asociatii, dupã ce Romsilva, institutie care gestioneazã fauna piscicolã din Lacul Bicaz, a decis sã le închirieze perimetrul lacului. Directia Silvicã Neamt a luat aceastã mãsurã, în special pentru a preveni actele de braconaj, iar în ultima perioadã paznicii asociatilor de pescuit au dat lovituri puternice braconierilor. Acesta este un aspect bun, dar adevãratii pescari sportivi au belele.

Exemplu de ambiguitate legislativã

ÃŽn ultima perioadã, tot mai multi pescari au fost surprinsi aruncîndu-si unditele în apa Lacului Bicaz de paznicii asociatiilor de pescuit care au închiriat perimetrul lacului. Obisnuiti pînã acum sã plãteascã cotizatia doar la Asociatia Judeteanã de Vînãtoare si Pescuit Neamt, „unditasii“ au constatat cã mai trebuie sã achite taxe suplimentare atunci cînd intrã în perimetrul închiriat de celelalte asociatii. „Harababurã este putin spus. Unii au impresia cã pestele stie din ce asociatie face parte. Ca sã poti pescui fãrã a fi alungat de ici-colo si chiar înjurat sau amenintat de asa-zisii proprietari ai lacului, ar trebui sã scoti cel putin vreo patru permise de pescuit, cel mai ieftin costînd peste un milion de lei vechi. Si mã refer doar la pescuitul sportiv si nu la cel cu plasele întinse de cãtre braconieri, care, Dumnezeu stie cum fac, dar nu se plîng niciodatã de interdictii“, a declarat un pescar din Bicaz, care a dorit sã-si pãstreze anonimatul. Acesta, nemultumit de situatia creatã a prezentat o adresã a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvaculturã (ANPA) în care se precizeazã cã posesorii de permise eliberate de ANPA pot pescui pretutindeni în România. „Conform Legii 317/2009 care aprobã si completeazã OUG 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, pescuitul în habitatele piscicole naturale se face pe baza unui permis emis de ANPA si eliberat de asociatiile de pescari sportivi. Atragem atentia cã nu existã habitate piscicole naturale concesionate pentru pescuit sportiv, cu exceptia concesiunilor din Delta Dunãrii. Asociatiile de pescari sportivi, conform legislatiei în vigoare, nu pot obtine autorizatii de pescuit sportiv si deci nu primesc drept de gestionare a pescuitului sportiv pe anumite habitate piscicole naturale, astfel cã nu se poate vorbi de drept de exclusivitate al vreunei asociatii în astfel de habitate, cu exceptia concesiunilor Delta Dunãrii“, se aratã în comunicatul de presã. „Ce sã mai întelegem din asta? ÃŽn urmã cu cîtiva ani scoteai permisul de la AJVPS Neamt si puteai pescui legal pe întreg lacul. Acum, fiecare asociatie face legea sa pe luciul de apã al Lacului Bicaz“, a declarat un alt pescar.

Cine are grija pescuitului pe Lacul Bicaz?

Cunoscãtorii spun cã adresa ANPA nu are nici o valoare, mai ales cã de curînd a intrat în vigoare un protocol de delegare încheiat între Ministerul Mediului si Pãdurilor si Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale. Actul este intitulat „Protocol de colaborare a administrãrii resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale din apele de munte si organizãrii activitãtii de practicare a pescuitului sportiv“ si prevede termenii în care Agentia Nationalã pentru Pescuit si Acvaculturã delegã administrarea resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale din apele de munte de pe teritoriul României, Regiei Nationale a Pãdurilor-Romsilva. Cu alte cuvinte, în Neamt habitatele piscicole sînt administrate de cãtre Directia Silvicã Neamt care, la rîndul ei, are încheiate contracte de închiriere cu trei asociatii de vînãtoare si pescuit. Astfel, conform celor precizate de cãtre inginerul Doru Bãlut, din cadrul Directiei Silivice Neamt, pe Lacul Bicaz se poate pescui numai cu acceptul celor trei asociatii. Cît si cum administreazã aceastea, reiese dintr-o adresã a silvicultorilor nemteni: „Referitor la dreptul de gestionare asupra faunei piscicole din Lacul Bicaz aducem la cunostinta pescarilor si tuturor celor interesati cã, începînd cu data de 01.06.2009, în conformitate cu contractele de gestionare în vigoare, pescuitul recreativ sportiv se practicã sub controlul asociatiilor de vînãtori si pescari sportivi contractante pe portiuni dupã cum urmeazã: 1. Asociatia Judeteanã a Vînãtorilor si Pescarilor Sportivi Neamt, pe tot conturul lacului, cu exceptia perimetrului golfului Potoci, pe o lungime totalã de 4,5 km si a tronsonului cuprins între punctul de intrare în golf Secu din directia barajului si pînã în dreptul spitalului din satul Ceahlãu, pe o lungime totalã de 23 km. 2. Asociatia de Pescari Bicazul în golful Potoci, pe tot conturul, pe o lungime de 4,5 km. 3. Asociatia de Vînãtori si Pescari Sportivi Lupul Cenusiu, pe portiunea cuprinsã între punctul de intrare în golful Secu din directia barajului si punctul de pe mal aflat în dreptul spitalului din satul Ceahlãu, pe o lungime totalã de 23 km. Fiecare dintre asociatiile mentionate este legal constituitã si are drepturile si obligatiile prevãzute de lege referitor la gestionarea faunei piscicole din tronsoanele contractate si la practicarea pescuitului recreativ sportiv“.

„Fir întins“ pe bani tot mai multi

Inginerul Bãlut spune cã cele trei asociatii sînt legal constituite, iar contractele încheiate cu ele sînt încheiate conform legislatiei în vigoare. „Noi sîntem multumiti de cum decurg aceste contracte, pentru cã de la încheierea braconajul piscicol a fost combãtut, cu succes chiar. Nouã ne-ar fi fost mai greu sã facem acest lucru, mai ales cã majoritatea pãdurilor situate pe malul lacului de acumulare apartin unor persoane fizice, ceea ce înseamnã cã oamenilor nostri le-ar fi fost destul de dificil sã ajungã în zona lacului. ÃŽn plus, chiar dacã pescuitul sportiv de pe lacul Bicaz s-ar fi practicat sub controlul nostru, pescarii tot trebuiau sã plãteascã o taxã“, a declarat inginerul de la Directia Silvicã. Pentru a putea pescui în apele lacului, „mincinosii“ trebuie sã detinã musai un permis ANPA pentru care scot din buzunar suma de 30 de lei. Problema este cã permisul nu poate fi obtinut decît de la o asociatie de vînãtoare si pescuit care, vrei nu vrei, nu-ti elibereazã permisul ANPA decît dacã devii membru. Asta înseamnã cã trebuie sã apelezi din nou la buzunar. Un permis de pescar la AJVPS Neamt te costã 150 de lei/an, iar la AVPS Lupul Cenusiu -130 de lei. Problema este cã detinerea unui permis eliberat de AJVPS Neamt nu-ti dã dreptul, de exemplu, sã pescuiesti în apele „Lupului Cenusiu“ si nici reciproca nu este valabilã. Adicã, atunci cînd pescuiesti într-o zonã care nu este administratã de asociatia la care esti membru, automat esti obligat sã mai scoti bani din buzunar. Suma se învîrte undeva la 15 lei si reprezintã taxa de pescuit pentru o zi. Mai nou, spun cunoscãtorii, în Neamt a apãrut o nouã asociatie de vînãtoare si pescuit care, desi nu are închiriat nici un metru pãtrat de luciu de apã din lac, elibereazã permise de pescuit în schimbul sumei de 100 de lei. Pescarii realizeazã cã au luat „plasã“ doar în momentul în care se întîlnesc pe lac cu cei care administreazã cu acte luciul de apã. Ce-ar mai fi de spus? Totul e legal, nu-s dubii, dar dacã vrei vreun chitic din lac, de la an la an trebuie sã plãtesti mai mult. Fir întins! Sau c... în traistã (scuze de expresie, dar asa se gratuleazã pescarii cînd se vãd pe baltã).

Articol afisat de 2089 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(I. ASAVEI; D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective