Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pe veci datori la bãnci

Pe veci datori la bãnci

• în ultima lunã din 2009 restantele nemtenilor au crescut • debitele totale ale nemtenilor în sistemul bancar se cifrau la aproximativ 1.200 de miliarde de lei vechi la finele anului trecut • creditele totale se cifreazã la circa 2.440 de miliarde de lei vechi • jumãtate din cei care s-au creditat au rãmas în urmã cu ratele •

Anul 2009 nu a fost de bun augur cam pentru nimeni, deoarece criza i-a lovit pe toti nemtenii, de la mic la mare. Unii au trecut mai usor peste greutãti, altii au fost împovãrati de tot. Cel mai greu a fost finalul de an, iar de departe cei mai afectati de conditiile economice nefaste au fost cei care au unul sau chiar mai multe credite la diverse institutii bancare. Conform datelor furnizate de Banca Nationalã a României reiese cã debitele totale ale nemtenilor în sistemul bancar se cifrau la aproximativ 1.200 de miliarde de lei vechi la finele anului trecut. Comparativ cu luna anterioarã, noiembrie 2009, restantele la platã au crescut simtitor, cu circa 200 de miliarde de lei, deoarece atunci debitele erau undeva în jurul valorii de 1.000 de miliarde de lei vechi. Din datele de final de an rezultã negru pe alb cã aproximativ jumãtate din cei care s-au împrumutat în nestire din bãnci sînt cu restante la platã, în conditiile în care împrumuturile totale, în lei si valutã, sînt de circa 2.440 de miliarde de lei, iar restantele la platã se cifreazã la circa 1.200 de miliarde.

Restantele la creditele în lei de trei ori mai mari decît la valutã

ÃŽnceputul anului 2010 i-a prins pe nemteni cu împrumuturi în lei de 1.251 de miliarde de lei ron (12.510 miliarde de lei vechi). Din acesti bani care reprezintã o sumã enormã la nivelul judetului Neamt, 1.162 miliarde de lei este valoarea creditelor curente (11.620 miliarde vechi), în timp ce restantele la platã se cifreazã la 89,5 milioane de lei ron ( 895 miliarde lei vechi). ÃŽmprumuturile contractate de mediul de afaceri sînt sensibil mai mari decît cele ale persoanelor fizice, desi în mod normal nevoile sînt puternic disproportionate. Asa se face cã firmele au credite de circa 634 milioane noi (6.340 miliarde vechi) în timp ce persoanele fizice din judet s-au împrumutat cu 615 milioane (6.157 miliarde vechi). Creditul cu buletinul îi va falimenta pe multi dintre oamenii de rînd deoarece din cele 615 milioane luate de nemtenii de rînd 582 milioane (5.820 miliarde lei vechi) reprezintã credite de consum. Pentru o casã nemtenii s-au împrumutat cu peste 13 milioane lei (130 miliarde vechi), dar pentru acestea bãncile sînt acoperite pentru cã cel mai probabil au ipotecã. Pentru alte nevoi decît cele locative nemtenii au luat din bãnci putin peste 6 milioane lei ron. Nu toatã lumea s-a împrumutat în moneda nationalã, ci procentul este cam jumi-juma, deoarece totalul creditelor în valutã, la finele anului 2009 era de 1.194 miliarde de lei ron (adicã 11.940 miliarde de lie vechi). Chiar si asa se pare cã cine s-a împrumutat în valutã a fost mai responsabil, sau poate mai stabil din punct de vedere financiar, deoarece restantele la acest tip de împrumuturi sînt de circa trei ori mai mici decît datoriile la împrumuturile în lei. Din creditele în valutã 1.163 miliarde lei (11.630 miliarde vechi) sînt credite curente, iar restantele sînt de 30,5 milioane lei noi (305 miliarde lei vechi). Discrepanta majorã în rîndul celor care s-au împrumutat în valutã este la titularii împrumutului. Numai 422 milioane de lei (4.220 miliarde vechi) au fost atrasi de mediul de afaceri, în timp ce „grosul“ de peste 770 milioane ron (7.700 miliarde vechi) au intrat în buzunarul persoanelor fizice. Desi e vorba de bani grei, cei mai multi, 515 milioane (5.150 miliarde vechi) au fost împrumutati cu titlu de credite de consum si numai 232 milioane lei ron (2.320 miliarde lei vechi) din creditele în monedã strãinã au fost împrumutati pentru achizitionarea unei locuinte. Diferenta de peste 15 milioane ron au fost luati în alte scopuri.

Unii au reusit sã punã bani „la ciorap“

Cei care nu sînt grevati de nici un fel de împrumut si au lefuri care le permit un trai decent, ba le mai si rãmîne ceva, au reusit sã facã si ceva economii. Aici sumele sînt ceva mai mici decît cele de la împrumuturi, dar important este cã existã. Cum cei care nu au rate la bãnci sînt mai putini decît cei care s-au împrumutat si conturile de economii sînt ceva mai „subtiri“. La finele lui 2009 si început de 2010 disponibilitãtile la vedere ale nemtenilor, în lei, se cifrau la circa 357 milioane lei ron (3.570 miliarde lei vechi). Din acesti bani putin peste 100 milioane apartineau diverselor firme, în timp ce restul de circa 250 milioane noi erau economii ale persoanelor fizice. Altii, încîntati de cresterea valutei si deprecierea leului de la sfîrsitul anului trecut, au preferat sã-si tinã economiile în bancã, dar nu în lei, ci în valutã (cel mai probabil în euro). Asa se face cã în decembrie 2009 totalul disponibilitãtilor, la vedere, în valutã, era de 168 milioane de lei noi. Cea mai mare parte din aceste economii, 144,5 milioane de lei, erau în conturile persoanelor fizice, în timp ce agentii economici aveau valutã în depozite bancare de 22 milioane de lei noi.

Articol afisat de 2089 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective