Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

2009 - Retrospectiva lunii noiembrie

Gripa nouã loveste judetul Neamt

• un ofiter din IPJNeamt este arestat pentru trafic de influentã • procurorii DIICOT „sparg“ o retea de plasatori de bani falsi • bugetarii sînt fortati sã-si ia zile libere fãrã platã din cauza crizei • primarul de la Bicaz Ardeal se stinge la nici 40 de ani • politistul Cristinel Cojitã este (re)condamnat pentru santaj • Alexandru Grama sustine cã va încerca din nou fraudarea alegerilor • o nemteancã cu AH1N1 naste în spital la Iasi un copil sãnãtos • .

Luna noiembrie debuteazã cu oferte de crizã la mica publicitate. Din cauza problemelor financiare tot mai acute unii nemteni oferã spre vînzare tot felul de lucruri. De la cufãrul bunicii, vechi de peste 100 de ani, si pînã la locul de copilot pentru un navetist pe ruta Piatra Neamt - Roman, la mica publicitate gãsesti de toate. De departe cel mai inedit anunt este cel al avocatului Constantin Plop care oferã doritorilor armele sale de vînãtoare, trei la numãr. Acestea pot fi probate în poligon si pot fi achizitionate contra sumei de 700 de euro bucata.

• 3 noiembrie. Desi nu a apãrut încã nici un caz de gripã nouã, medicii avertizeazã asupra pericolelor care ne pîndesc. ÃŽn judetele învecinate, mai ales în Iasi, sînt numeroase cazuri de gripã porcinã, iar pînã va ajunge la noi este doar o chestiune de timp. Recomandarile medicilor sînt transmise în colectivitãti, iar spitalele nemtene se pregãtesc de carantinã.
• 4 noiembrie. ÃŽn judet cade prima ninsoare dupã o toamnã extrem de lungã cu temperaturi binevoitoare. Desi copiii asteaptã cu nerãbdare sã-si lustruiascã sania, meteorologii ne avertizeazã cã sîntem departe de iarna adevãratã si cã în zilele imediat urmãtoare temperaturile vor fi mai mari decît normalul perioadei. Pînã atunci romascanii au fost cei mai afectati si au tremurat serios la tempetaruri de minus 12 grade Celsius în mijlocul zilei. Peste numai cîteva zile se anuntã maxime de 15 grade, cu plus.
• 5 noiembrie: Ofiterul de politie George Marazliu este prins în flagrant de procurorii DNA Bacãu în timp ce primea suma de 400 de euro pentru promisiuni de „rezolvare“ a unui dosar penal. Neoficial se spune cã mita a fost oferitã chiar în incinta IPJ Neamt, desi seful Politiei, Aurelian Vasea Soric, sustine cã nu este asa. Ofiterul este trimis în fata judecãtorilor care îl aresteazã preventiv sub acuzatia de trafic de influentã. Cazul este cu atît mai rãsunãtor cu cît sotia lui Marazliu este sefa Sectiei penale a Tribunalului Judetean Neamt.

Primul caz de gripã nouã

• 6 noiembrie: Procurorii DIICOT Neamt „sparg“ o retea de plasatori de bani falsi. Trei dintre fãptasi sînt retinuti, ei fiind acuzati cã au plasat pe piatã circa 19 bancnote contrafãcute de 200 de lei. Acuzatii au procurat banii falsi de la o grupare din Mures care se ocupa cu astfel de fapte ilicite. Banii din Mures au ajuns în mai multe magazine din judetul Neamt, dar si în Bacãu. Liderul grupãrii este considerat Istvan Borcsa, de 44 de ani, din Roznov. Tot atunci în Neamt apare primul caz de gripã porcinã. Este vorba de un tînãr de 19 ani, student în Iasi, care a venit acasã tocmai pentru a se proteja de boalã.
• 7-8 noiembrie: Intrã în vigoare mãsurile de crizã ale Guvernului Boc si bugetarii sînt anuntati cã pe parcursul lunii în curs si acelei viitoare vor fi obligati sã-si ia zile libere, neplãtite. Mãsura cade ca un trãsnet pe tot sistemul bugetar, iar functionarilor nu le vine sã creadã cã salariile li se vor reduce cu peste 15 procente. Conducerea fiecãrei institutii face programãrile pentru concediile neasteptate. Medicii sînt sînt nemultumiti de mãsurã, iar judecãtorii spun cã vor contesta mãsura. Desi si salariatii Prefecturii trebuie sã stea acasã, este în toi pregãtirea alegerilor prezidentiale.
• 9 noiembrie: Primarul de la Bicazu Ardelean, Gheorghe Tepes Bobescu, este condus pe ultimul drum de sute de persoane. La nici 40 de ani, primarul a fost rãpus de un atac cerebral. Toatã suflarea din comunã, chiar si din cele mai îndepãrtate cãtune, vin sã-l conducã pe ultimul drum pe cel care a condus comuna mai bine de un deceniu. ÃŽn aceeasi zi se confirmã alte douã noi cazuri de gripã nouã în liceele nemtene, iar colectivitãtile devin adevãrate focare de rãspîndire a noului virus.
• 10 noiembrie: Judecãtorii Tribunalului Neamt pun punct în controversatul Dosar al fotbalistilor în care au fost inculpate nume grele, politisti si fotbalisti. Cu totii au fost achitati pentru acuzatia de asociere în vederea sãvîrsirii de infractiuni, ceea ce permite sanctiunile cu suspendare. Politistii Leon Ivanov si Ioan Ciubotaru au cîte unu, respectiv trei ani de detentie fãrã executare. Fotbalistul Lucian Cozma are trei ani de închisoare la fãrã frecventã, acestea fiind cele mai aspre pedepse pentru fapte de dare si luare de mitã si trafic de influentã. Reteaua vindea la doritorii cu o instruire formalã permise de conducere.
• 11 noiembrie: Curtea de Apel Bacãu reduce pedeapsa violatorului Adrian Fasolã, din Piatra Soimului, de la 11 la 8 ani de detentie. Acesta a abuzat sexual nepoata de nici 11 ani, iar minora a rãmas însãrcinatã. Ulterior a avortat în Anglia. ÃŽn aceeasi zi autoritãtile decid întreruperea tratamentului cu Tamiflu pentru cei diagnosticati cu AH1N1. Suspectii de boalã sînt trimisi acasã si tratati cu antivirale obisnuite.
• 12 noiembrie: Liceenii reclamã la Inspectoratul Scolar profesorii care-i amenintã cã nu-i vor lãsa sã intre în examenul de bacalaureat, pentru cã nu-i vor trece la evaluarea oralã a examenului de maturitate. Inspectorul general Luminita Vîrlan sustine cã chiar dacã acest fenomen existã, amenintãrile nu sînt adevãrate, deoarece nimeni nu poate pica aceastã testare.

Luxatia de sold, motiv de deces...

• 13 noiembrie: Un caz mai putin obisnuit este înregistrat la Spitalul Judetean. Un pacient de 43 de ani, internat cu o luxatie de sold se stinge înainte de a fi operat. Necropsia relevã faptul cã victima, care cãzuse dintr-un copac, a suferit grave leziuni, care nu au fost depistate la internare. Rudele acuzã faptul cã victima a fost jefuitã si pînã sã ajungã la morgã i-a fost sustrasã verigheta. ÃŽn aceeasi zi si un elev de 17 ani din Tarcãu este condamnat la 6 ani de detentie pentru crimã, faptã ce a avut loc în timpul vacantei de varã.
• 14 -15 noiembrie: Politistul Cristinel Cojitã este condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare fiind gãsit vinovat de santaj. Instanta îi interzice dreptul de a ocupa o functie în Politie pentru doi ani si dispune publicarea sentintei în presã. Mãsura prevãzutã de lege este dispusã destul de rar de instantã, iar efectul asupra cititorilor cîntãreste mai greu decît însãsi sentinta de condamnare.
• 16 noiembrie: Sefii Inspectoratului Scolar îsi fac publice averile, iar Georgeta Vîrlan detine o sculpturã de 10.000 de euro realizatã de Ioan Irimescu. Lucrarea îl reprezintã pe Mihai Eminescu. Cu toate acestea, adjuncta Liliana Georgescu este mai potentã financiar decît sefa.
• 17 noiembrie: Din cei 15 nemteni diagnosticati cu gripã nouã, opt sînt elevi la Scoala Ghindãoani. Din acest motiv institutia de învãtãmînt a fost închisã timp de aproximativ o sãptãmînã. Cei infectati au fost izolati la domiciliu, iar absenteismul la Ghindãoani înregistreazã 30%.
• 18 noiembrie: Cu cîteva zile înainte de alegerile prezidentiale, nemteanul Alexandru Grama afirmã public cã va încerca sã fraudeze alegerile. El nu vrea sã ajute nici unul din candidati ci vrea sã demonstreze cã alegerile pot fi fraudate oricînd si de oricine. Grama spune cã va vota la Bucuresti, în cinci sectii diferite si de fiecare datã cu alt candidat, pentru a nu supãra pe nimeni. Intentiile sale sînt mai usor de realizat deoarece Grama are o carte de identitate provizorie.
• 19 noiembrie: Un romascan cãutat de autoritãti cu mandat european de arestare este condamnat în lipsã la la sase ani de detentie pentru trafic de minori. Magistratii Tribunalului Neamt au dispus confiscãri de 100.000 de euro pentru Gheorghe Bãlan, desi din faptele ilicite de care a fost gãsit vinovat romascanul ar fi cîstigat circa 200.000 de euro.
• 20 noiembrie: Se dã startul în cadrul campaniei de vaccinare împotriva cancerului de col uterin si în Neamt un numãr de circa 5.400 de fetite ar trebui imunizate. Cu toate acestea ministerul de resort nu a trimis vaccinurile în teritoriu.

La trîntã cu... E-ON

• 21 noiembrie: Sotii Cucoarã din Dumbrava Rosie se iau la trîntã cu E-ON. Firma de distributie a energiei electrice are în curtea lui Cucoarã trei stîlpi, iar proprietarii nu pot folosi din aceastã cauzã circa 2.000 de metri pãtrati. Unul din stîlpi are si transformatorul, astfel încît salariatii E-ON vin pe terenul lui Cucoarã cînd vor ei. Proprietarii cer E-ON sã le plãteascã chirie sau sã-si mute stîlpii de pe proprietatea lor. Cu toate demersurile si hîrtogãraia oficialã, pãgubitii nu au primit nici un rãspuns de la furnizorul de energie.
• 23 noiembrie: Primele ecouri dupã primul tur al alegerilor prezidentiale aratã faptul cã scrutinul nu a schimbat cu nimic viata nemtenilor. Bisericile si mãnãstirile din Neamt au fost luate cu asalt de credinciosi care cãutau bucurie spiritualã si relaxare, împotriva ritmului tumultos din viata politicienilor. Fiecare si-a vãzut de ale lui, iar pentru cã atunci a fost o vreme superbã multi nemteni au preferat un grãtar la iarbã verde, sub un soare primãvãratec. Din cauza cãldurii apar opt noi cazuri de gripã porcinã, majoritatea celor afectati fiind liceenii. Din acest motiv se suspendã cursurile la licee din Tîrgu Neamt si „Cartianu“ din Piatra Neamt.
• 24 noiembrie: O tînãrã nemteancã infestatã cu AH1N1 a nãscut într-un spital din Iasi. Mama este în stare gravã si este ventilatã mecanic, dar starea pruncului este relativ bunã. Totusi medicii fac teste pentru a stabili dacã si nou-nãscutul este infestat cu gripã nouã sau nu. Apar primele rezultate de la alegeri de unde rezultã cã Mircea Geoanã a fost preferatul nemtenilor, fiind votat de circa 15.000 de nemteni mai mult decît pe Traian Bãsescu. Astfel, Geoanã a obtinut un scor de 37,64%, în timp ce Traian Bãsescu a avut un procent de 31,48% din voturile valabile. PDL-ul a fost mai puternic în Piatra Neamt, dar în judet nemtenii l-au preferat pe PSD-istul Mircea Geoanã. ÃŽn aceste conditii pedelistii promit rãsturnarea situatiei în turul II.
• 25 noiembrie: Gripa porcinã continuã sã facã ravagii si o gravidã în 16 sãptãmîni este nevoitã sã avorteze din cauza bolii. Dupã interventie starea femeii este gravã, medicii avînd un prognostic rezervat pentru viitor. Simultan alte douã gravide sînt depistate cu virusul gripei noi. Singurul lucru bun este cã pruncul nãscut din mama bolnavã, cu o zi înainte, este sãnãtos. ÃŽn ultimele 24 de ore s-au înregistrat 21 de noi îmbolnãviri în judet.
• 26 noiembrie: ÃŽn Neamt se aplicã legea talionului în varianta Gigi Becali. Un tînãr care a furat cîteva unelte agricole este sechestrat si bãtut de proprietari. Nu au asteptat Politia, ci au imobilizat hotul pentru o judecatã ad-hoc. Apoi l-au plimbat pe infractor prin sat ca pe urs. ÃŽn cele din urmã si hotul si pãgubitul s-au ales cu dosar penal.
• 27 noiembrie: La cîteva zile distantã de iarna calendaristicã, în judet se înregistreazã zile de primãvarã autenticã. Meteorologii mãsoarã maxime de 17 grade în Tîrgu Neamt în timp ce la Piatra Neamt a fost un soare blînd si 15 grade. Totusi, avertizãri de lapovitã sînt valabile peste cîteva zile.
• 28 noiembrie: Litigiul dintre Mãnãstirea Agapia si preotul Marin scoate la ivealã faptul cã lãcasul de cult plãteste bodyguarzi cu 100 de milioane de lei lunar. Totul pentru a îngrãdi accesul familiei Marin la locuinta din apropierea mãnãstirii. Mitropolia nu stia de acest contract cu mizã mare dar nu a fost deranjatã chiar si dupã ce a aflat de la reporterii Monitorului de Neamt. Practic un agent de pazã este plãtit cu 6,8lei/orã pentru un program non-stop.
• 30 noiembrie: Un bãrbat linistit si fãrã probleme este ucis într-un mod sadic de trei consãteni din Bîrgãoani. Vasile Pavel a fost torturat pînã si-a dat duhul, iar la anchetã acuzatii au declarat senini cã nu au avut nici un motiv pentru atrocitate. Cadavrul victimei a fost descoperit chiar de tatãl sãu, un bãtrîn de 82 de ani.

Articol afisat de 2036 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective