Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Retrospectiva lunii iunie 2009

Inundatii, europarlamentare, cataloage arse, Mihaela Rãdulescu...

• alegerile parlamentare din 7 iunie au arãtat indiferenta nemtenilor pentru cei care ne vor reprezenta în Parlamentul Europei • luna iunie a adus si sefi noi la cîrma institutiilor descentralizate • cataloagele unui liceu din Tîrgu Neamt au fost incendiate • la Vînãtori-Neamt, etnicii acuzau cã sînt discriminati de bisericã • Mihaela Rãdulescu realiza în Piatra Neamt o emisiune în direct pentru Antena 1 • Bianca Constantin, din Piatra Neamt era aleasã Miss Universe si urma sã reprezinte România la finala mondialã •

Luna iunie a fost una marcatã de alegerile europarlamentare. România si-a desemnat reprezentantii pentru Parlamentul European. Desi acest lucru pãrea a fi unul serios si important, de activitatea parlamentrarilor nostri în forul european depinzînd si bunãstarea si progresul tãrii, nemtenii s-au dovedit a fi indiferenti fatã de miza acestui scrutin si au absentat în masã, mergînd foarte putini la urne. Tot luna iunie a adus si multe schimbãri la sefiile institutiilor publice descentralizate. Schimbãrile în functii au fost fãcute cu scopul de a înlocui vechii directori ce apartineau PNL cu cei ai noii coalitii PSD - PDL, formate dupã alegerile parlamentare din toamna lui 2008. Înlocuirile din functie s-au fãcut cu mult zbucium si multe actiuni în instantã întrucît fostii directori, desi numiti si ei politic, nu vroiau sã renunte la dregãtoriile obtinute.

• Prima zi a lunii iunie a adus o veste bunã pentru nemtenii care au lucrat ani buni în strãinãtate cu forme legale. Oamenii au aflat cã pot primi pensii atît pentru munca prestatã în tarã cît si pentru cea din ultimii ani, din Occcident. Astfel, la 1 iunie, la Casa de Pensii Neamt erau depuse deja 240 de cereri de pensie europeanã iar în 35 de cazuri, solicitãrile fusesereã deja aprobate iar oamenii urmau sã intre în drepturi.

• 2 iunie. ÃŽn învãtãmîntul nemtean se petrecea o situatie ciudatã, fãrã precedent, cel putin în judet. Toate cataloagele Liceului Economic din Tîrgu Neamt au fost descoperite arse în baia de lîngã cancelaria profesorilor. Din primele cercetãri reiesea cã autorii ar fi fost niste elevi ai scolii respective care au intrat în incinta unitãtii de învãtãmînt pe un geam pe care l-au spart si apoi au incendiat cataloagele cu scopul de a li se sterge astfel niste note proaste si un cîrd de absente. Tot pe 2 iunie, majoritatea institutiilor publice s-au ales cu sefi noi, fie sustinuti de PDL fie de PSD, în functie de cum s-au împãrtit dregãtoriile în aliantã.

• 3 iunie. A început cosmarul unei nemtence din comuna Tîrpesti. Ana Grigoras, de 44 de ani, a fost arestatã la domiciliu pe baza unei decizii a autoritãtilor din Ungaria care au stabilit cã aceasta a pus în pericol o specie de animale. Ciudata arestare i s-a tras nemtencei de la o blanã de urs pe care o avea mostenire de la fostul sot si pe care i-a dus-o cadou, în Italia, actualului sot. Pentru cã la vama ungureascã femeia nu a prezentat documentele de însotire a mãrfii si toate autorizatiile necesare plimbatului cu blana prin lume, ungurii au considerat cã aceasta meritã a fi pedepsitã.

• 4 iunie. Autoritãtile judetului fac o evaluare a pagubelor produse de o furtunã din noaptea precedentã. Ploile torentiale au afectat 10 localitãti din judet, iar 100 de gospodãrii au fost inundate. Alte 150 de locuinte fuseserã izolate de viiturile care au mãturat o mare parte a judetului. Un bãrbat din comuna Alexandru cel Bun care încerca sã-si salveze masina luatã de ape a fost tîrît de viiturã dar a fost salvat în ultimul moment de pompieri.

• 5 iunie. Izbucneste un scandal de proportii în justitia nemteanã. Motivul acestui conflict a fost o vizitã a unui angajat SRI la Tribunalul Neamt, care a solicitat niste date ce, dealtfel, erau publice. Magistratii s-au considerat amenintati de aceste cereri si au protestat fatã de actiunea SRI. Tot pe 5 iunie, sãtenii din Bodesti au rãmas fãrã apã potabilã, toate fîntînile din localitate fiind colmatate ca urmare a inundatiilor din zilele predente.

Partide multumite de europarlamentare

• 6 iunie. Se fac ultimele pregãtiri pentru alegerile europarlamentare care urmau sã aibã loc a doua zi. Ministerul de Interne a dispus mãsuri fãrã precedent pentru scrutin, politistii si jandarmii urmînd a verifica toate mijloacele de transport în comun. Scopul mãsurii era acela de a împiedica turismul electoral dintr-o localitate în alta.

• 8 iunie. Concluzii dupã Europalamentare. Reporterii ziarului Monitorul de Neamt au mers în ziua scrutinului în mai multe localitãti rurale din judet, iar peste tot starea generalã a alegãtorilor a fost una de lehamite si indiferentã. Rezultatele oferite de Biroul Electoral Judetean Neamt arãtau cã în judet, PSD obtinuse 31% din voturile alegãtorilor, PDL putin peste 30 de procente iar PNL 16,6%.

• 9 iunie. Oamenii politici fãceau si ei bilantul europarlamentarelor care, în viziunea acestora erau preambulul prezidentialelor din toamna acestui an. PSD-ul se declara satisfãcut de rezultate, ca si PDL-ul dealtfel. Tot pe 9 iunie, medicii de la DSP luau farmaciile la puricat pentru a scoate de la comercializare un medicament pentru slãbit denumit Superslim. Acesta avea o multime de contraindicatii iar în tarã fãcuse deja mai multre victime, numeroase paciente ajungînd în spitale cu probleme cardiace.

• 10 iunie. Un primar, Vasile Dascãlu, din comuna Poienari este trimis în judecatã deoarece în urmã cu ceva timp fusese prins în timp ce dãdea mitã unui politist care ar fi trebuit sã închidã ochii la un transport de lemne fãrã documente. Tot pe 10 iunie, o echipã DNA descindea la Neamt pentru a face noi verificãri în dosarul IDAC, un dosar cu un prejudiciu urias si în care erau implicati si oameni ai legii.

• 11 iunie. Spitalul Judetean Neamt scotea la concurs 33 de posturi de medic în speranta cã astfel ar putea atrage personal tînãr si bine pregãtit menit sã acopere deficitul de medici cu care se confrunta de ani buni. Cele mai multe posturi disponibile erau în sectiile de Urgentã, de Chirurgie, Pediatrie, Neonatologie etc.

Ucis de fulger

• Pe 12 iunie, autoritãtile nemtene au stabilit cã inundatiile produse la începutul lunii au creat pagube de peste 25 de miliarde de lei vechi iar Consiliul Judetean cerea sprijinul Guvernului pentru ajutorarea nemtenilor afectati de torente.

• 13 iunie a fost o zi cu mult ghinion pentru un sãtean din comuna Dumbrava Rosie. Bãrbatul în vîrstã de 54 de ani a murit ucis de un fulger în timp ce era pe cîmp, la cules de bureti.

• 15 iunie. Apa Serv trecea la mãsuri drastice si anunta cã va debransa toti datornicii la apã pentru a mai recupera o parte mãcar din debitele uriase pe care le aveau asociatiile de proprietari si locatarii. Prima asociatie care rãmînea fãrã apã era una din Roznov, care datora furnizorului cîteva miliarde de lei vechi.

• 16 iunie. Medicii din maternitatea pietreanã erau acuzati de o mãmicã de faptul cã i-au rupt bebelusului sãu la nastere clavicula. Femeia declara cã nu a fost asistatã de un medic la nastere si a acuzat moasa cã, în momentul în care nu a mai fãcut fatã situatiei, nu a vrut sã cheme medicul de gardã. ÃŽn consecintã, tînãra a nãscut doar cu ajutorul moasei iar bãietelul ei s-a ales cu umãrul dizlocat, fractura fiind observatã abia dupã 4 zile. Mãmica respectivã îsi dorea ca vinovatii pentru suferinta copilului sãu sã fie trasi la rãspundere.

• Pe 17 iunie, bulibasa Codrea Lãcãtusu, din comuna Vînãtori Neamt acuza consilierii bisericii de rasism pe motiv cã nu le permiteau sã îngroape un etnic în cimitirul principal al satului. Etnicii sustineau cã preotul nu-i vrea din motive de rasã dar slujitorul bisericii declara cã refuzul a fost motivat de neachitarea dãrilor cãtre bisericã.

• 18 iunie. O tînãrã de 20 de ani, acuzatã cã si-a ucis copilul dupã nastere scãpa de pedeapsã întrucît expertizele psihiatrice au dovedit cã aceasta avea discernãmîntul abolit în momentul comiterii oribilei fapte. Ea era obligatã la tratament psihiatric de specialitate.

Zilele Orasului cu Mihaela Rãdulescu

• 19 iunie. Municipiul Piatra Neamt are doi noi cetãteni de onoare. Astfel, primãria a decis acordarea acestor distinctii onorifice Mihaelei Rãdulescu si actorului Vasile Muraru. Cei doi urmau sã primeascã diplomele într-o emisiune pe care urma s-o realizeze vedeta Antenei 1 la Piatra Neamt pe data de 21 iunie. Tot pe 19 iunie se dãdea startul distractiei în Piatra Neamt, pentru cã debutau Zilele Orasului.

• Pe data de 20 iunie, politistii bucuresteni prindeau în flagrant doi indivizi, dintre care unul din Piatra Neamt, în timp ce cumpãrau cu 500 de euro o fatã pe care intentionau s-o trimitã în strãinãtate pentru a se prostitua. Cei doi au fost arestati iar tînãra eliberatã.

• Pe 21 iunie, sute de nemteni s-au înghesuit pe platoul de la Turnul lui Stefan pentru a asista la emisiunea Mihaelei Rãdulescu, realizatã în direct din Piatra Neamt. Emisiunea a avut scopul de a promova din punct de vedere turistic orasul si judetul iar mesajele trimise în timpul si dupã terminarea emisiunii au arãtat cã si-a atins scopul.

• Pe 23 iunie iesea la ivealã un caz cutremurãtor. Un bãietel de 8 ani, din comuna Tibucani fusese filmat de reporterii unui post de televiziune în timp ce era legat în curtea bunicilor. Acestia sustineau cã-l tin asa pentru a nu se rãni singur, copilul avînd grave probleme psihice. Autoritãtile au demarat o anchetã si intentionau sã ducã minorul într-un centru de plasament.

• 24 iunie. Cetãteanul maghiar Kovacs Lajos era arestat fiind acuzat cã împreunã cu mai multi indivizi a spart bancomatul de la cofetãria Central din Piatra Neamt. Ungurul dãduse zeci de lovituri similare în mai multe judete din tarã.

Cabinete medicale în ruinã prin rural

• Pe data de 25 iunie autoritãtile fãceau bilantul unei ploi torentiale, cu grindinã, care cãzuse în noaptea precedentã si a lãsat sute de oameni fãrã recolte. Pagubele erau de ordinul zecilor de miliarde si, din pãcate, majoritatea oamenilor nu erau asigurati.

• 26 iunie aducea modificãri la vîrful Partidului National Liberal, sucursala Neamt. Andrei Ignat era numit în fruntea acestei formatiuni politice, el înlocuindu-l din functie pe senatorul Ovidius Mãrcutianu.

• 27 iunie. Conducerea Directiei de Taxe si Impozite Piatra Neamt era decapitatã. Directoarea Rodica Zelinca, împreunã cu alti 5 angajati au fost trimisi în judecatã fiind acuzati de abuz în serviciu pentru cã popriserã conturile E-ON Moldova Distributie. ÃŽn cauzã era vorba despre o sumã imensã, 300 de miliarde de lei, bani pe care municipalitatea pietreanã îi pretindea de la colosul energetic pentru stîlpii si echipamentele amplasate pe terenurile primãriei.

• 29 iunie. Bianca Constantin, de 19 ani, din Piatra Neamt, era desemnatã cîstigãtoarea concursului Miss Universe România si urma sã reprezinte tara noastrã la finala mondialã ce urma sã se desfãsoare în august, în Bahamas.

• 30 iunie. Ultima zi a lunii lui Ciresar aducea o veste tristã pentru multi nemteni. O statisticã fãcutã de Monitorul arãta cã în foarte multe comune ale judetului, dispensarele medicale erau într-o stare jalnicã, în multe dintre ele plouînd iar medicii si pacientii „bucurîndu-se de conditii jalnice“. Din pãcate, nici pentru perioada urmãtoare nu se întrevedeau schimbãri majore, dispensarele rãmînînd în aceeasi stare mizerabilã.

Articol afisat de 1507 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective