Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Director de scoalã contestat de pãrinti

• Vasile Ancuta, directorul Scolii Dreptu, este contestat de pãrinti • picãtura care a umplut paharul nemultumirilor este un accident în care a fost implicat microbuzul scolii • acesta era condus de fratele directorului • Vasile Ancuta spune cã este victima unor interese politice •

Relatiile scoalã - pãrinti din satul Dreptu, comuna Poiana Teiului, se aflã pe un butoi de pulbere. ÃŽn urmã cu o sãptãmînã „scînteia“ unui nedorit accident auto, în care a fost implicat microbuzul scolii în care se aflau copii a reaprins conflictul directiune - pãrinti, ce mocnea încã din varã. Cel acuzat de cãtre poienari pentru proasta relatie cu acestia este directorul Scolii „Constantin Romanescu“, profesorul Vasile Ancuta, care spun oamenii, administreazã institutia dupã bunul plac, cel mai elocvent exemplu fiind angajarea ca sofer a fratelui sãu Toader Ancuta, pensionar în vîrstã de 65 de ani. Pentru aplanarea conflictului, în ultima sãptãmînã, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Neamt, au descins în zonã de douã ori, o datã în chiar ziua accidentului, miercuri, 21 octombrie, prin inspectoarea generalã Luminita Vîrlan si a doua oarã, marti, 27 octombrie, prin inspectorul scolar Florin Dimon. Problemele puse de cãtre pãrinti inspectorilor s-au referit la functionarea, si-n acest an scolar, a claselor simultane din Scoala cu clasele I-IV Sãvinesti, fapt ce ar elimina transportul copiilor la scoala din Dreptu cu microbuzul, precum si schimbarea din functie a directorului Vasile Ancuta si o datã cu acesta a fratelui sãu din calitatea de sofer pe microbuzul scolii. „Necazul nostru este vechi, dar accidentul de sãptãmîna trecutã a depãsit orice limitã a rãbdãrii noastre. Se stia cã soferul, care este fratele directorului Ancuta, este bolnav de inimã si cã oricînd poate sã facã o cãdere cardiacã, punînd în pericol viata copiilor. ÃŽn iulie am fãcut o sesizare pe aceastã temã la Inspectoratul Scolar, dar nici pînã acum n-am primit vreun rãspuns. Trebuia sã se întîmple accidentul de sãptãmîna trecutã, ca inspectorii sã vinã, în sfîrsit, la fata locului“, a declarat Gabriel Tifui, pãrinte a doi copii, ce frecventeazã cursurile la Scoala Dreptu. „Dacã vorbim despre accident trebuie sã spunem cã se încearcã mãsluirea cazului, pentru cã în prezent nu mai stim nimic despre masinã. Asa credem. Masina a dispãrut, în loc sã se expertizeze tehnic pentru a vedea dacã a fost vinovat soferul ori ba. Problema este cã soferul Toader Ancuta este fratele directorului si cum sã se afle cã el a fost vinovat? Asa se face dreptatea la noi în Dreptu. Oare soferul are atestat pentru a transporta copiii?“, a afirmat Vasile Doroftei, un alt pãrinte prezent la discutia cu inspectorul Dimon. Microbuzul Scolii Dreptu executa transportul prescolarilor si scolarilor din unele din sate sau cãtune, precum Poiana, Popesti, Pîrîul Fagului, Sãvinesti, Dreptu si Frumosu, situate la maximum sapte kilometri de scoalã. Accidentul s-a petrecut la intrarea în satul Dreptu si, spre norocul tuturor, n-au fost înregistrate victime printre copiii aflati în microbuz, desi tehnic mijlocul de transport a avut de suferit. Nu întîmplãtor, deocamdatã, copiii fac drumul spre scoalã fiecare cum poate.

Directorul acuzã masinatiuni politice

Pãrintii sustin însã cã, în conditiile în care masina va reintra în circuit, soferul Ancuta nu va mai fi tolerat la volan. Revenind la oful poienarilor, oamenii sînt hotãrîti sã picheteze Inspectoratul Scolar Neamt, pînã la rezolvarea doleantelor, iar ca mãsurã extremã anuntã blocarea intrarãrii în scoalã a profesorilor. „Inspectorii au venit la Dreptu, dar directorul scolii, profesorul Vasile Ancuta, refuzã sã stea la discutii cu noi, pãrintii. Asta spune mult“, a adãugat Neculai Tãnase, tatã a doi bãieti de vîrstã scolarã. Acuzele aduse administratiei Scolii Dreptu ne-au fãcut sã cerem si pãrerea directorului Ancuta, care, desi recunoaste cã accidentul s-ar fi datorat unei crize cardiace a soferului, pune revolta pãrintilor pe seama politicului. „Sînt în ultimul an de catedrã, dupã 43 de ani de muncã, cînd speram sã ies omeneste la pensie si sã mã duc cu toiagul bãtrînetii acasã. Stiu cã am deranjat si deranjez în continuare, cãci nu pot suferi minciuna, delatiunea si tot ceea ce se întîmplã negativ în comunitate. Iatã cã acum s-a întîmplat fenomenul cu masina scolii pe care o conduce un om care are cu adevãrat documente perfect puse la punct si care nu a fost angajatul meu, ci al primãriei. Faptul cã avem acelasi nume nu poate sã deranjeze si sã se spunã de vreun clan. Bucuria mea este cã accidentul nu s-a lãsat cu copii loviti. Totul s-a petrecut într-un spatiu si interval de timp foarte scurt. Profitîndu-se de acest eveniment si altceva nimic, conducerea comunei încearcã acum sã-si batã joc de mine. Nu mã deranjeazã prea rãu, pentru cã timpul le sterge pe toate. ÃŽntr-adevãr, se putea întîmpla o catastrofã, dar eu nu sînt vinovat cu nimic. De altfel, soferul si-a încetat activitatea, iar masina va fi reparatã pe cheltuielile noastre. Eu am sã caut sã-mi fac cît de repede dosarul de pensie, însã îmi pare rãu cã se încearcã a mã determina, dupã o viatã dedicatã învãtãmîntului, sã pãrãsesc scoala pe o usã lãturalnicã“, a declarat profesorul Vasile Ancuta, directorul Scolii „Constantin Romanescu“ Dreptu. Cît îl priveste pe inspectorul scolar Florin Dimon, aflat marti la scoala din Dreptu spre cercetarea situatiei, a refuzat sã dea vreo explicatie reprezentantului Monitorului de Neamt.

Soferul Ancuta si-a dat demisia

La o sãptãmîna de la incident, lucrurile la Dreptu par a se fi linistit. Inspectorul scolar general Luminita Georgeta Vîrlan a declarat cã soferul implicat în incident si-a dat demisia, iar elevii de clase primare de la Sãvinesti învatã la simultan, fiind cuplate clasele I si a IV-a si a II-a si a III-a. „ISJ Neamt a decis sã renunte la serviciile conducãtoruluir respectiv, care si-a dat deja demisia. La Scoala Sãvinesti functioneazã, la cererea pãrintilor, de la începutul acestei sãptãmîni, douã clase în regim simultan. Am hotãrît sã cuplãm clasele I cu a IV-a pentru cã la clasa I este vorba despre un singur elev. Pentru cã microbuzul scolii a fost grav deteriorat, în momentul de fatã elevii care vin din alte localitãti cãtre Scoala Galu sînt transportati cu un microbuz particular. Sincerã sã fiu nu agreez aceastã variantã, pentru cã mijlocul de transport este condus de cãtre un sofer despre care nu stiu nimic. L-am atentionat pe primarul Petru Bîia sã fie atent la actele pe care le detine conducãtorul auto, pentru a nu pune în pericol viata copilului. Cînd s-a produs incidentul, în microbuz erau 19 copii. De fapt nici nu conteazã numãrul de copii într-o astfel de situatie; cînd viata lor e pusã în pericol si unul singur conteazã enorm. De asta îmi este fricã de modul actual în care se asigurã transportul elevilor“, a declarat inspectorul general Luminita Vîrlan.

Articol afisat de 2439 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(I. ASAVEI, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective