Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PUSCÃRIE PE VIATÃ

PUSCÃRIE PE VIATÃ

• pietreanul Ionut Nistor, de 28 de ani, a fost condamnat la detentie pe viatã • tînãrul a ucis douã bãtrîne, iar a treia a scãpat în ultima clipã • acesteia din urmã Nistor trebuie sã-i dea 900 milioane de lei vechi • ucigasul a atacat si o vînzãtoare, dar a abandonat cînd a intervenit tatãl ei • toate faptele au fost comise în scop de jaf •

Ionut Nistor, de 28 de ani, din Piatra Neamt, a fost condamnat ieri, 27 octombrie 2009, de cãtre magistratii Tribunalului Judetean Neamt la detentie pe viatã. Tînãrul a fost gãsit vinovat de sãvîrsirea infractiunii de omor deosebit de grav, tîlhãrie si tentativã la aceastã faptã, si a primit cea mai grea pedeapsã prevãzutã de legislatia penalã româneascã. Infractiunea retinutã în sarcina lui Nistor putea fi pedepsitã cu 25 de ani de închisoare sau detentie pe viatã, iar dupã deliberãri magistratii au decis cã cea din urmã sanctiune este cea pe care o meritã. Acesta a ucis douã bãtrîne în scop de jaf, iar cea de-a treia a scãpat printr-o minune. Între timp Nistor a mai atacat o vînzãtoare de la o firmã care achizitiona fier vechi, dar a fugit atunci cînd tatãl victimei a iesit din încãperea alãturatã. Prima dintre victime a fost gãsitã la cîteva zile distantã, iar crima a iesit la ivealã abia dupã ce Nistor a fost prins si încarcerat. În fapt el se cunostea cu toate bãtrînele în fata cãrora poza ca un amãrît. Miloase, femeile îi dãdeau regulat de mîncare, iar unele îl primeau chiar în casã pentru a mînca. În acest fel Nistor le-a studiat casa, comportamentul, dar a tintit si bunurile de valoare. Cînd a vrut sã facã rost de bani a atacat si desi le putea imobiliza relativ usor datoritã constitutiei fragile dar si a vîrstei, a decis sã le suprime pentru a nu fi dat pe mîna oamenilor legii .

A ucis de ziua lui

Maria Petrut, de 79 de ani, din Piatra Neamt, a fost descoperitã ucisã în propria locuintã, pe 31 iulie 2008. Bãtrîna fusese vãzutã la prînz, de cãtre o vecinã, dar ulterior victima nu a mai rãspuns nici la usã si nici la telefon. A fost contactatã singura rudã, un nepot care locuia în alt cartier. Cînd bãrbatul a venit a gãsit usa închisã, dar descuiatã. Cînd a intrat a dat cu ochii de imagini de cosmar.Totul fusese rãvãsit, semn cã victima se luptase pentru viata ei. Maria Petrut era într-o baltã de sînge, iar la prima vedere s-a constatat lipsa cerceilor pe care bãtrîna nu-i dãdea jos niciodatã. Mai mult, la o privire mai atentã s-a descoperit cã în încercarea de a-i lua verigheta, agresorul i-a rupt bãtrînei inelarul de la mîna stîngã, desi nici asa nu a reusit sã scoatã bijuteria. Peste tot erau urme de sînge, iar cadavrul fusese asezat în pat. Legistii au apreciat cã decesul a survenit în jurul orei 20, iar cauza mortii a fost hemoragia meningo-cerebralã. Victima fusese lovitã de 60-70 de ori si cadavrul prezenta multiple fracturi osoase la nivelul fetei, a piramidei nazale, precum si la oasele gîtului, si multiple fracturi costale, 4 pe o parte si 5 pe partea cealaltã. De la bun început criminalistii au mers pe ideea unui omor în scop de jaf. Anchetatorii au apreciat este vorba de un singur autor, care nu s-a grãbit, ceea ce nu înseamnã neapãrat cã a si fost atent. A lãsat la fata locului un pulover si un chistoc de tigarã. S-a mers pe idea unui om al strãzii deoarece bãtrîna hrãnea astfel de persoane din putinul ei. Timp de douã sãptãmîni, în fiecare zi si în fiecare noapte, autorul a fost cãutat. A fost prins în flagrant pe cînd se pregãtea sã ucidã din nou. Atunci s-a aflat cã Nistor o ucisese pe Maria Petrut chiar de ziua lui.

Adela Potra, singura supravietuitoare din mîinile ucigasului

Criminalul a atacat din nou pe data de 11 august 2008, cînd s-a dus la Adela Potra, de 81 de ani, pe bulevardul Mihai Eminescu, în buricul tîrgului. Dupã acelasi „modus operandi“ ca în primul caz, a fost primit în casã de victimã, dar în loc sã astepte mîncare a atacat. A imobilizat bãtrîna, i-a luat un medalion si a plecat sã-l vîndã. A lãsat bãtrîna în dormitor, legatã de mîini si de picioare. Numai cã la un moment dat aceasta s-a dezlegat si a sunat la un cumnat povestind ce i s-a întîmplat. Omul a apelat 112 si imediat la usa victimei a ajuns un echipaj de politisti. Oamenii legii au bãtut la usã dar nu le-a rãspuns nimeni. Au auzit un zgomor scurt, apoi liniste. ÃŽn aceste conditii au spart usa si l-au gãsit pe Ionut Nistor deasupra victimei, pe cînd încerca sã o sugrume. ÃŽntre scena de la locul faptei si cea din apartamentul Mariei Petrut existau atît de multe similitudini, încît de la bun început oamenii legii au bãnuit cã Nistor este ucigasul. Toatã casa era rãvãsitã, lucrurile din dulapuri erau scoase si aruncate pe jos, pînã si ora era aceeasi. Probatiunea a fost dificilã, deoarece în primul caz anchetatorii au avut urme papilare si biologice care au fost trimise spre prelucrare, dar din pãcate primele erau incomplete si asasinul nu a putut fi identificat, desi exista în bazadedate cu amprente. De la Adela Potra, monstrul a sustras cîteva bijuterii din aur si 70 de lei. Ulterior ancheta ascos la ivealã faptul cã Nistor s-a întors la bãtrîna Potra pentru a o ucide. La anchetã a recunoscut uciderea Mariei Petrut ba le-a spus anchetatorilor si cui vînduse cerceii bãtrînei. Bijuteriile au fost gãsite imediat, la o persoanã din anturajul lui, cãruia îi oferise pentru 15 lei ron. Prin sentinta de ieri judecãtorii l-au mai obligat pe Nistor la plata unor daune de 900 milioane de lei vechi cãtre supravietuitoarea Adela Potra.

Concubina l-a dat de gol cu o altã crimã

La anchetã concubina lui Nistor a fãcut o scurtã referire la o bãtrînã ce locuia pe bulevardul Decebal. Politistii si procurorii au fãcut legãtura cu Maria Rusnac, descoperitã moartã în propriul apartament pe 4 iulie 2008. Murise de pe 1 iulie, cadavrul intrase în putrefactie si nu s-au mai vãzut urmele agresiunii, dar se recoltaserã probe histopatologice. Ulterior Nistor a povestit cã a mîncat la victima pe care o cunostea, apoi a strîns-o de gît pentru cîteva bunuri. A lãsat cadavrul în bucãtãrie si a plecat, dupã ce încuiat usa, cu o pereche de cercei, un inel si o verighetã. Bunurile le-a vîndut patroanei unui bar. Practic Maria Rusnac a fost prima victimã a lui Nistor. La anchetã s-a stabilit cã în ziua în care a fost la Adela Potra, tot pe 11 august, de dimineatã a atacat o caseierã de la Remat. Împreunã cu alte persoane a vîndut fier vechi, dar din marfã a luat o rangã de 55 de centimetri pe care a ascuns-o. Dupã ce toatã lumea a plecat, s-a întors si a atacat-o pe Alina Elena Irina. Femeia a vrut sã se ridice de pe scaun, crezînd cã Nistor a mai adus ceva de vînzare. Atunci el a intrat în chiosc si a lovit-o cu ranga în zona stîngã a capului. A doua loviturã a fost paratã cu mîna. Victima a scãpat datoritã interventiei tatãlui ei pe care Nistor nu-l vãzuse la intrare. A reusit sã fugã printre blocuri si s-a oprit la apartamentul Adelei Potra unde ulterior a fost prins în flagrant. Supus unui control medical psihiatric s-a stabilit cã are discernãmîntul pãstrat si a stiut tot timpul ce face. Nistor mai are un rest de pedeapsã de 355 de zile de la o condamnare pentru tîlhãrie, plus douã fapte de furt calificat pentru care judecata nu s-a terminat.

Ultima sentintã pe viatã în Neamt s-a dat în anul 2002

Ultima condamnare la închisoare pe viatã dispusã de Tribunalul Neamt a fost în anul 2002 cînd studentii ucigasi au fost gãsiti vinovati de crime, tîlhãrii si alte fapte de o violentã de neimaginat. Daniel Baciu si Vasile Andrei, doi tineri din localitatea Ceahlãu, unul student la o facultate particularã, iar altul la Agronomie, au ucis cu sînge rece, prin strangulare, un taximetrist. Cei doi tineri, au fost acuzati de omor deosebit de grav, de jaf armat, lipsire de libertate, incendiere si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Numai Vasile Andrei mai este acum dupã gratii, dar Daniel Baciu „a scãpat“ de pedeapsã, dupã ce si-a pierdut viata ca urmare a unei tentative esuate de evadare din arestul Politiei Neamt, tot în anul 2002. Vasile Andrei a fost gãsit vinovat si de uciderea celui de-al doilea taximetrist. Victima a fost împuscatã în cap iar cadavrul a fost îngropat sub viaductul de la Valea Mormîntului. Pentru toate capetele de acuzare din dosarul care-i privea cei doi, studentii au primit un total de 150 de ani de închisoare, plus detentia pe viatã. Ambii agresori prezentau discernãmîntul pãstrat si un coeficient de inteligentã peste medie, 103, respectiv 107. ÃŽmpreunã au comis fapte de o violentã iesitã din comun, au furat armament cu care au jefuit si ulterior au ucis fãrã nici un fel de remuscare. Una dintre victime a fost pusã sã-si sape groapa înainte de a fi executatã.

Articol afisat de 2054 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective