Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

HOCUS-POCUS CU ALCOOLEMIA

• un nemtean, victimã a unui accident rutier comis de un sofer bãut, a aflat cã vinovatul avea o alcoolemie de 0,55, fatã de 1,80, cît se stabilise initial • Institutul de Medicinã Legalã Iasi a scos o alcoolemie numai bunã ca fapta soferului vinovat sã fie încadratã la contraventie • nemultumit, Zanfir Cãpãtînã spune cã îl va da în judecatã pe ieseanul care a efectuat expertiza •

Cã România este tara tuturor posibilitãtilor, inclusiv în materie de rezolvare a dosarelor penale, nu mai constituie nici un secret pentru nimeni. Cei care încã se mai îndoiesc cã lucrurile stau asa, povestea trãitã de un pietrean are toate sansele sã-i convingã. Totul a început în ziua de 16 noiembrie 2008, cînd autoturismul condus de cãtre Zanfir Cãpãtînã a fost implicat într-un accident rutier, petrecut pe DN 15, la intrarea în orasul Bicaz dinspre Piatra Neamt. Mai exact, autoturismul Dacia break condus de pietrean a fost lovit de un autoturism Ford Focus, condus de cãtre Alexandru Todirel, de 21 de ani, din Bicaz. Cel din urmã pierduse controlul volanului, iar masina condusã de el a pãtruns pe contrasens unde a intrat în coliziune cu Dacia lui Cãpãtînã. Politistii, sositi la fata locului, au scos alcooltesterul si i-au testat pe cei doi conducãtori auto. ÃŽn cazul lui Cãpãtînã rezultatul a fost negativ, însã la Alexandru Todirel alcooltesterul a arãtat o alcoolemie de 0,90 în aerul expirat. Bicãjeanul a fost condus la spital unde i s-au prelevat probe de sînge în vederea stabilirii îmbibatiei de alcool din sînge. Prima probã, luatã la ora 6,30, a indicat 1,80 grame la mie alcool pur în sînge. Cea de-a doua probã, prelevatã o orã mai tîrziu, a arãtat o îmbibatie de alcool de 1,65. Lucrurile fiind clare, politistii au purces la întocmirea dosarului penal, bicãjeanul fiind acuzat de conducerea unui autovehicul avînd o îmbibatie de alcool în sînge peste limita legalã admisã. Ce s-a întîmplat mai departe întrece orice închipuire, Zanfir Cãpãtînã a rãmas cu paguba, iar autorul a scãpat de dosar penal în urma unei ciudate expertize efectuate de Institutul de Medicinã Legalã Iasi. „Este strigãtor la cer, pentru cã nu credeam cã se poate întîmpla asa ceva. Am avut noroc cît roata carului cã am scãpat nevãtãmat din accidentul rutier, însã masina mi-a fost fãcutã praf. Tocmai ce o reparasem. Am bãgat în ea 100 de milioane de lei, pentru cã îi schimbasem foarte multe piese. Dupã accident am vãzut cu ochii mei cînd alcooltesterul a arãtat o alcoolemie de 0,90 în cazul soferului vinovat. Ulterior, probele de sînge au confirmat faptul cã era bãut bine. Acum am aflat cã a fost scos de sub urmãrire penalã, pentru cã s-ar fi constatat o altã alcoolemie“, a declarat Zanfir Cãpãtînã.
ÃŽn primãvara acestui an, pietreanul a solicitat Politiei Neamt informatii cu privire la stadiul în care se afla dosarul. ÃŽn rãspunsul primit, Cãpãtînã a aflat cã Alexandru Todirel a solicitat o expertizã de recalculare a alcoolemiei la momentul producerii accidentului, expertizã care cere timp pentru rezolvarea ei. O lunã mai tîrziu, respectiv în aprilie, Parchetul Bicaz dãdea o solutie uluitoare în dosar, solutie care a fost adusã si la cunostinta lui Zanfir Cãpãtînã. Acesta a constatat cu stupoare cã alcoolemia de 1,80 în sînge stabilitã initial era mult mai micã în momentul producerii accidentului. Mai micã, în sensul cã toatã povestea s-a transformat dintr-o infractiune într-o contraventie. „La prima probã recoltatã învinuitului acesta avea 1,80 grame la mie alcool pur în sînge, ora 6,30, iar la cea de-a doua probã recoltatã, ora 7,30, acesta avea o alcoolemie de 1,65 grame la mie alcool pur în sînge. ÃŽn urma recalculãrii alcoolemiei învinuitului din raportul de expertizã privind calculul retroactiv al alcoolemiei, rezultã cã Alexandru Todirel a avut o concentratie de circa 0,55 grame alcool pur în sînge la ora 5,20, ora evenimentului rutier. Fatã de cele expuse, dispun scoaterea de sub urmãrire penalã a învinuitului Alexandru Todirel, pentru comiterea infractiunii de conducerea unui autovehicul pe drumul public de cãtre o persoanã care are în sînge o îmbibatie alcoolicã peste limita legalã“, se aratã în ordonanta de scoatere de sub urmãrire penalã a Parchetului Bicaz.
„Sã scapi fãrã sã primesti mãcar o amendã penalã dupã tot ce ai fãcut mi se pare ceva iesit din comun. S-a stabilit cã era bãut, dupã care un expert zice cã la ora producerii accidentului avea o alcoolemie mult mai micã. O sã contest expertiza respectivã si o sã-l dau în judecatã pe cel care a fãcut-o. Eu nu am avut nici o vinã si m-am ales cu masina distrusã. Dupã accident, Alexandru Todirel si-a luat angajamentul cã va suporta toate costurile reparatiei, însã nu s-a tinut de cuvînt. Asigurarea de la masina pe care o conducea expirase cu douã zile înainte de accident. Eu acum mã vãd nevoit sã mã adresez instantei si o sã pierd iar timp si bani. ÃŽnsã nu voi lãsa lucrurile asa. Mã voi lupta pînã cînd se va face dreptate. ÃŽl voi da si pe expert în judecatã, dar si pe autorul accidentului pentru a-mi recupera valoarea pagubei. Eu am si acum masina în garaj. Din cauza asta sînt nevoit sã-mi desfãsor activitatea la firmã foarte greu. Am cheltuit foarte multi bani, pentru cã am fost nevoit sã închiriez masini“, a conchis Zanfir Cãpãtînã.

Perfect legal: din beat mort....putin „afumat“

Cazul bicãjeanului nu este singular. De ani buni, soferi depistati în primã fazã morti de beti la volan au scãpat basma curatã dupã ce au solicitat efectuarea unei expertize la IML Iasi. Acest lucru este cunoscut foarte bine de politistii nemteni, dar si de mai marii de la Bucuresti. Si, cu toate astea, desi fenomenul este cunoscut, nimeni nu ia nici o mãsurã. Mai ciudat este faptul cã, de cele mai multe ori, specialistii care fac expertize de acest gen, sar serios calul. În sensul cã în cazul bicãjeanului alcoolemia acestuia nu avea cum sã scadã în nici un caz de la 1,80 la 0,55 într-o orã. Si asta pentru cã, tot specialistii o spun, alcoolemia nu are cum sã scadã mai mult de 0,20 într-o orã. Cert este cã, în acest moment, cei prinsi la volan chercheliti pot obtine efectuarea unei expertize de recalculare la care se folosesc niste formule ce pot da o alcoolemie sub 0,8 grame la mie alcool în sînge. Adicã fapta penalã se transformã într-o contraventie. Formula magicã tine cont de mai multi coeficienti, si anume valorile alcoolemiilor stabilite în urma recoltãrilor de sînge, greutatea si înãltimea soferului, dacã si ce a mîncat acesta înainte de a se urca la volan etc.

Articol afisat de 1717 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective