Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Septembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Subventii agricole cu... scandal

Subventii agricole cu... scandal

• o parte dintre sãtenii din Urecheni se plîng cã li s-au cerut bani pentru întocmirea dosarelor de subventii agricole • oamenii aratã cu degetul spre un consilier local si spre reprezentantii APIA • dacã cei din urmã resping acuzatiile, primul recunoaste cã a cerut bani • „I-am ajutat pe oameni sã-si completeze documentele, iar pentru asta le-am cerut bani“, spune Ion I. Tãnãselea •

Mai multi cetãteni din comuna Urecheni sînt revoltati si acuzã un consilier local, dar si pe angajatul APIA de la Centrul Zonal Tîrgu Neamt, cã le-ar fi perceput sume de bani pentru întocmirea dosarelor de subventii agricole. Supãrarea unora este si mai mare, întrucît au dat banii, dar nu au primit nici subventiile agricole mult asteptate. Conform celor declarate de sãteni, consilierul local Ion I. Tãnãselea le-ar fi cerut suma de 20 de lei pentru întocmirea dosarelor. „Afacerea“ s-ar fi derulat în sala de sedinte a Primãriei Urecheni, în prezenta angajatului APIA si a sotiei acestuia. Dacã Ion I. Tãnãselea, consilierul acuzat recunoaste cã a luat bani de la oameni, reprezentantul APIA neagã cu tãrie. „Toti cei care au depus dosare de subventie au plãtit acesti bani, cîte 20 de lei de dosar. Documentele erau fãcute în sala de sedinte a primãriei, unde se mai aflau Gheorghe Trifan de la APIA si sotia acestuia. Banii îi lua consilierul Tãnãselea. Nu stiu dacã îi împãrteau cu ceilalti, însã nu am vãzut nici o chitantã pe banii dati“, a declarat Lazãr Tãtaru. „Eu cînd am ajuns sã depun dosarul, mi s-a spus cã mã costã 20 de lei ca sã mã ajute la documentatie. Era plin de lume acolo, din toatã comuna, si toti au dat bani. Tãnãselea mi-a zis cã am foarte mult pãmînt si cã este multã treabã la dosar. Banii erau adunati de el, însã în aceeasi salã se mai aflau douã persoane de la APIA. Cã-i împãrteau dupã aceea sau nu, nu stiu“, a declarat, la rîndul sãu, Constantin Buraga.

„Nu am luat nici un ban“

Solicitat sã comenteze acuzatiile oamenilor, inginerul Gheorghe Trifan, de la Centrul Zonal APIA Tîrgu Neamt, a respins categoric afirmatiile fãcute la adresa sa. „Eu nu am fãcut altceva decît sã primesc dosarele de la oameni. Nu am primit nici un ban si nici nu am solicitat plata vreunei taxe. Domnul Tãnãselea i-a ajutat pe oameni, identificîndu-le suprafetele de teren pe hartã si întocmindu-le dosarele de subventii. Cã domnul Tãnãselea le-a luat bani cu chitantã sau nu, nu mã intereseazã. Eu nu am fãcut altceva decît sã verific si sã primesc dosarele. Aceasta a fost misiunea mea, nimic mai mult. Dacã nu ar fi fost ajutati, oamenii erau nevoiti sã vinã la Tîrgu Neamt pentru a-si completa documentatia necesarã obtinerii subventiilor agricole. De altfel, oamenii sînt obligati sã-si întocmeascã dosarele si sã le aducã la APIA“, a declarat inginerul Gheorghe Trifan.
Consilierul local Ioan Tãnãselea, persoana acuzatã cã ar fi încasat bani de la oameni, pentru a-i ajuta sã-si întocmeascã dosarele de subventii, recunoaste acest lucru, precizînd cã sumele respective i se cuveneau pentru munca depusã la întocmirea documentatiei. „ÃŽntr-adevãr, am cerut niste bani. ÃŽn primele zile am luat cîte 20 de lei pentru un dosar, dupã care am luat 10 lei. Pentru acesti bani i-am ajutat sã-si facã actele. Le-am identificat suprafetele de teren pe hartã, le-am eliberat hãrti, am întocmit formularele necesare. I-am ajutat ca sã-si poatã lua subventiile. Nu le-am dat nici o chitantã, pentru cã banii pe care i-am cerut au fost pentru munca mea. Am pierdut cîteva zile acolo, iar dacã mã ocupam de treburile mele, sigur cîstigam mai multi bani. Cei de la APIA nu au primit nici un ban. Eu i-am luat, pentru timpul pierdut. Toate dosarele au fost bune si acceptate de APIA, iar oamenii si-au luat sau îsi vor lua banii. Eu cred cã am fãcut un lucru bun, pentru cã am ajutat foarte multe persoane, chiar si fãrã bani, pentru cã multi s-ar fi lãsat lehamite. Nu ar fi putut face documentatia si nu ar mai fi depus dosarele. ÃŽmi pare rãu cã s-a ajuns aici si sînt nemultumiti, însã eu le-am zis cã banii sînt pentru munca mea. Este învãtãturã de minte, iar de acum înainte o sã-mi vãd de treabã si nu o sã mai ajut pe nimeni“, a declarat Ion Tãnãselea.

Primãria stie

Reprezentantii Primãriei Urecheni cunosc toate detaliile acestei povesti si spun cã persoana care i-a ajutat pe oameni nu a fãcut altceva decît sã perceapã niste bani pentru munca pe care a prestat-o. Cei de la primãrie mai spun cã functionarii institutiei sînt putini, iar cei care muncesc pentru binele comunitãtii nu au timp si nici atributii în a completa documentatia oamenilor. „Asa este omul: îl ajuti, iar el te reclamã. Domnul Tãnãselea a încercat sã-i ajute. Le-a întocmit formularele, le-a fãcut hãrtile, iar pentru asta le-a cerut 10 lei si li s-a pãrut mult. Dacã nu le fãceau aici, oamenii trebuia sã meargã la Tîrgu Neamt. Cheltuiau bani pe drum, plus cã nici acolo nu ar fi putut sã-si facã documentatia singuri. Ar fi cheltuit mult mai multi bani“, a declarat viceprimarul Ioan Tãnãselea.

Articol afisat de 1276 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective