Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Spitalul Neamt negociazã zilnic pãsuirea datoriilor

• debitele unitãtii depãsesc 180 de miliarde de lei • pentru a putea functiona, conducerea duce tratative zilnice pentru pãsuirea sau amînarea sacadentelor • la Roman, managerul Coadã va merge la minister pentru a gãsi o solutie în ceea ce priveste aparatura achizitionatã fãrã filã de buget •

Datoriile uriase acumulate de spitalele din tarã nu mai reprezintã nici o noutate, multe unitãti sanitare cu paturi fiind nevoite sã recurgã la tot felul de artificii pentru a putea supravietui. ÃŽn aceste conditii, nici datoriile uriase pe care le are Spitalul Judetean Neamt, sume adunate de acum doi ani si mai bine, nu mai sperie pe nimeni. Ba mai mult, conducerea unitãtii nemtene, s-a obisnuit cu starea de fapt, adicã sã lucreze vesnic sub amenintarea blocãrii conturilor sau sistãrilor de utilitãti. La mijlocul acestui an, datoriile celui mai mare spital din judet atinseserã suma de 180 de miliarde de lei vechi. Aceste debite au fost si mai mari, în prima parte a anului apropiindu-se de 200 de miliarde de lei iar în aceste conditii spitalul era amenintat aproape zilnic de diversi furnizori cu blocarea conturilor si cu sistarea furnizãrii de medicamente si materiale sanitare. Pentru a evita aceste situatii nedorite, conducerea a ajuns ca în ultima perioadã sã poarte negocieri zilnice cu cei cãrora le datoreazã bani pentru a mai obtine noi pãsuiri si termene de platã. „Datoriile foarte mari pe care le avem, multe dintre ele fiind din 2007 si 2008, ne obligã sã negociem cu furnizorii pentru a nu ajunge în situatii nedorite, fie sã rãmînem fãrã medicamente si materiale sanitare fie sã nu ni se blocheze conturile. ÃŽn ultima perioadã purtãm zilnic negocieri cu creditorii si tot zilnic trimitem adrese cãtre Casa de Asigurãri Neamt pentru a primi fonduri suplimentare. Din pãcate, de fiecare datã sîntem refuzati dar avem noroc de bunãvointa creditorilor care s-au arãtat destul de întelegãtori cu situatia noastrã si nu ne-au executat silit, pînã acum cel putin.
Asteptãm o regularizare de aproximativ 70 de miliarde de lei si sperãm atunci sã mai acoperim ceva din datoriile pe care le avem. Poate primim cît mai curînd acesti bani ca sã scãpãm din situatia în care ne aflãm“ a precizat doctorul Sorin Ciobanu, directorul medical al Spitalului Judetean.

Negocieri esuate cu ministerul

Ca sã scape de datoriile uriase, conducerea a încercat la începutul acestui an sã negocieze cu Ministerul Sãnãtãtii transformarea datoriilor în arierate ceea ce ar fi fost o mare usurare. Din pãcate, ministerul a refuzat acest lucru si le-a cerut sefilor spitalului sã-si achite datoriile cum pot, din bugetul alocat. Pentru a face acest lucru, spitalul a strîns cureaua la toate, astfel încît se poate spune cã a trecut de ultima gaurã.
Si conducerea Spitalului Municipal de Urgentã Roman face
demersuri pentru a rezolva problema celor 14 miliarde de lei vechi
pe care unitatea le datoreazã furnizorilor, pentru aparatura
medicalã achizitionatã fãrã filã de buget. Medicul Mircea Coadã,
managerul interimar al spitalului, a declarat cã aparatura
medicalã adusã este necesarã desfãsurãrii activitãtii, motiv pentru care se va deplasa la Ministerul Sãnãtãtii pentru a negocia plata acestor datorii. „ La începutul lunii septembrie vom merge la minister pentru a rezolva aceasta problemã si sperãm sã gãsim întelegere, avînd în vedere cã avem nevoie de aceastã aparaturã, ca si spital de urgentã. Numai cã ea a fost achizitionatã fãrã filã de buget. Rolul acesteia într-un spital de urgentã este extrem de important, deoarece contribuie la cresterea calitãtii actului medical. Cresterea indicelui de complexitate a cazurilor înseamnã implicit bani in plus. Din pãcate, am fost pusi într-o situatie jenantã fatã de furnizori, însã sperãm sã rezolvãm aceastã problemã“, a precizat medicul Mircea Coadã.

Articol afisat de 1262 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective