Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Maica Domnului „Cipriota“ - o lacrimã de Mamã

Maica Domnului „Cipriota“ - o lacrimã de Mamã

• la Mãnãstirea Secu se aflã un dar nepretuit, pãstrat cu sfintenie de obstea monahalã • este vorba despre icoana Maicii Domnului „Cipriota“ - Fãcãtoarea de minuni, oferitã de domnitorul Vasile Lupu în anul 1647 •

Fiecare mãnãstire si bisericã are în interiorul ei o icoanã de suflet, o icoanã încãrcatã de istorie si sfintitã cu rugãciunile cuviosilor, cãutatã de pasii pelerinilor ce mereu a cercetat-o cu evlavia cuvenitã. Chipurile rãsãrite din icoane, luminate de candele nestinse si îndreptate mereu spre noi au îmblînzit timpuri apãsãtoare si au întãrit nãdejdea în inimi încercate de valurile vietii. Cîte ar putea povesti o astfel de icoanã!? Cîte rugãciuni fierbinti au fost asezate în fata ei, cîte lacrimi au udat-o si cîte suflete i-au îngenuncheat înainte ca la o ultimã scãpare, numai Dumnezeu stie, cãci El le-a si primit. A ascultat nenumãrate soapte, a vãzut credinta arzãtoare a închinãtorilor si ar putea depãna întîmplãri ce le stim, poate, doar din paginile istoriei sau din experienta vietii fiecãruia. E drept cã ea vorbeste, însã doar inimile smerite îi pricep graiul, restul doar se multumesc cu prezenta ei ce aduce peste noi clipe de vesnicie.
Icoana a fost si va rãmîne mereu un îndemn la împãcarea cu Dumnezeu. Trebuie mereu s-o ascultãm, ca sã citim în ea Cuvîntul. Ea este dupa cuvîntul Sfintilor Pãrinti „o evanghelie în imagini“ sau „Biblia celor nestiutori de carte“. Icoanele au puterea de a înãlta gîndul, usurînd întelegerea realitãtilor spirituale si primesc un sens în ordinea dumnezeiascã a Universului. Cînd cineva cinsteste o icoanã a unui sfînt, acela cinsteste locasul Sfîntului Duh. Desi ceea ce zugrãveste un artist este numai un învelis, acest învelis este totusi sfintit si transfigurat de Duhul Sfînt. Icoana este o carte despre credintã. Prin limbajul liniilor si al culorilor ea descoperã învãtãtura dogmaticã, moralã si liturgicã a Bisericii.

Dania domnitorului Vasile Lupu

ÃŽn Muntii Neamtului, la loc de rugãciune, la Mãnãstirea Secu, privegheazã alãturi de alte odoare de mare pret si o icoanã ce ocroteste inimile monahilor si tuturor închinãtorilor. Ea revarsã asupra tuturor bunãtate si bogate mile. Cel mai deosebit dar pe care l-a primit Mãnãstirea Secu, pãstrat cu sfintenie pînã astãzi, este Icoana Maicii Domnului „Cipriota“ - Fãcãtoarea de minuni din biserica mare, oferitã de domnitorul Vasile Lupu în anul 1647, ca semn de pretuire deosebitã fatã de Sfîntul Ierarh Varlaam, marele cãrturar si credinciosul sãu sfãtuitor. Aceastã pretioasã comoarã poartã aceastã denumire deoarece a fost adusã din Insula Cipru, fiind pictatã în stil bizantin. ÃŽn perioada 1647 - 1718 ea a stat în Biserica Sfîntul Nicolae din Cetatea Neamtului, supusã canonic din 1646, de cãtre acelasi domnitor, Mãnãstirii Secu. Deoarece în 1718 Cetatea Neamtului a fost distrusã din ordinul turcilor în timpul domnitorului Mihail Racovitã, obiectele importante ale Bisericii Sfîntul Nicolae au fost aduse la Secu, printre ele aflîndu-se si Icoana Cipriota, ce va fi asezatã în Biserica Schitului Sfîntul Nifon pînã în 1758, cînd este adusã în biserica cimitirului mãnãstirii. Mult mai tîrziu, în 1876, icoana va fi mutatã în biserica mare, unde se aflã si în prezent.

Îmbrãcatã în argint si restauratã la Putna

Tot în aceasi perioadã, icoana va primi si o stranã în care a fost asezatã si în care se aflã si astãzi, stranã confectionatã din fier si lemn cu bogate ornamente în stil baroc. La data de 20 iulie 1879, icoana a fost îmbrãcatã în argint de cãtre boierul Nicolae Albu si sotia sa Maria, din Piatra Neamt. A suferit de-a lungul timpului cîteva modificãri si restaurãri, cea mai importantã avînd loc cu binecuvîntarea Prea Fericitului Pãrinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei de atunci. Aceste lucrãri au fost executate de un colectiv de restauratori, între anii 2003 - 2005, ce fac parte din Atelierele de Restaurare - Conservare Patrimoiu de la Mãnãstirea Putna si Sucevita. Comisia de restauratori mai sus amintitã a hotãrît îndepãrtarea definitivã a îmbrãcãmintei de argint, pentru o mai bunã punere în valoare a acestei opere de artã bisericeascã. Pe data de 26 august 2005, Icoana Maicii Domnului „Cipriota“ a fost adusã în procesiune de la Atelierele de Restaurare de la Mãnãstirea Putna si a fost întîmpinatã acasã de vietuitorii mãnãstirii si multimea de credinciosi prezentã cu aceastã ocazie, avînd toti bucuria duhovniceascã de a i se închina cu adîncã evlavie.

Icoana cu fete schimbate

Cãlugãrii mai în vîrstã si bãtrînii din împrejurimi mãrturisesc cã la praznicele Maicii Domnului de peste an si la hramul mãnãstirii icoana era împodobitã cu salbe pe care erau cusute monede din aur si argint dãruite de binecredinciosii crestini în semn de multumire pentru vindecãrile si minunile sãvîrsite de Ceea ce dãruieste bucurie neasteptatã celor credinciosi. Cu timpul aceastã traditie s-a pierdut, însã rugãciunile si cîntãrile de multumire nu au pãrãsit-o. Multe rugãciuni au primit rãspuns si multe necazuri si-au gãsit mîngîierea în fata acestei icoane mult folositoare. ÃŽn smerenie si bucurie sfîntã aici s-a trãit, din darul Maicii Domnului, sentimentul minunii. Nimeni nu a stat însã sã consemneze gîndurile sufletelor ce au aflat rãspuns bine primit la ceas de tainã... Credinciosii din zonã pãstreazã din generatie în generatie traditia conform cãreia cu ani în urmã icoana Maicii Domnului de la Secu se schimba la fatã. Uneori avea chipul mai deschis, iar alteori o gãseau cu chipul mai întunecat. Cu mic cu mare, veneau de la distante mari la Mãnãstirea Secu sã vadã „cum mai aratã Mãicuta Domnului“.

„O lacrimã de Mamã le dãruia binecuvîntare“

De cele mai multe ori, în momentele în care avea chipul întunecat vremurile erau vitrege, iar pasii oamenilor nu prea mai gãseau drumul bisericii. Poate Maica Domnului era îndreptãtitã sã mustre cumva printr-un astfel de semn. Asa cã bãtrînele ce o cercetau cu multã evlavie si constant grãiau cãtre pãrintii cei mai în vîrstã din mãnãstire: „iar s-a supãrat Mãicuta Domnului pe noi, binecuvîntati sã facem oleacã de post!“. Alteori o gãseau foarte luminoasã si aveau toti inimile cuprinse de pace. O lacrimã de Mamã le dãruia binecuvîntare... ÃŽn fata unei astfel de icoane vernisatã cu o perpetuã cãldurã, nu poti decît sã primesti în odaia inimii cele mai nobile sentimente: bunãtatea, iertarea, mila, întelegerea, credinta si mai ales omenia. ÃŽnaintea icoanei Maicii Domnului nu poti sã te duci decît cu multã încredere ca în fata unei mame bune si iubitoare, cãci ea te primeste oricînd si îti alinã sufletul mîngîindu-l cu privirea ei caldã si iertãtoare. Ea ne ascultã si ne întãreste nãdejdea, ne alinã întristãrile si ne usureazã suferintele, ne mijloceste iertare înaintea lui Dumnezeu si îi pare rãu de fiecare cãdere a noastrã. ÃŽi „curg“ lacrimi alãturi de noi si se bucurã cu noi.
Chiar dacã dãinuie de peste patru secole, frumusetea icoanei Maicii Domnului „Cipriota“ este datã nu neaparat de aspectul material ce o împodobeste sau de mestesugul plin de duh al zugravului ce a pictat-o, ci mai ales de starea ce inundã sufletele în acele clipe sfinte în care cele douã lumi, puse fatã în fatã, uitã de spatiu si de timp.

Ierodiacon Hrisostom FILIPESCU,
Mãnãstirea Secu, Neamt


N.R. Subtitlurile si intertitlurile articolului apartin redactiei Monitorul.

Articol afisat de 2508 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Hrisostom FILIPESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Iustin la data 16.07.2009 15:32
O icoana facatoare de minuni la Manastirea Secu
Doamne ajuta ! Intradevar, aceasta icoana strajuieste Manastirea Secu de aproape 400 de ani, si necontenit, a protejat obstea acestei manastiri in nenumarate randuri de multe primejdii ce s-au abatut aici. Felicitari autorului acestor frumoase randuri,Ierodiaconul Hrisostom Filipescu, care prin talentul scriitoricesc cu care a fost daruit de Dumnezeu speram sa ne incante inimile in nenumarate randuri. Un debut frumos in paginile acestui important cotidian al zonei Neamt, in care speram sa mai gasim articole scrise de acest talentat scriitor. Mult succes in continuare !
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective