Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dascãlii, cadorisiti cu tichete de vacantã

• pentru cadrele didactice acordarea acestora va fi obligatorie, iar pentru societãtile de stat doar dacã au avut profit • lipsa normelor metodologice îi tine pe dascãli cu sufletul la gurã n


Dascãlii nemteni si-au asigurat concediul la varã, fiind trimisi, conform ultimelor prevederi legislative, în statiuni românesti ajutînd astfel la dezvoltarea turismului national. Ordonanta de Urgentã privind acordarea tichetelor de vacantã a fost publicatã în „Monitorul Oficial“. Conform acestui act normativ, pot beneficia de aceste tichete de vacantã toate persoanele angajate cu contract individual de muncã, iar suma acordatã sub aceastã formã nu poate depãsi, per persoanã/an fiscal, valoarea a sase salarii minime brute pe tarã. Si bugetarii pot primi astfel de tichete de vacantã, însã decizia va apartine institutiei. Exceptie fac cadrele didactice. „Va fi obligatoriu sã se acorde tichete de vacantã cadrelor didactice, precum profesorii sau educatorii“, a spus Stefan Lungu, directorul Departamentului de Comunicare al Ministerului Turismului. Aceste tichete de vacantã înlocuiesc primele de vacantã. Tichetele de vacantã vor fi tipãrite de firme specializate, autorizate de Ministerul Finantelor, si vor putea fi folosite în unitãtile autorizate de Ministerul Turismului care decid sã primeascã aceste bonuri valorice.
Sumele cheltuite de angajator pentru acordarea acestei facilitãti vor fi deductibile de la impozitul pe profit sau pe venit, în vreme ce pentru salariat nu vor fi luate în consideratie la calcularea impozitului pe venit si a impozitelor sociale. Pentru comercializarea sau vînzarea acestor tichete sînt prevãzute amenzi drastice, de peste 1.000 de lei. Mai multe detalii cu privire la folosirea tichetelor de vacantã vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a acestei ordonante, asteptate cu mare interes de cãtre sindicalistii nemteni. „Trebuie sã ne documentãm la modul cel mai serios cu privire la acordarea acestor tichete de vacantã. Nu se cunosc conditiile în care aceste tichete sînt similare cu primele de vacantã. Cîteva sindicate din tarã au deschis procese pentru acordarea primelor de vacantã. Multe au pierdut si ne gîndim cã poate în aceastã idee tichetele de vacantã au devenit obligatorii pentru dascãli si în locul primelor de vacantã, care nu se acordau. Ca logicã, vãd o mãsurã de îmbunãtãtire a turismului românesc. Se vorbeste de un maximum de sase salarii minime pe tarã, dar nu stim cît poate fi valoarea cea mai micã a tichetelor de vacantã. Poate trebuie purtate negocieri. Nu stim nici filiera pe care vor veni tichetele, dacã vor fi implicate autoritãtile locale, Ministerul Educatiei sau Ministerul Turismului“, a declarat Gabriela Grigore, secretar general al Federatiei Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt.
În acest an scolar, în unitãtile de învãtãmînt din Neamt îsi desfãsoarã activitatea 6.108 persoane reprezentînd personalul didactic, 868 - didactic auxiliar si 1.826 - personal nedidactic. În total, sînt salariati ai educatiei nemtene 8.812 oameni.

Articol afisat de 2294 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective