Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Ianuarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cum se dã teapã UE

Cum se dã teapã UE

• procurorii DNA au descris exact modul în care primarul de Horia si un afacerist au complotat pentru banii Uniunii Europene • au fost lucrãri neefectuate si echipamente plãtite dar necumpãrate • s-au încercat si jonglerii cu facturi falsificate •

Directia Nationalã Anticoruptie (DNA), prin Serviciul teritorial Bacãu, a scos la luminã detalii interesante referitoare la fraudele comise în comuna Horia, în timpul derulãrii contractului de circa 1. 000. 000 de euro pentru amenajarea canalizãrii. Rechizitoriul abundã în informatii care demascã o încrengãturã de oficiali sau oameni de afaceri ce au crezut cã se pot îmbogãti pe banii Uniunii Europene. Pînã la urmã, însã, au fost trimisi în judecatã doar primarul localitãtii, Vasile Baciu si Adrian Dorin Bãlãnescu, în calitate de patron al SC Romconstruct. Povestea începe pe 30 mai 2003, cînd Agentia SAPARD si Primãria Horia au încheiat contractul de finantare pentru ajutor financiar nerambursabil, în vederea punerii în aplicare a proiectului, în valoare totalã de 37. 591. 865. 085 lei vechi. „Obiectul contractului consta în realizarea unui sistem de canalizare format din: colectoare de canalizare ape uzate, un colector de ape pluviale si o statie de epurare. ÃŽn proiectul tehnic a fost prevãzutã si o alimentare de rezervã a obiectivului cu un grup electrogen amplasat în exteriorul statiei de epurare. (... ) ÃŽn ceea ce priveste lucrãrile de canalizare a apelor pluviale, acestea au fost prevãzute a se executa pe o lungime de aproximativ un kilometru si, în conformitate cu listele de cantitãti din proiectul tehnic, cuprindeau urmãtoarele operatiuni: decapare îmbrãcãminte formatã din covoare asfaltice 342 metri pãtrati; strat de balast la carosabil cu asternere manualã 102 metri pãtrati; preparare blinder de criblurã executat la cald cu bitum 121 tone si procurare mixturi asfaltice 4 centimetri, 33 de tone“, a constatat procurorul care a instrumentat cauza. Asa ar fi trebuit sã se întîmple, dar cei care au derulat proiectul, se pare, au actionat altfel.
„Probatoriul administrat a relevat cã lucrãrile prevãzute în proiect nu au fost executate în totalitate, în sensul cã nu au fost montate 10 guri de scurgere pentru apele pluviale, din cele 20 prevãzute în proiect; nu au fost executate racordurile gurilor de scurgere la cãminele de vizitare existente pe colectorul de canalizare si nici lucrãrile de desfacere si refacere a drumului judetean 207 C pe traseele conductelor de racordare a gurilor de scurgere la cãminele de vizitare. De asemenea, nu a fost achizitionat grupul electrogen, desi toate aceste lucrãri au fost incluse în facturile de lucrãri si au fost decontate în transa a III-a de platã (cea finalã) “, se mai mentioneazã în rechizitoriu.

Afaceri...

Pe 21 februarie anul trecut, o echipã din cadrul APDRP - Directia de Control si Antifraudã a constatat neajunsurile, cu ocazia verificãrilor pe teren. ÃŽn plus, s-a mai constatat cã executarea lucrãrilor de racordare a gurilor de scurgere la canalizare s-a realizat abia în perioada februarie-martie 2008, printr-o altã solutie tehnicã. „ÃŽn ceea ce priveste achizitionarea si montarea unui grup electrogen se retin urmãtoarele: pe parcursul derulãrii proiectului nu a fost achizitionat de cãtre constructor nici un grup electrogen pentru realizarea investitiei. Cu toate acestea, înainte de întocmirea procesului verbal de receptie la terminarea lucrãrilor, învinuitul Bãlãnescu Adrian Dorin a dispus montarea unui grup electrogen detinut de Romconstruct si folosit la diverse lucrãri pe care societatea le executa la acea datã, în exteriorul statiei de epurare. Acest grup electrogen a fost identificat de membrii comisiei de receptie (... ) cu ocazia vizitei în teren, efectuatã la data de 08. 11. 2004. Ulterior, grupul electrogen a fost preluat de învinuitul Bãlãnescu Adrian-Dorin“, a mai constatat procurorul DNA. Astfel, initial, dupã cercetãrile Politiei, afacerea oneroasã a iesit la ivealã, cu toate cã, în disperare de cauzã, învinuitii au falsificat o facturã prin care au încercat sã ateste cumpãrarea unui grup electrogen, în fapt achizitionat de Romconstruct, oricum pe mai putini bani, pentru o lucrare la Poiana Teiului. Pînã la urmã, neajunsul a fost acoperit, însã abia în 2008, cînd a devenit cheltuialã neeligibilã. Nu trebuie omis nici faptul cã toate acestea s-au petrecut cu participarea expertului CRPDRP Iasi, care a girat acordarea banilor, cu toate cã neregulile erau crase. De mentionat, ca un alt aspect socant, cã primarul Baciu a declarat, la audierile de la DNA, cã a stiut despre nereguli, dar cã a procedat asa „pentru binele comunitãtii“. Adrian-Dorin Bãlãnescu nu a avut cum sã nege cã a falsificat factura pentru grupul electrogen. ÃŽn ciuda faptului cã ambii învinuiti si-au sustinut nevinovãtia si buna credintã, declaratiile lor au fost demontate punctual de anchetatori. Se va vedea dacã si judecãtorii vor constata acest lucru.

Acuze

Reamintim cã la mijloc este suma de 86. 695, 5 lei, dupã cum spun procurorii, din care 36. 623, 78 lei sînt lucrãri neefectuate iar 50. 073, 72 lei reprezintã achizitia grupului electrogen care nu exista. Oficial, „primul gospodar“ al horienilor a devenit învinuit pentru „folosire sau prezentare de declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitãtilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor“, alãturi de mai comunele infractiuni de fals intelectual în formã continuatã si uz de fals. Adrian Dorin Bãlãnescu a fost trimis în judecatã pentru fals în înscrisuri sub semnãturã privatã, în formã continuatã si complicitate la folosire sau prezentare de declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitãtilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor. ÃŽn acelasi dosar au mai fost cercetate alte sapte persoane care, pînã la urmã, au fost scoase de sub urmãrirea penalã.

Articol afisat de 3129 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 23.01.2009 12:12
Daca era in gasca cu smecherii nu avea probleme.
Nu stiu daca ar mai ramane doi primari in tot judetul, daca nu s-ar musamaliza toate anchetele. Controale s-au facut si la DOBRENI,GARCINA,BORCA si in multe multe alte comune. Dar daca oamenii au in spate pe cine trebuie,se rezolva. Mai lasati-ne cu petarde de astea. In 20 de ani au gasit un primar care fura. HA HA HA! Ce intelegem de aici? Ca ceilalti sunt curati "neicusorule". Intoate primariile smenurile si comisioanele sunt pe fata. Nici nu se mai ascund.Dar de cine sa se ascunda?
Ad�ugat de mickey999 la data 23.01.2009 22:24
Exista si reversul medaliei
Reversul e mult mai nasol si se numeste "Cum trage tzeapa UE tzarilor membre".
Ei bine,foarte simplu dupa metoda : EU iti dau bani pe care sa-i folosesti cum spunem noi nu cum vrei tu, iar in schimb tu platesti anual, "cota de fraier" care e de 50 de ori mai mare decit banii pe care ii vezi de la noi ( cind vrem noi sa ti-i dam!!) pe urmatorii 20 de ani si pe care ii chetuiesti facindu-ti ferma de melci si alte aiureli
Iar daca faci panarama ca vrei sa te dezvolti, te amenintzam putin cu eliminarea din UE.
In acest timp noi rulam "taxa de fraier" (ca deh, noi sintem baietzii taiatzi imprejur care fac mishto de intreaga lume si despre care prostii spun ca sintem destepti, nu impertinenti!), iar tu "membrule UE" stai la pomana nitzel si baga taxe in popor ca doar le-am dat liber la romanake sa circule nestingheritzi pe drumurile de intoarcere in Romania.
P.S. Vreau sa vad de unde si daca(!) se dau 25000 de euro pentru fraierii care se intorc in Romania. A pus careva botul la fenta asta??
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective