Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Ianuarie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Eminescu, omagiat de nemteni

Mihai Eminescu a fost omagiat ieri Ă®n toate localitãtile judetului.
Biblioteca Orãseneascã Bicaz a fost gazda mai multor manifestãri culturale Ă®nchinate poetului national Mihai Eminescu. Si-au dat Ă®ntĂ®lnire pentru a sãrbãtori cei 159 de ani de la nasterea „poetului nepereche“ prescolarii grupelor mari de la Grãdinita cu Program Prelungit Moldocim Bicaz, elevii clasei a IV-a de la Scoala nr. 1, condusi de profesoara Irina Nistor, periplul fiind Ă®ncheiat de cãtre elevii claselor a VII-a ai aceleiasi institutii de Ă®nvãtãmĂ®nt, membri ai corului, pregãtit si dirijat de cãtre profesoara Geta Vasilache. Fãrã vreun scenariu anume, propus de gazde ori oaspeti, Ă®ntregul demers cultural a decurs ca un tot, manifestarea cãpãtĂ®nd de la un moment la altul ascensiuni spirituale de o maximã emotie, atĂ®t pentru cei implicati cĂ®t si pentru cei ce au compus asistenta.
Micutii Bicazului, bine instruiti de cãtre educatoarele Rodica Savu, Cãtãlina Tãmãsanu, Elena Ungureanu si Irina Tãrniceru, au demonstrat privind dialogul o dispozitie de exceptie, unele Ă®ntrebãri ori rãspunsuri venite din partea lor punĂ®nd in dificultate pĂ®nã si pe cei mari. CĂ®t priveste pe elevii profesoarei Irina Nistor, programul pregãtit cu migalã si talent de cãtre acestia a constituit practic un periplu prin Ă®ntreaga viatã si operã a lui Mihai Eminescu. Publicul format din pãrinti, elevi si chiar o parte dintre prescolarii Grãdinitei Mãrceni a avut ocazia sã facã cunostintã cu aspecte din viata poetului, sã pãtrundã cu ajutorul versului printre meandrele operei eminesciene, sã trãiascã momente de Ă®nalt patriotism prin dramatizarea Scrisorii a III-a dar sã si trãiascã alãturi de copii emotia concurentialã a confruntãrilor pe aceeasi generoasã temã a vietii si operei Marelui Poet. De remarcat excelenta pregãtire a copiilor, fapt de altfel cunoscut si cu alte ocazii, care dupã aproape o jumãtate de orã de confruntãri pe teme eminesciene au terminat la egalitate, cĂ®stigul informational apartinĂ®nd, pĂ®nã la urmã, tuturor celor prezenti la manifestare. Referitor la grupul coral condus de cãtre profesoara Geta Vasilache, acesta a dovedit sensibilitate Ă®n interpretarea recitalului muzical ale cãrui piese aveau la bazã versurile lui Eminescu. Una peste alta, Mihai Eminescu a reĂ®nviat, pentru o zi, la Bicaz, Ă®n inimile si constiintele celor ce au fost prezenti la manifestãrile de la biblioteca orãseneascã din localitate.

De-ai mai fi trãit, maestre...

Biblioteca Municipalã „G. R. Melidon“ din Roman a fost ieri, 15 ianuarie, de ziua Poetului Nepereche, un pol al culturii din zona Moldovei. Manifestãrile s-au tinut lant, Ă®ncepĂ®nd de la ora 10 dimineata si pĂ®nã dupã lãsarea Ă®ntunericului. Primilor le-a venit rĂ®ndul prescolarilor de la Grãdinita cu Program Prelungit nr. 5, care si-au Ă®ncĂ®ntat pãrintii si Ă®ndrumãtorii Ă®n cadrul spectacolului intitulat „Dor de Eminescu“. De la 12. 30 a venit rĂ®ndul scolarilor de clasa a treia, de la Scoala Nr 1., Vasile Alecsandri, care, alãturi de colectivul didactic, au adus un alt omagiu marelui Eminescu. Totul a culminat la ora 15, cĂ®nd Biblioteca Municipalã „G. R. Melidon“ a reunit marile nume ale culturii din oras, printre care profesorul Gheorghe A. M. Ciobanu si Violeta Lãcãtusu. „Totul s-a desfãsurat Ă®n cadrul parteneriatelor pe care le-am organizat cu majoritatea institutiilor de Ă®nvãtãmĂ®nt. De la ora 15, elevii Scolii «Mihai Eminescu» au Ă®ncheiat seria manifestãrilor. Mai mult decĂ®t atĂ®t, am organizat si o expozitie-concurs, intitulatã «Culoarea versului eminescian», la care au fost Ă®nscrise peste 700 de lucrãri de picturã si graficã, ale unor copii din 39 de scoli, din cinci judete“, a precizat Cristina Panaite, sefa Bibliotecii Municipale „G. R. Melidon“ Roman.

Manifestãri Ă®ncheiate cu drum la Cetate, la TĂ®rgu Neamt

Luceafãrul poeziei românesti a fost sãrbãtorit, ieri, la TĂ®rgu Neamt, prin manifestãrile organizate de Primãria orasului, Casa Culturii,, Ion Creangã“ si Fundatia Culturalã,, Ion Creangã“, Ă®n cadrul celei de a XIX-a editii a „Zilelor Mihai Eminescu“. Anul trecut pentru aceastã sãrbãtoare s-au rezervat douã zile, Ă®nsã acum bugetul de austeritate a fãcut ca activitãtile sã fie concentrate Ă®ntr-o singurã zi. Aceasta a debutat cu pelerinaje la Casa Memorialã „Veronica Micle“, muza poetului, care s-a bucurat pe 15 ianuarie de un numãr mai mare de vizitatori decĂ®t Ă®n restul timpului. Au fost prezenti si elevi de la scolile din localitate, unde s-au derulat de asemenea activitãti omagiale. La Casa Culturii „Ion Creangã“ o multime de tĂ®rgnemteni s-au adunat Ă®n sala micã, alãturi de oficialitãti locale si alti invitati, pentru a lua parte la un simpozion intitulat „Prieteni peste timp: Mihai Eminescu si Ion Creangã“, coordonat de documentaristul Dumitru Grumãzescu si prof. dr. Constantin Parascan, custodele Bojdeucii din Ticãu-Iasi, unde povestitorul humulestean si-a petrecut ultimii ani de viatã. ĂŽn program a fost inclusã o lansare de carte si un moment literar-artistic numit generic „Dor de Eminescu“. La ora 17, Ă®n sala mare s-a derulat un spectacol organizat de Fundatia Culturalã „Ion Creangã“, care a adus de la Iasi grupul vocal „Seniorii“, al Casei de Culturã „Mihai Ursachi“. Au interpretat melodii pe versurile eminesciene si elevii din Corul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi“ de lĂ®ngã Mãnãstirea Neamt, iar pe scenã a evoluat si Margareta Mihãilescu, din TĂ®rgu Neamt, care a sustinut un recital voce si chitarã.
La final, primarul Decebal Arnãutu i-a invitat pe toti participantii la o plimbare la Cetatea Neamtului, unde avusese loc Ă®n cursul aceleiasi zile receptia lucrãrilor de reabilitare. Vizitatorii au fost impresionati de cele vãzute, mai ales cã ansamblul arhitectonic este iluminat pe timpul noptii, inclusiv drumul de acces.

Articol afisat de 2152 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(T. C., I. A, R. A.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective