Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SÃRÃCIE LUCIE PE COMOARA DIN ADÎNCURI

SÃRÃCIE LUCIE PE COMOARA DIN ADÎNCURI

• descoperirea unui zãcãmînt urias de gaze naturale îi lasã reci pe localnicii din Bãtrînesti, comuna Icusesti • în localitate oamenii nici mãcar nu sperã sã aibã gaz prin gospodãrii • ceva mai fericiti sînt cei care au terenuri pe care se fac prospectiuni • ei primesc cîteva zeci de milioane de lei • zãcãmîntul descoperit recent la sonda 515 este doar începutul prospectiunilor din Neamt • compania intentioneazã sã investeascã 2,37 milioane lei pentru lucrãrile de foraj la sonda Davideni, comuna Tibucani •

Comuna Icusesti, localitate cu oameni simpli si fãrã prea mari posibilitãti materiale, de la marginea judetului Neamt, a devenit exemplificarea unui paradox, dupã ce, zilele trecute, în zonã a fost descoperit un imens zãcãmînt de gaze naturale. Oficialii Romgaz au iesit, deja, „la rampã“, anuntînd cã numai de la ultima sondã, la Bãtrînesti, capacitatea de extractie ar fi de 200.000 de metri cubi pe zi. Aceasta, în conditiile în care, aici, asfaltul de pe drumul judetean „se terminã“ încã din centrul satului, viata economicã se rezumã la activitãtile agricole, cîteva crîsme si magazine mixte, în afarã de lemnul pãdurii sau butelii, oamenii nu au cu ce sã-si fiarbã o oalã cu mîncare. Vestea cã „punga“ de gaz din comunã este imensã i-a cam... lãsat reci pe localnici. ÃŽn afara putinilor care au avut norocul sã detinã teren în zona unde a fost amenajatã extractia, pe oamenii din Icusesti, Bãtrînesti, Spiridonesti sau Rocna nu îi „încãlzeste“ recenta descoperire. „La noi s-a gãsit gaz de multi ani. Au tot fost montate sonde. Am auzit cã la cea mai nouã, la care se lucreazã «pe deal», a «bufnit» gazul foarte puternic, semn cã este un depozit valoros. Pe noi nu ne afecteazã cu nimic asta. Ce e în subsol e al statului, cã altfel eram ca în Texas“, a spus Ioan Cãtanã, din comuna Icusesti. „Privilegiatii“ ce au terenuri pe care, în mod normal, nu creste decît porumb, grîu sau cartofi, unde mai nou a apãrut interesul exploatãrii resurselor subsolului, încaseazã 30-40 milioane de lei de la Romgaz, în functie de mãrimea parcelelor oferite. Pentru multi dintre ei este „manã cereascã“, dat fiind cã pensiile de CAP si putinul strîns dupã munca de la cîmp ajung numai pentru un trai la limitã. „Pe aici au fost fãcute prospectiuni încontinuu, dinainte de ‘89. Stim cã «stãm» pe o pungã de gaz care se întinde de pe culoarul Siretului cãtre Recea - Icusesti - Spridonesti - Bãtrînesti. Ultima sondã a fost datã în functiune sãptãmîna trecutã, cînd s-a constatat o presiune imensã a gazului. A existat un real pericol, încît au fost chemati si pompierii iar accesul pe DJ 207 a fost restrictionat. Lucrãrile au demarat anul trecut, în conditiile în care oamenilor ce detin teren în zonã le-au fost date despãgubiri. Totodatã, firma ce exploateazã subsolul s-a obligat ca, la final, sã readucã terenul la starea initialã“, a declarat Sãbãrel Rosu, viceprimarul comunei Icusesti.

Averea de sub pãmînt

„Numãrul doi“ al administratiei a explicat si „odiseea“ exploatãrii gazului metan în regiune. „Pe raza comunei sînt, în total, 13 sonde, iar a 14-a va fi amenajatã la iesirea din Icusesti. Toate apartin Romgaz, iar una este amplasatã pe o pãsune pe care le-am concesionat-o. Este mare bogãtie în subsol. Tot ceea ce se capteazã aici este adunat într-o statie, la Spiridonesti, dupã care gazul pleacã, printr-o conductã ce subtraverseazã Siretul, cãtre o statie de uscare de la Hîrlesti, judetul Bacãu“, a mai precizat Sãbãrel Rosu. Acesta împãrtãseste pãrerea de rãu a consãtenilor, referitoare la imposibilitatea de a fi primii beneficiari ai gazelor naturale. „Ca sã tragem gaz metan în comunã trebuie sã vinã o conductã magistralã aici. Au fost demersuri, am încercat inclusiv sã ne aliem cu primãriile din Horia si Ion Creangã pentru un proiect comun, însã în zadar. Pãcat, dacã ne gîndim cã de aici pleacã sau va pleca foarte mult combustibil“, a conchis viceprimarul de Icusesti. Oamenilor din sat nu le rãmîne decît sã priveascã spectatori la „desfãsurãrile de forte“ care au loc continuu si sã se gîndeascã la faptul cã, poate, cîndva, vor avea si ei gaz metan în gospodãrii. La sonda de la Bãtrînesti încã se lucra de zor, de cãtre reprezentantii firmei Afora, din Tîrgu Mures, pentru ultimele reglaje, în vederea exploatãrii la parametri normali a resursei. ÃŽn rest, la statia de la Spiridonesti sau la celelalte punte de exploatare era aceeasi liniste, cã doar gaz este în pãmînt si gazolina încã mai... picurã.

Romgaz îsi face tabãrã în Neamt

Romgaz e pe cale sã-si instaleze comandament în judetul Neamt si sã investeascã masiv în forarea dupã gaze naturale. Cea mai cãutatã pare a fi zona Romanului, unde compania a înregistrat deja un prim succes, prin descoperirea zãcãmîntului de gaze de la sonda Bãtrînesti. Potrivit celor de la serviciul Comunicare al companiei Romagaz Medias, punga de gaz de la Bãtrînesti a fost un noroc picat pe capul localnicilor. Si al nemtenilor, de altfel. Oficialii companiei sustin cã nu au venit la sigur în judetul nostru, ci în baza unui program bine stabilit dinainte. Romgaz a initiat un amplu program de exploatare încã de acum doi ani si si-a ales opt perimetre de exploare din tarã, în care s-a pus pe forat. S-a sãpat la Bãtrînesti, s-a gãsit gaz. „Sãparea sondei de explorare 515 Roman, Bãtrînesti a condus la descoperirea unui nou zãcãmînt de gaze naturale. Sonda se aflã în apropierea municipiului Roman. Este însã într-un program de testare. Vorbim doar de date preliminare, iar acestea aratã un potential de douã sute de mii de metri cubi pe zi“, precizeazã oficialii Romgaz Medias.
Compania nationalã intentioneazã sã continue investitiile în judetul nostru. Potrivit datelor publicate de companie pe sistemul electronic de achizitii publice, Romgaz va investi 2,371 milioane lei, fãrã TVA, pentru lucrãrile de foraj la sonda Davideni, din zona Tibucanilor de Jos. Alte 2,75 de milioane de lei vor intra în forãrile la sonda Pauca din Sibiu. Compania intentioneazã astfel ca în viitorul apropiat sã bage peste 5 milioane de lei în lucrãri noi de explorare si foraj. De altfel, aceasta este una din principalele activitãti derulate, pe lîngã cea de productie si furnizare de gaze naturale si cea de depozitare subteranã a gazelor naturale. Romgaz este cel mai important producãtor si furnizor de gaze naturale din tarã, asigurînd 41,2% din cota de furnizare pe piata internã. Statul este actionar majoritar, prin Ministerul Economiei. Productia raportatã de companie pe anul trecut a depãsit 5 miliarde de metri cubi, iar bugetul de investitii pe anul acesta este de un miliard de lei.

Articol afisat de 2781 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE, Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 19.07.2008 03:50
de ce mai mananca banii oamenilor de pomana?
de ce mai sunt numite autoritati? nu le e rusine deloc. stau pe o comoara si nici macar nu pot folosi gaz de acolo> Dar vicele ala care se da de ceasul mortii in campaniile electorale, spune ca a concesionat teren romgaz. Era foarte simplu:in loc de bani romgaz se obliga sa alimenteze comuna cu gaz. Dar asa zisele autoritati, nu au treaba cu comunitatea,ci cu spagi,salarii,prime ,etc. Cum a mai avut tupeu sa faca asa declaratii? Norocul lor e ca oamenii simpli au o slaba memorie a raului.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective