Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vicepresedintii CJ, votati la vedere

Vicepresedintii CJ, votati la vedere

• puterea este împãrtitã între PDL, care are presedintele si un vice, Pruteanu si Marcoci, si PNL, cu un vice, Bostan • PSD l-a sustinut pe ex-vicepresedintele Romicã Rotaru, dar nu a avut succes • transparenta aliantei majoritare a fost demonstratã votînd cu buletinul de vot pe masã si nu în cabinã •

Dupã constituirea a 78 de consilii locale, sîmbãtã, 21 iunie, a venit rîndul constituirii Consiliului Judetean Neamt. Pentru noul mandat, frîiele au fost preluate de cãtre PD-L, dupã ce data trecutã situatia le-a fost favorabilã pesedistilor. De aceastã datã, la constituire, pesedistii n-au avut decît sã înghitã în sec, pentru cã functiile de conducere au fost împãrtite între majoritari, pedelisti, si cei de care aveau acestia nevoie pentru a-si asigura douã treimi confortabile pentru trecerea tuturor proiectelor - penelistii. La închegarea Consiliului Judetean au fost de fatã presedintii a douã formatiuni politice prinse în arcul legislativ - respectiv Gheorghe Stefan (PD-L) si Cezar Serban Strãtilã (PNL) si demisionarul Ioan Munteanu (PSD), toti trei fiind mandatati ca si consilieri judeteni. Apoi, pentru cã unii dintre cei 34 care au prins mandate, mai detin si alte functii - alesi locali sau judeteni, sau pur si simplu nu vor sã fie consilieri judeteni, li s-a comunicat faptul cã pentru a iesi din incompatibilitate sau pentru intrarea în normalitate au la dispozitie termenul de 15 zile în care sã renunte la una dintre calitãti. Si pentru cã deja se înregistraserã opt cereri de renuntare pînã la data constituirii, s-a citit lista cu numele acestora si lista supleantilor care le iau locul. Au renuntat deja Ioan Ciocoiu (ex-primar PSD la Icusesti), Gheorghe Cojocaru - primar PSD reales la Doljesti, Valeria Dascãlu, PSD - realeasã primar la Sãbãoani, deputatul Ioan Munteanu si Adriana Petrariu, realeasã primar PSD la Vînãtori Neamt. Nu detine mandat de consilier judetean actualul presedinte, profesorul Vasile Pruteanu. Nici senatorul Serban Strãtilã nu vrea sã facã parte din legislativul judetean, asa cum nu vrea nici deputatul Dorin Ursãrescu. În locul demisionarilor au intrat alti opt care s-au si asezat la masa de sedintã, de la începutul acesteia - Dan Decebal Arnãutu (PDL), Emil Bostan (PNL) - în locul lui Strãtilã, Dionisie Dumitrascu (PNL) - în locul lui Ursãrescu, Iorgu Cristian Liciu (PSD), Dan Manoliu (PSD), Bogdan Onu (PSD), Neculai Puscasu (PSD) si Radu Tudorel Miron (PSD).
Cei 17 pedelisti din CJ pentru acest mandat sînt Dan Decebal Arnãutu, Leonard Cadar, Mihai Cojocariu, Stelian Ghitã, Vlad Marcoci, Cãtãlin Neculai, Gabriel Dan Pavãl, Cristian Petrovici, Mircea Pintilie, Georgicã Stefan, Gheorghe Vasiloiu, Doru Mihai Stoica si Vasile Viorel Turcu. Si lista celor 17 va fi completatã (pentru cã trebuie sã renunte pe motiv de incompatibilitate Catrinoiu, Leoreanu, Rogin si Stefan) cu Mihai Chebac, Vasile Iliutã, Mihai Negurã si Valericã Frãtilã. Se pare cã fostul primar din Borlesti, Vasile Iliutã, nu intentioneazã sã devinã consilier judetean, desi nu mai este nici primar. Dacã acesta renuntã, locul lui va fi ocupat de Valerian Percã.
Partidul Social Democrat va fi reprezentat de cãtre Romicã Rotaru, Constantin Sandu, Constantin Iacoban, Eduard Corduneanu, Emil Creangã, Vasile Murariu, Vasile Balcan, Cristian Iorgu Liciu, Dan Manoliu, Radu Miron Tudorel, Neculai Puscasu si Bogdan Onu, iar PNL de cãtre Andrei Ignat, Neculai Stan, Ovidius Mãrcutianu, Dionisie Dumitrascu si Emil Bostan.

Buturuga micã rãstoarnã carul mare

Dacã avantajul majoritãtii le-a asigurat fãrã emotii pedelistilor posibilitatea alegerii unui vice de-al lor, în persoana ex-presedintelui Vlad Marcoci, PNL, cu numai 5 oameni în legislativ, a înregistrat acelasi succes, în ciuda PSD care are 12 consilieri. Dupã cum s-a vãzut la sedinta de sîmbãtã, 21 iunie, democrat-liberalii au votat alãturi de consilierii PNL alegerea în functia de vicepresedinte al institutiei a liberalului Emil Bostan. Asa cã pentru urmãtorii patru ani este asiguratã majoritatea de douã treimi necesarã pentru aprobarea proiectelor legate de buget pe care le va initia PD-L. Cel care a fãcut propunerile pentru secunzi a fost presedintele Vasile Pruteanu. Prima propunere a fost pentru democrat-liberalul Vlad Marcoci, care a fost ales cu voturile a 34 de consilieri. Al 35-lea buletin de vot nu a fost gãsit în urnã. Pentru al doilea post de vicepresedinte, PNL l-a propus pe Emil Bostan iar PSD, pe Romicã Rotaru. ÃŽn urma numãrãrii voturilor s-a constatat cã Emil Bostan are 23 de voturi „pentru“, iar Romicã Rotaru, doar 12 voturi „pentru“, motiv pentru care directorul Sistemului de Gospãdãrire a Apelor Neamt a fost desemnat al doilea vicepresedinte al institutiei. „Este normal sã sustinem PNL, pentru cã este un partid de dreapta, apropiat ca doctrinã“, a declarat presedintele PD-L Neamt, Gheorghe Stefan. Mai trebuie mentionat cã presedintele CJ, cei 17 consilieri ai PD-L si cei 5 consilieri ai PNL au votat cu buletinul pe masã, si nu în cabina de vot, pentru a demonstra cã respectã directiva celor douã partide. Votul la vedere are asadar un mare avantaj: poate fi „verificat“ sau altfel spus reprezintã o verificare în sine. Utilã pentru viitoarele sedinte si prilejuri de vot.

Articol afisat de 2344 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective