Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Aprilie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DECORAT ÃŽN ITALIA

DECORAT ÃŽN ITALIA

• Iosif Petrisor, din satul Adjudeni, comuna Tãmãseni, a fost decorat pentru cã a salvat din flãcãri doi bãtrîni, în Italia • la ceremonia care a avut loc pe 4 aprilie, a participat si ambasadorul Italiei la Bucuresti • acesta a afirmat cã este posibil ca presedintele Italiei sã-i acorde o distinctie nemteanului • el ar putea primi si titlul de „Cetãtean de Onoare al comunei Tãmãseni“, propunerea urmînd sã fie supusã aprobãrii Consiliului Local • dupã 13 ani petrecuti printre strãini, eroul din Adjudeni vrea sã se întoarcã în România •

Iosif Petrisor, în vîrstã de 40 de ani, din satul Adjudeni, comuna Tãmãseni, supranumit „Eroul din Maccarese“ de italieni, a primit dovada recunostintei din partea autoritãtilor locale din Fiumicino, vineri 4 aprilie. Conducerea primãriei din localitatea amintitã a tinut sã îl rãsplãteascã dupã ce, în februarie, a salvat doi bãtrîni dintr-un incendiu. Tînãrul a primit o medalie din argint pentru merite deosebite si recunostintã. Iosif Petrisor a declarat cã este impresionat de gestul Primãriei Fiumicino, dar ar fi preferat ca românii lui sã-i aprecieze munca si gestul firesc de a salva douã vieti. „Vineri, 4 aprilie, am fost chemat la Primãria orasului Fiumicino, acolo unde locuiesc, si primarul Mario Canapini m-a felicitat si mi-a înmînat o medalie de merit. Am apreciat gestul conducerii orasului Fiumicino de a mã da ca exemplu pozitiv, într-o Italie unde românii sînt implicati destul de des în evenimente neplãcute. Dupã ce am primit distinctia, am fãcut o vizitã Mirellei Camillo, care are 67 de ani, si sotului acesteia, Galdino Busolo, cu sapte ani mai în vîrstã. Din ziua în care i-am salvat, i-am vizitat la noua locuintã ori de cîte ori am avut timp liber. Acesti bãtrîni sînt pentru mine ca niste pãrinti, iar ei au spus, la rîndul lor, cã sînt fiul ideal pe care si-au dorit sã îl aibã“, a declarat Iosif Petrisor.
Tînãrul munceste din greu, iar pentru a-si asigura un trai decent, si-a luat douã job-uri. Dar, s-a sãturat de stat printre strãini. „Dacã-mi ajutã Dumnezeu, în 2009 mã retrag în România. ÃŽncã nu stiu în ce loc, acasã lîngã Roman sau la Satu Mare, acolo unde detin un apartament. Mi-ajung 13 ani printre strãini. Nu cred cã s-a întîmplat sã fie cineva care sã pãtimeascã, la început, ce am pãtimit eu. Am mers mii de kilometri pe jos, ascuns de organele de control vamal si politia din Germania, în Franta si apoi în Italia. De abia aici pot spune cã mi-am gãsit un loc al meu, unde sã pot munci cinstit, sã fiu respectat de oameni, iar dacã am avut posibilitatea, mi-am ajutat atît semenii români, cît si pe italieni. Nu mã consider un erou, dupã ce i-am scos din flãcãri pe bãtrîni. Am riscat, dar nu m-am gîndit la asta nici o clipã“, a spus Iosif.

Dor de casã
La ceremonia de la Primãria Fiumicino a fost prezent si ambasadorul Italiei la Bucuresti, care l-a felicitat pentru ceea ce a fãcut atît de firesc. Potrivit oficialului, tînãrul din Adjudeni urmeazã sã primeascã o distinctie si din partea presedintelui Italiei. „Italienii nu sînt obisnuiti sã acorde recompense în bani pentru astfel de fapte, însã pot afirma cu certitudine cã raporturile de comunicare se schimbã radical. Probabil vor veni oferte de serviciu si as dori sã-mi schimb locurile de muncã, din cauza programului deosebit de încãrcat. Va fi necesar sã mã gîndesc si la viitor, de aceea voi mai sta un an, pentru a-mi pune la punct toate problemele si apoi voi reveni pentru totdeauna în România. De fiecare datã cînd vin acasã, ce-i drept destul de rar, mi se rupe «inima». Chiar dacã stau de atîta vreme în Italia, nu mi-am uitat pãrintii si familia în care am crescut si copilãrit. Am sase frati si multumesc Domnului cã am putut sã-i ajut pe toti sã-si gãseascã loc de muncã“, si-a dezvãluit o parte din intentiile de viitor „eroul de la Maccarese“. Iosif Petrisor considerã cã si primarul localitãtii Tãmãseni ar trebui sã ia exemplul italienilor în a-i rãsplãti pe cei mai merituosi si care fac cinste comunei. „Astept ca si ai mei de acasã sã aprecieze, mãcar la jumãtate, fapta bunã pe care am fãcut-o riscîndu-mi viata. Dupã autoritãtile din orasul Fiumicino, un loc drag mie, consider cã si primarul Ironim Andrici ar putea oferi o asemenea distinctie“, a încheiat Iosif Petrisor. Acesta a promis o întîlnire cu presa romascanã, în perioada concediilor, din luna august. Seful administratiei publice locale din Tãmãseni a precizat cã va fi initiat un proiect de hotãrîre cu privire la acordarea titlului de „Cetãtean de Onoare al comunei Tãmãseni“, ce va fi supus aprobãrii Consiliului Local într-o sedintã viitoare.
Reamintim cã, pe 22 februarie, în timp ce se îndrepta spre locul de muncã, Iosif Petrisor a vãzut în satul Maccarese, situat la circa 20 de kilometri de Roma, în apropierea Aeroportului Fiumicino, cã o vilã fusese cuprinsã de flãcãri. S-a gîndit cã poate fi de ajutor, a coborît din masinã si, aflînd cã în locuintã au rãmas blocati Mirella Camillo si sotul acesteia, Galdino Busolo, a intrat si i-a scos, pe rînd, pe brate, mai întîi pe bãtrînã. La al doilea drum, flãcãrile au surpat acoperisul, iar una din grinzi l-a rãnit la piciorul stîng. A reusit, cu bãtrînul în brate, sã iasã cu greu, pe un geam. Apoi, fãrã un cuvînt, s-a urcat la volan si s-a îndreptat spre serviciu. Eroul italienilor a mers la spital abia dupã încheierea programului de muncã si atunci a aflat cã rana de la picior era destul de serioasã. Carabinierii italieni l-au cãutat cîteva zile pe Iosif pentru a-l felicita pentru curaj.

Articol afisat de 1896 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Constantin CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Tzepelica la data 09.04.2008 02:48
Pacat ca nu candideaza la primaria din Piatra Neamt !
L-as vota din toata inima si cred ca ar castiga din primul tur, chiar daca nu a facut nici o "gondola", nici nu a pus pavele prin centrul orasului, ca sa nu mai vorbim ca nu a strans ca o furnicutza averi de zeci de milioane de euro.
De oameni ca el avem nevoie.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective