Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

242 de milioane de lei împotriva turbãrii

• în primele 11 ale anului, au beneficiat de tratament antirabic, la Spitalul Judetean Neamt, 791 de persoane • în acest interval de timp, au fost utilizate 2.426 de fiole de vaccin împotriva turbãrii •

Contravaloarea tratamentului antirabic administrat pacientilor de cadrele medicale ale sectiei Contagioase a Spitalului Judetean Neamt în primele 11 luni ale anului în curs este de 242,6 milioane de lei vechi. În acest interval, au ajuns la spital si au avut nevoie de tratament 791de nemteni care au fost victimele agresiunii unor animale domestice sau sãlbatice care i-au muscat sau zgîriat. Administrarea tratamentului împotriva turbãrii a fost absolut necesarã, deoarece animalele care au atacat nu erau cunoscute si nu se stia dacã au fost vaccinate antirabic. Potrivit statisticilor întocmite de cadrele medicale ale sectiei Contagioase, au fost utilizate pentru profilaxia rabiei, la cei care au avut de suferit de pe urma animalelor, 2.426 fiole de vaccin împotriva turbãrii.
Cei mai multi dintre pacientii care au fost nevoiti sã suporte durerosul tratament sînt adulti care locuiesc în mediul urban, iar 159 dintre acestia sînt copii. Cel mai des, victimele încoltite au cãzut pradã furiei cîinilor vagabonzi care populeazã strãzile orasului. Vinovate însã de agresarea persoanelor au fost de multe ori pisicile, caii, hamsterii, porcusori de Guineea, sobolanii etc.
Unul dintre pacientii care cu greu a fost convins sã facã tratamentul antirabic este un sãtean din Hangu, în cazul cãruia profilaxia bolii s-a impus nu pentru cã ar fi fost muscat sau zgîriat, ci pentru cã a manevrat o vulpe turbatã. Incidentul s-a petrecut chiar la finele lunii trecute. Acesta i-a crãpat capul sãlbãticiunii care i-a intrat în gospodãrie si i-a muscat cîinele. Apoi, bãrbatul a pus animalul într-o pungã de plastic pentru a-l preda medicului veterinar de circumscriptie. Din ancheta epidemiologicã efectuatã a reiesit cã înainte cu o zi sau douã de a fi omorîtã, vulpea cu pricina a intrat într-o gospodãrie învecinatã si a atacat un alt cîine. Conform declaratiilor vecinilor, vulpea a dat iama prin curtile a 12 sãteni situate pe o distantã de aproximativ 2 kilometri. În consecintã, veterinarul din comunã a vaccinat antirabic animalele domestice din cele 12 gospodãrii, precum si pe acelea din împrejurimi.

Articol afisat de 2856 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective