Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

O MAMÃ, UN COPIL, O VIATÃ CHINUITÃ

• o familie de oameni modesti poate oferi un exemplu de viatã multora, mai înstãriti • Angelica Stan, angajatã a Spitalului Romascan, a crescut singurã, cu multe sacrificii, un copil cu un suflet mare • Cosmin Eduard Stan este în ultimul an la seminar si vrea sã meargã la Facultatea de Teologie • acesta a renuntat la computerul pe care mama sa voia sã i-l cumpere dintr-un împrumut CAR, în favoarea unei... masini de spãlat •

Povestea dramaticã a unei infirmiere de la Spitalul Municipal de Urgentã Roman, care si-a crescut singurã copilul, fãcînd mari sacrificii, este binecunoscutã angajatilor unitãtii sanitare. Trãieste alãturi de bãiatul sãu, elev eminent al Seminarului Teologic Ortodox „Sfîntu Gheorghe“, în conditii improprii de locuit, în cei cîtiva metri pãtrati ai unei garsoniere confort II dintr-o zonã rãu famatã. Colegii de muncã o considerã pe Angelica Stan, în vîrstã de 49 de ani, de la Centrul de Primiri Urgente, o eroinã, pentru cã s-a dedicat cu trup si suflet cresterii fiului ei, Cosmin Eduard, fãcînd sacrificii si împrumuturi repetate la CAR, pentru a-i asigura bãiatului „pîinea cea de toate zilele“. Niciodatã nu s-a dat în lãturi de la treabã, desi este o femeie firavã, cu putin peste un metru si jumãtate înãltime. Femeia s-a bucurat de oameni mãrinimosi care au mai ajutat-o, inclusiv de sprijinul de 200 de lei pe care l-a primit din partea Sindicatului Sanitas Roman. „Am fost necãjitã, dar am reusit sã le rãzbesc pe toate, pentru cã Dumnezeu mi-a dat un copil de aur. ÃŽncã de cînd era mic, cadrele didactice mi-au spus cã, într-o zi, Cosmin va ajunge om mare. Prindea din zbor tot ce învãta la scoalã, a avut în toti anii premiul întîi. Vedea cã posibilitãtile noastre sînt limitate, era constient de asta, însã niciodatã nu mi-a cerut nimic în plus fatã de ceea ce reuseam sã-i ofer. Din alocatia de stat lua tot timpul mîncare în casã. ÃŽmi amintesc si acum vremea cînd era de cîtiva anisori si a fost întrebat care va fi primul cadou pe care mi-l va lua din salariul sãu si a rãspuns: un frigider plin cu carne. Era visul unui copil care a stiut ce înseamnã nevoia. Locuim într-o zonã rãu famatã, într-o garsonierã modestã. Mi-a fost greu, dar nu m-am plîns, de mult ce l-am iubit. Cosmin este îngerul meu pãzitor. Este elev în ultimul an la Seminarul «Sfîntu Gheorghe» si toti profesorii sãi l-au îndrãgit. Pãrintele Mihãitã Popovici de la Asociatia Prescista Mare si sotia dumnealui mi-au spus cã trebuie sã fiu mîndrã cu asa bãiat. Cînd are o pîine, o împarte copiilor nevoiasi de la asociatie, spunîndu-le cã el are acasã. Acolo primeste o masã caldã si încearcã sã mai facã lectii cu micutii“, a povestit Angelica Stan.

Dar din darurile sufletesti ale unui copil

Are un salariu de 600 de lei, din care rãmîne cu jumãtate, din cauza ratelor la CAR. Aceasta a vrut sã-i facã o surprizã de sãrbãtori, fiului sãu, fãcînd împrumut la CAR, sã-i cumpere un calculator. Darul pe care voia sã i-l facã de Mos Nicolae fiului sãu s-a întors la dînsa. „Cosmin si-a dorit un calculator si, cînd i-am spus cã Mos Nicolae îi va face aceastã surprizã, mi-a spus cã nu mai vrea sã mã vadã spãlînd rufe si mi-a luat masinã de spãlat si un aragaz, pentru cã aveam o plitã veche. Cred cã nici o mamã nu trãieste fericirea pe care o simt eu, avîndu-l pe Cosmin“, a spus, cu ochii în lacrimi, femeia. Adolescentul se mîndreste, la rîndul sãu, cu mama lui, pentru care este dispus la orice sacrificiu. Este un tînãr cu idealuri si hotãrît sã termine Facultatea de Teologie si, apoi, masteratul. „O mãtusã de-a mea mi-a insuflat dragostea pentru Bisericã. M-am izolat tot timpul de influentele negative ale societãtii si îmi aleg prietenii. ÃŽn ceea ce-i priveste pe cei mai putin buni, nu încerc sã-i judec, pentru cã sînt influentati de mediul în care trãiesc. ÃŽncerc sã-mi ajut cum pot semenii. Ce consider rãu în societate este lipsa de implicare a oamenilor, pe motiv cã nu e problema lor, însã cei care nu se implicã sînt complicii tuturor relelor care se petrec. Ca fiecare crestin, astept sãrbãtorile si spiritul Crãciunului. Niciodatã nu am fost de acord sã primesc bani cînd, alãturi de colegii din corul seminarului, îi colindãm pe romascani. Din pãcate, Crãciunul e prea comercializat. Desigur, mi-as fi dorit un calculator, dar am considerat mai important sã-i asigur un mic confort mamei, sã nu mai spele la mînã“, a spus Cosmin.

Articol afisat de 3386 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de angelica la data 03.09.2008 13:10
EMOTII
ASTAZI AM CITIT ACEST ARTICOL SI NU POT SA NU ADAUG CA,,IL CUNOSC PE COSMIN,CANTA LA CORUL BISERICII,,PRECISTA MARE"UNDE AM ONOAREA SA CANT SI EU DE CATEVA LUNI SI A AJUNS ,,STUDENT LA TEOLOGIE".DRAGILOR.NIMIC NU POATE STA IN CALEA NOASTRA,DACA ASA NE ESTE SCRIS SI ASA VREA DUMNEZEU!COSMIN,ESTE O MARTURIE.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective