Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 4 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mitropolitul Anania da cu flit CNSAS

Mitropolitul Anania da cu flit CNSAS

• „Invitatiile CNSAS someaza oamenii dupa modelul sinistrelor vremi ale Securitatii“, spune IPS Bartolomeu Anania • „Nu înseamna ca un chemat la audieri este vinovat“ a declarat Constantin Ticu Dumitrescu •

Mitropolitul Clujului, Albei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, nu se va prezenta la audierea solicitata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), a declarat, ieri, pentru Rompres purtatorul de cuvînt al Mitropolitului, preotul Bogdan Ivanov.
La cererea Forumului Civic Românesc, CNSAS a adresat IPS Bartolomeu Anania o invitatie, pentru 3 septembrie, în vederea audierii de catre Colegiul institutiei.
„ÃŽn realitate, eu nu sînt invitatul CNSAS, ci al unui ONG, caruia o venerabila institutie de stat se grabeste sa-i stea la dispozitie“, sustine, într-o declaratie de presa remisa, ieri, IPS Bartolomeu Anania.
El mai afirma ca lansarea unor astfel de invitatii catre o parte din membrii BOR „poarta semnele unei inadmisibile imixtiuni în treburile interne“ ale Bisericii.
ÃŽn finalul declaratiei, IPS Bartolomeu apreciaza ca invitatiile CNSAS „someaza“ oamenii sa se prezinte la o data anume, dupa modelul „sinistrelor vremi“ ale Securitatii, careia i-a cazut victima ca detinut politic.
Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS, a declarat, tot ieri, ca este în interesul IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului si al Feleacului, sa vina la audieri.
„Consider ca IPS Bartolomeu Anania nu are de ce sa se simta jignit pentru ca în presa au aparut o serie de informatii. Mai consider ca interesul IPS Anania ar fi sa vina la audieri, pentru ca nu înseamna ca un chemat la audieri este vinovat, ci, dimpotriva, s-ar putea ca noi, în Colegiu, sa dam o sentinta care sa ateste ca nu se face vinovat de politie politica. Majoritatea celor verificati nu au facut politie politica“, a declarat Ticu Dumitrescu.
Membrul Colegiului CNSAS a recunoscut ca „nevenirea persoanelor la audieri ne ajuta, pentru ca ne scurteaza termenul de procedura“. „IPS Bartolomeu Anania putea sa spuna ca nu poate veni la data cutare, la ora cutare“, a punctat Ticu Dumitrescu referitor la spusele lui Bartolomeu Anania, care declarase ca a fost citat la CNSAS ca la politie, cu data si ore fixe.
ÃŽn privinta arhiepiscopului de Alba, Andrei Andrecut, care s-a prezentat ieri la audierile CNSAS, Ticu Dumitrescu a declarat: „S-ar parea ca au aparut probe noi. Nu stiu daca-l incrimineaza sau nu“.

IPS Daniel nu stie sa aiba dosar

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, nu are cunostinta de existenta unui dosar de securitate si nici de o eventuala distrugere a vreunui dosar referitor la persoana sa, se precizeaza într-un comunicat remis, ieri, Agentiei Rompres de Secretariatul Centrului Eparhial Iasi.
Potrivit comunicatului, astfel de provocari „nu sînt de natura a sprijini Biserica în lucrarea sa misionara“, iar asa-zisul dosar distrus reprezinta „o noua provocare“.
„Ca si în trecut, si astazi, singura preocupare a ÃŽnalt Prea Sfintiei Sale este aceea de a ajuta Biserica, dupa cum si Biserica a ajutat la formarea sa teologica prin studiile facute în tara si în strainatate“, sustine comunicatul.
IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei, care asigura locotenenta patriarhala, a fost invitat, la începutul saptamînii trecute, la audieri la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), potrivit unor surse din interiorul institutiei.
Mircea Dinescu a declarat, martea trecuta, înaintea sedintei CNSAS, ca exista o lista cu 16 membri cu functii înalte în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) carora li s-au ars dosarele de la securitate pe 23 decembrie 1989.
El a adaugat ca, „dupa 1990, SRI a încercat sa-i mai scoata de pe la o unitate, sa nu se afle“.

Articol afisat de 2140 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective