Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Scoli de mucegai

• din 290 de unitati de învatamînt din mediul rural, doar 62 au avizul sanitar de functionare • în unele scoli a fost gasit mucegai pe pereti • alte deficiente constatate: probleme la reteaua electrica, la reteaua de apa potabila, mobilier distrus •

Mucegai pe peretii unor scoli din Neamt. Aceasta este una dintre concluziile elaborate în urma controalelor efectuate de reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) în ultimele zile. A fost, astfel, evidentiat faptul ca scolile rurale lasa mult de dorit din punct de vedere al asigurarii conditiilor sanitare. Drept dovada, aproape trei sferturi din acestea nu au fost autorizate din punct de vedere sanitar. Inspectorii ASP au verificat 362 de scoli de tara si oras. Dintre scolile urbane, 72 la numar, 46 au primit autorizatie sanitara de functionare, iar 26 mai au de lucrat la remedierea deficientelor. Din scolile rurale, 290 verificate de ASP, doar 62 au primit autorizatie, iar 228 nu. S-a constatat, însa, ca stau perfect la respectarea conditiilor pe baza carora se emite autoritatia sanitara liceelor, colegiilor si seminariilor din mediul rural, unde functioneaza cinci astfel de unitati, toate autorizate la ora actuala. ÃŽn mediul urban, functioneaza 25 de astfel de obiective si, dintre acestea, 21 sînt autorizate, iar patru nu. Veronica Serban, reprezentanta Autoritatii de Sanatate Publica Neamt, a declarat: „Nu s-au emis autorizatii sanitare de functionare scolilor unde am gasit mobilierul cu mari probleme, distrus, unde sînt probleme la reteaua electrica, la reteaua de apa potabila, unde nu se asigura siguranta elevilor în curte pentru ca sînt copaci care ar putea cadea si ar provoca victime. De asemenea, nu am autorizat scolile în care am gasit mucegai pe pereti. Speram ca, pîna la începerea anului scolar, unele dintre scolile neautorizate în momentul de fata sa îsi remedieze deficientele si sa intre în normalitate“, a declarat consilierul juridic al ASP, Veronica Serban.
Profesor Mihai Lacatusu, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, le-a cerut directorilor de scoli sa se implice cu toate fortele în reabilitarea unitatilor de învatamînt, facîndu-i raspunzatori de cum vor arata acestea la data de 15 septembrie. „Directorii raspund de tot ceea ce este la o scoala, de la modul cum arata trotuarul, gardul, pîna la cum este scoala. Trebuie sa tineti cont de faptul ca scoala este izvor de cultura si civilizatie. ÃŽn aceasta perioada se desfasoara foarte multe lucrari si exista si foarte multe fonduri. Anul acesta, în cinci transe, în judetul Neamt au ajuns peste 465 miliarde de lei vechi, pentru investitii în 221 de unitati de învatamînt. Si vor mai veni în perioada urmatoare si alte fonduri dupa acestea. Vor veni bani pentru consolidari, reparatii capitale sau reparatii curente, pentru asigurarea utilitatilor. Trebuie avut în vedere faptul ca pe lînga banii care vin prin Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, se aloca fonduri si de la bugetele locale. Vreau sa precizez ca actiunile de igienizare si reparatiile curente care se fac în scoli trebuie sa fie gata pîna la sfîrsitul acestei luni“, a declarat seful învatamîntului nemtean, profesorul Mihai Lacatusu.

Ban la ban trage

Conducerea Consiliului Judetean Neamt vrea sa rasplateasca eforturile primarilor si directorilor care s-au implicat în cheltuirea fondurilor pe care le-au avut pe mîna. Vlad Marcoci, presedintele Consiliului Judetean Neamt, a declarat ca, pîna la sfîrsitul acestei luni, are în agenda o singura actiune - sa viziteze cît mai multe scoli. „ÃŽn aceasta luna va trebui sa facem tot ce ne sta în putinta pentru ca anul scolar sa înceapa în conditii normale. Tandemul director de scoala - primar trebuie sa functioneze fara probleme. Mi-am propus ca luna aceasta sa vizitez cît mai multe scoli si acolo unde voi vedea ca exista buna intentie, voi mai aloca fonduri la rectificarea de buget“, a spus Vlad Marcoci. Si prefectul Toader Mocanu sustine ca „trebuie date bice“ la efectuarea lucrarilor în scoli, astfel încît fondurile alocate sa fie valorificate. „Scolile nemtene au primit o suma consistenta si nu ne putem permite sa terminam anul financiar si sa nu cheltuim banii pentru ceea ce au fost dati, ci sa fie transferati în fondul de rulment al comunitatilor. Nu trebuie sa existe divergente între primari si directori, ci e nevoie de o colaborare pentru ca lucrurile sa iasa bine“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Articol afisat de 2212 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective