Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 August 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Incendiu la Manastirea Varatec

• o locuinta de la asezamĂ®ntul monahal al Manastirii Varatec a fost cuprinsa de flacari • incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit produs la instalatia electrica Ă®mbatrĂ®nita • pagubele Ă®nsumeaza circa 500 de milioane de lei vechi •

Linistea vietuitorilor si a turistilor veniti în concediu la Manastirea Varatec a fost tulburata, ieri dimineata, de un incendiu care a stîrnit panica. Sinistrul a izbucnit în jurul orei 6.30 la o locuinta din spatiul asezamîntului monahal, situata pe o straduta din preajma bisericii vechi a manastirii, cu hramul Sfîntul Ilie. Cauza a fost un scurtcircuit produs la instalatia electrica foarte veche a casei.
Cum la ora aceea maicile se aflau în biserica, la slujba de dimineata, incendiul a fost sesizat oarecum tîrziu, de catre unul dintre turistii veniti recent la manastire pentru a lua binecuvîntare de la mai marii clerici ai zonei care vor fi astazi prezenti la hramul manastirii. Focul a pornit din podul casei si a mistuit cu repeziciune acoperisul confectionat din lemn si dranita, dupa care s-a extins în încaperile locuintei, pe cerdac si în jurul acesteia. În ciuda faptului ca mai multi turisti binevoitori s-au implicat în salvarea bunurilor din casa, pentru lichidarea incendiului de la nivelul acoperisului si evitarea propagarii focului la locuintele din zona, care sînt foarte apropiate, a fost absolut necesara interventia pompierilor militari. În urma apelurilor telefonice primite, s-au deplasat rapid la locul cu pricina doua autospeciale cu apa si spuma si sase subofiteri care au luptat cu focul mai bine de doua ore.
Cu toate acestea, în incendiu au ars acoperisul casei si anexelor, pe o suprafata de 250 de metri patrati, 30 de metri patrati din cerdacul din lemn, aproape toata tîmplaria din casa, 30 de kilograme ceara si parafina si o tona de cereale. Astfel, pagubele provocate de acest nefericit incident însumeaza circa 500 de milioane de lei vechi.
Potrivit precizarilor facute de catre maiorul Dumitru Gavrilescu, comandantul Detasamentului de Pompieri Tîrgu Neamt, problemele cu apa pe care le-au avut vietuitorii acestui lacas de cult au fost rezolvate, asa încît masinile au putut fi alimentate de la un hidrant. Sursa citata a adaugat ca, avînd în vedere sarbatoarea religioasa de astazi, cînd la Manastirea Varatec este hram, o autospeciala a fost directionata aici de ieri dupa-amiaza.
Reamintim ca, în cursul lunii iulie, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Neamt au efectuat mai multe transporturi de apa menajera la Manastirea Varatec, din cauza ca puturile care alimenteaza acest asezamînt secasera.
Se pare ca anul acest este unul nefast pentru vietuitorii acestui lacas de cult care, pentru prima data în ultimii 30 de ani, a ramas fara apa. De atunci dateaza captarea de apa cu capacitate de 100 de metri cubi care alimenteaza manastirea. La Varatec vietuiesc 450 de maici si zilnic vin în vizita cîte 1.000 de turisti.
Referitor la incendiu, maica Iosefina, stareta manastirii Varatec, a reactionat resemnat: „SĂ®nt Ă®ncercari de la Dumnezeu“.

Articol afisat de 2880 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU, R. AANEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective