Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Munca în iad

Munca în iad

• numerosi nemteni lucreaza de cîteva zile în conditii îngrozitoare din cauza caniculei • chirurgii din Roman opereaza la 42 de grade Celsius, deoarece aparatele de aer conditionat s-au defectat • politistii rutieri, drumarii si sportivii presteaza din greu la peste 35 de grade • temperatura maxima a zilei de ieri a fost de 36 de grade Celsius, la Roman •

Canicula abatuta peste judet de cîteva zile este un supliciu pentru toti nemtenii. Caldura naucitoare, atmosfera sufocanta, aerul înfierbîntat devenit inert în lipsa celei mai mici adieri de vînt si totodata greu de suportat de caile respiratorii sînt chinuitoare. Ca atare, din spirit de conservare, orice persoana se straduieste sa le evite. Numai ca de toate aceste aspecte insuportabile nu poti scapa în nici un caz daca ocupatia pe care o ai presupune desfasurarea activitatii la temperaturi ridicate pe timp de vara.

Calvar pe trotuare...

Ieri, unii din cei vitregiti erau muncitorii unor firme din Piatra Neamt sau din alte orase care paveaza trotuarele din municipiul resedinta de judet. Pe bulevardul Republicii se aflau la lucru, de la primele ore ale diminetii, mai multe echipe de muncitori. Una dintre acestea, cu 35 de lucratori, este din Reghin si apartine societatii „Scira“ din localitatea ardeleana. Au venit la Piatra Neamt de mai bine de o luna. Obiectivul lor este pavarea trotuarului de la Casa de Pensii, pîna spre Prefectura. Mai întîi au spart asfaltul si l-au îndepartat, dupa care au asternut nisip peste care au turnat apa pentru omogenizare, apoi au montat pavele. Sînt platiti în functie de suprafata pe care o lucreaza zilnic, muncitorii fiind interesati sa faca treaba într-un ritm cît mai alert. „De mai bine de o luna de cînd lucram aici, am prins zile cu calduri mari, dar parca de luni încoace a fost mai greu de suportat. Ne ferim si noi pe cît posibil de soare, ne-am acoperit capul, bem apa minerala pe care ne-o aduce seful de santier. Cînd e prea cald, luam pauza si stam la umbra. Ca sa avem spor si sa fie mai racoare, ieri (marti, 17 iulie - n.r.) si azi (miercuri, 18 iulie - n.r.), am venit mai devreme la munca, adica pe la 6.30. Asta e, nu avem ce face. Din asta ne cîstigam pîinea si din asta traim. Avem copii de crescut, ne trebuie si noua una-alta prin casa, trebuie sa ne îmbracam, sa ne încaltam si pentru asta avem nevoie de bani. Sîntem platiti cu 100.000 de lei vechi pe metrul patrat. Am primit instructiuni de la seful nostru sa oprim lucrul de pe la 12, cînd mergem la masa, pîna la 17, cînd speram sa se mai racoreasca. Pîna acum, nici unul dintre noi nu a avut probleme de sanatate din cauza caldurii si speram sa scapam si de acum încolo“, a declarat unul dintre muncitorii de la „Scira“ Reghin.

... si în sala de operatie

Interventiile chirurgicale în cele doua sali de operatie ale Spitalului Roman se efectueaza în conditii greu de suportat pentru personalul medico-sanitar care trebuie sa lupte cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Asta pentru ca aparatele de aer conditionat nu mai functioneaza. Doctor Mircea Coada, medic primar chirurg a declarat ca, desi defectiunea a fost adusa la cunostinta conducerii spitalului, înca din primavara acestui an, nimeni nu a luat nici o masura. Aerul conditionat nu asigura doar confortul medicilor, dar are un rol esential în filtrarea aerului din cele doua sali si îndepartarea florei microbiene. „Aparatele de aer conditionat nu functioneaza de cîteva luni. ÃŽnca din luna martie am înaintat referate catre conducerea spitalului, însa nu a luat nimeni vreo masura. Se cunostea faptul ca vor urma lunile de vara în care ne vom confrunta cu temperaturi excesiv de ridicate. Anul trecut, am suportat reparatiile la aparatele de aer conditionat din buzunarele noastre. Nu este normal sa operam la 42 de grade Celsius. Nu este un disconfort doar pentru personalul medico-sanitar, ci si pentru pacienti. La Reanimare, bolnavii operati suporta si ei foarte greu caldura“, a declarat chirurgul Mircea Coada. Din pacate, opinia conducerii Spitalului Roman nu a putut fi consemnata, managerul unitatii sanitare Petrut Claudiu Gafar îngradind accesul presei în spital. Nici date referitoare la confortul termic din saloane nu am putut afla de la bolnavii internati, din acelasi motiv. Oare managerul Spitalului Roman nu a luat nici pîna acum cunostinta de Legea 544, a accesului la informatie? ÃŽn ce priveste relatia purtatorului de cuvînt cu presa, aceasta a fost „praf în ochi“ pentru ziaristi. Desi managerul Spitalului Roman a desemnat doi purtatori de cuvînt, nici unul dintre acestia nu poate da relatii decît cu acordul prealabil al managerului. Romascanii au dreptul de a fi informati zilnic asupra evenimentelor din spital, nu saptamînal, la conferintele de presa.

Padurile, prietenii sportivilor

Caldura excesiva din aceste zile schimba si programul de pregatire al sportivilor, antrenorii avînd acum o problema în plus fata de cele deja existente: trebuie sa stabileasca antrenamente în momentele mai racoroase ale zilei. De asemenea, avînd în vedere ca echipele se afla, în general, în plina perioada de acumulari fizice, în care exercitiile de forta si alergarile „au mare cautare“, tehnicienii decid ca sportivii sa-si desfasoarea activitatea pe traseele umbroase ale padurilor din jurul orasului. Asa se întîmpla si în cazul fotbalistilor de la Ceahlaul II Piatra Neamt sau al handbalistelor de la HCF Piatra Neamt, dar si a echipelor de volei locale. „Sîntem în perioada în care efectuam cîte doua antrenamente pe zi si atunci facem programul în asa fel încît sa începem si sa terminam sedintele de pregatire la ore la care temperaturile nu sînt foarte mari. Cînd avem program de alergari si exercitii fara minge, atunci mergem în padure, la umbra. Nu ne lipseste apa, din abundenta, si pauzele mai dese. Oricum, seara facem antrenamente de la 17.30-18“, a declarat Toader Stet, antrenorul principal de la Ceahlaul II Piatra Neamt. Si antrenorul echipei de handbal feminin HCF Piatra Neamt, Dan Valentin, a gîndit programul în asa fel încît sa fie evitate orele în care temperatura atinge cote alarmante. Astfel, Dealul Cozla a fost, ieri, gazda primitoare pentru handbaliste, iar astazi, sedinta de pregatire va fi în Sala Ceahlaul. „Am mers la umbra brazilor, ca altfel nu se mai poate pe aceasta caldura infernala. Am pregatit apa multa pentru fete, pauze în timpul antrenamentelor si, dupa ce am terminat, au primit fructe si pepene rece. Le-am si spus sa aiba grija si ce manînca, pentru ca este de evitat carnea de orice fel în aceste zile caniculare. Trebuie sa manînce brînzeturi, salata multa si fructe“, a precizat Dan Valentin.

Politistii rutieri, arsi de soare

De suferit, în aceste zile, sufera si politistii de la rutier, care-si „omoara“ marea majoritate a timpului în strada. ÃŽn masini nici vorba de aer conditionat, iar apa minerala trebuie sa o cumpere din banii personali. Daca aceia din echipajele rutiere s-au putut bucura totusi de o adiere de vînt obtinuta prin deschiderea geamurilor la maxim, nu la fel se poate spune despre lucratorii de la Serviciul de Ordine Publica. Lucratorii de la Politia Rutiera au iesit chiar în plina zi într-o actiune de prevenire a accidentelor. Mai multe echipaje de politie puteau fi vazute ieri, la ora 14, pe arterele rutiere ale judetului Neamt. „Este foarte clad, însa nu avem ce face. Acesta ne este serviciul si trebuie sa ne facem treaba. ÃŽncercam pe cît posibil sa evitam sa stam în plin soare, însa nu putem sa nu iesim în patrulare. ÃŽncercam sa ne mai potolim setea cu un suc sau o apa minerala, însa efectul nu este cel scontat. Este mai bine de cei care au fost inspirati si si-au ales concediul în aceasta perioada“, ne-a declarat un agent aflat în serviciu de patrulare în intersectia de la Spitalul Judetean.
Pe strada erau si ofiterii. Pe comisarul sef Dumitru Ionita, adjunctul sefului Politiei Rutiere, l-am gasit pe bulevardul Traian, într-un autoturism de serviciu în timp ce supraveghea traficul. „E cumplit de cald. Avem o actiune planificata pentru astazi (n.r. - ieri) si trebuia sa o punem în executare“, a declarat comisarul sef Dumitru Ionita.
Inspectorul Catalina Badeanu, purtatorul de cuvînt al Politiei Neamt, a declarat ca, deocamdata, politistii nu primesc apa minerala, dar, daca va fi cazul, atentia va fi îndreptata catre cei care lucreaza în strada.

Copil lesinat pe strada

Ieri, la Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean Neamt au ajuns zece persoane care au avut de suferit din cauza caldurii. Cei mai multi dintre acestia au lesinat, au suferit spasmofilii sau ameteli. Au avut nevoie de îngrijiri medicale si doua persoane care sufera de hipertensiune arteriala. Victima a caniculei a fost, ieri, si un copil în vîrsta de 13 ani, care a lesinat si a ajuns la Pediatrie. Medicii apreciaza ca, în afara de persoanele cu hipertensiune arteriala, toate celelalte au avut de suferit din cauza deshidratarii. Ieri, în Piatra Neamt, la ora 10 se înregistrau 28 de grade la umbra si peste 40 la soare, la ora 13 - 33 de grade la umbra si peste 50 la soare. La ora 16, în Piatra Neamt se înregistrau 35 de grade, iar la Roman, 36.

17 august 1952 - 38,6 grade în Neamt

Începînd cu ora 10, indicele temperatura-umezeala tindea catre valoarea maxima de 80 de unitati pe care, cîteva ore mai tîrziu, a atins-o. Pîna duminica, 22 iulie, meteorologii apreciaza ca în partea de est a judetului este posibil sa se atinga temperaturi de 39 de grade, depasindu-se maxima absoluta înregistrata pîna în prezent. Potrivit precizarilor facute de catre meteorologul Ioan Rancea, seful Statiei Meteo Piatra Neamt, în judet, temperatura maxima absoluta a fost de 38,6 grade Celsius si a mai fost înregistrata în 1952, pe 17 august. Noptile tropicale cu temperaturi minime de 20 de grade Celsius, care au debutat pe 17/ 18 iulie, vor continua pîna la sfîrsitul saptamînii. Cu toate acestea, Neamtul este singurul judet din Moldova unde din punct de vedere meteorologic se mentine cod galben, în timp ce în celelalte a fost data alerta de cod portocaliu, care presupune temperaturi de 39-40 de grade Celsius.

Farmaciile, puncte de prim ajutor

Toate farmaciile nemtene aflate în relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate au devenit, începînd de ieri, puncte de prim ajutor. Astfel, orice persoana care simte ca are probleme din cauza caldurii si intra în farmacie va primi apa, dupa caz, medicamente, i se va masura tensiunea arteriala si eventual glicemia. În cazul în care starea pacientului se mentine critica, personalul farmaciei are datoria sa solicite Ambulanta.
În judet, functionau ieri opt puncte de prim ajutor - sase în Piatra Neamt si doua în Roman. În celelalte orase din judet, primariile nu înfiintasera aceste puncte.

Articol afisat de 1744 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective