Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dupa fîntîni seaca si pîraiele

Dupa fîntîni seaca si pîraiele

• marti dupa-amiaza a plouat în zona de munte, iar în zona Roman, unde seceta este intensa, n-a cazut nici o picatura • lipsa precipitatiilor a dus la secarea unor mici pîraie •

Setea pamîntului din judetul Neamt a fost partial domolita, dupa ce timp de cîteva zile consecutiv a plouat. Din pacate, ploaia nu a acoperit toate zonele, asa ca în estul judetului, unde seceta este mai profunda, pamîntul a ramas în continuare uscat. De exemplu, marti dupa-amiaza, în zona Roman nu a cazut nici o picatura de ploaie, desi în alte parti precipitatiile au fost destul de bogate. Stelian Mihaila, inginer sef în cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt, a declarat ca la Poiana Largului s-au înregistrat 32,7 litri pe metru patrat, de marti si pîna miercuri dimineata. ÃŽn localitatea Ceahlau, cantitatea de precipitatii s-a înjumatatit, la Bistricioara au fost înregistrati, în acelasi interval, 11,3 litri pe metri patrat si nu a cazut nici o picatura în zonele Roman, Secuieni, Costisa, Roznov, Borlesti, ori Tazlau. Desi în localitatea Straja nu a plouat foarte mult, torentul Iruga a iesit din nou din albie si a namolit drumul national DN 15. Emilian Darie, inginer sef în cadrul Sectiei Drumuri Nationale, a declarat ca aceasta problema apare de cîte ori ploua în zona, întrucît albia pe care se scurge torentul respectiv este foarte colmatata. „Nu exista o albie amenajata pentru a se scurge apa care provine din precipitatii. Pe o lungime de circa o suta de metri, torentul îsi urmeaza propriul curs si, la fiecare ploaie sau viitura, apa ajunge pe drumul national“, a declarat Emilian Darie.
Marti dupa-amiaza, la Tarcau a cazut grindina, dar constructiile, ori culturile nu au fost afectate, bucatile de gheata fiind de dimensiuni mici. „Din pacate, nu a plouat în zonele de interes pentru agricultura. Ma refer la zona Romanului, acolo unde ploile au fost extrem de rare si de slabe în acest an. Din cauza temperaturilor ridicate si a lipsei precipitatiilor, multe pîraie din judet, pe sectoare mai mici sau mai mari, au secat temporar. De exemplu, în comuna Piatra Soimului, unul dintre pîraiele destul de mari a secat pe o lungime de circa un kilometru. Dupa ce ploua, cursul se reface temporar si apoi iar dispare. Si în aceast situatie sînt multe ape curgatoare din judet care au un debit mai mic“, a mai spus inginerul sef Stelian Mihaila.
Rîurile mari, cum sînt Siretul, Moldova si Bistrita, au debitele în limitele normale ale debitului mediu multianual. În judet, unul din efectele lipsei de precipitatii este secarea fîntînilor, din cele aproximativ 42.000 de puturi, circa 1.000 nu mai au strop de apa, iar aproximativ 10.000 au nivelul scazut.

Articol afisat de 1915 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective