Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
POLITICA STRUTULUI

POLITICA STRUTULUI

• 21 din 22 de consilieri nu au vrut sa ia act ca Andrei Baciu nu mai este ales local • desi legea zice ca nu mai e consilier local • pesedistul Adriean Chirila a explicat ca nu e treaba lor si-a plasat problema la...prefectul Mocanu • Toader Mocanu spune ca e obligatia legala a Consiliului Local sa ia act de o situatie existenta • „daca nu, e treaba lor cum vor sa functioneze“, zice prefectul • PNL Neamt a facut notificare prealabila si a actionat legislativul local în Contencios •

21 de oameni de înalta tinuta morala, care doctori, care profesori, care notari, care economisti fruntasi, toti cu statut de alesi locali trimisi pe functii prin voturile prostimii, au închis ieri ochii în fata legii. Consilierii pietreni nu au luat act de încetarea de drept a mandatului colegului lor Andrei Baciu, desi acesta a fost dat afara din PNL si legea spune foarte clar ca, în acel moment, i-a expirat mandatul de ales local. Spiritul de fronda (fig. razvratire, opunere neprincipiala persiflanta, cauzata mai ales de interese personale) a trecut dincolo de coloratura politica, n-a avut nimic de-a face cu solidaritatea de „breasla“, ci pur si simplu a confirmat ca afacerile sînt afaceri în orice moment. Este poate pentru prima data cînd o decizie a unui consiliu local este mai presus de lege.
Cei 22 de consilieri locali de Piatra Neamt au venit cu lectia învatata de acasa (sau de la partid, dupa caz): înca de la proiectul anterior hotarîrii cu Andrei Baciu, a început agitatia în sala. ÃŽn timp ce li se cerea votul pe achizitia de motocositori, -un proiect de tâiat frunza si iarba prin asociatiile de locatari-consilierii penelisti au început sa vorbeasca între ei, prilej pentru Gheorghe Munteanu sa îi admonesteze în calitatea sa de presedinte de sedinta: „Domnule Baciu, va rog sa fiti atent“. Toata sala a replicat: „Macar pentru ultima oara“. S-au împartit buletinele de vot fiecarui consilier, pentru ca o decizie atît de importanta se ia prin vot secret, conform legii. Si cam aici s-au oprit cu respectarea ei. ÃŽn timp ce secretarul Vasile Visan se chinuia sa explice procedura de vot, cîtiva consilieri PNL deja aveau buletinele împaturite. Gheorghe Stefan a intervenit: „Cum ati votat daca nu vi s-a spus cum se procedeaza?“ „Secret“, a venit rapid raspunsul. „Aveti doua raspunsuri: da si nu. Daca încercuiti «da», înseamna ca sînteti de acord cu demiterea lui Baciu, daca încercuiti «nu», înseamna ca nu sînteti de acord. E ca la Basescu“, a explicat primarul Stefan. „Legea asta nu e prea dreapta. De ce un consilier local trebuie dat afara daca nu mai e membru în partid si un parlamentar nu?“, s-a aruncat în discutie si Gheorghe Dumitreasa, consilier PSD. „Sînt de acord cu dumneavoastra. Luati-va de domnii parlamentari!“, a completat Gheorghe Stefan. Nedumerirea a persitat în mintile alesilor locali, liberalul Viorel Chirila ajungînd la un moment dat sa îl irite pe primar prin simplul fapt ca a citit întrebarea de pe buletin: „Dupa cum scrie acolo, eu spun ca am luat la cunostinta sau nu am luat. Nu e prea clar“. „Stiu eu ce vreti sa interpretati“, a tunat primarul Stefan, „Sa interpretati la PNL! Luati si cititi legea! Cine va învata, va învata prost. Daca ati luat act, înseamna ca sînteti de acord cu demiterea, daca nu ati luat act, înseamna ca nu sînteti de acord“.

Si n-au fost...

22 de voturi exprimate (Andrei Baciu n-a votat, ar fi fost chiar culmea!), zero voturi nule, 21 nu au luat act de situatie si 1 a luat act de încetarea de drept a mandatului de consilier detinut cu onor de domnul Baciu. Dupa sedinta, secretarul Vasile Visan a explicat ca, practic, nu a fost un proiect de hotarîre, ci o aducere la cunostinta, nu s-a dat un vot, ci s-a luat sau nu act si, cum legea nu spune ce se întîmpla daca alesii nu vor nici de-ai naibii sa ia la cunostinta, domnul Andrei Baciu ramîne în continuare pe baricadele legislativului local, sa serveasca populatia cu drept de vot. Liberalii n-au facut comentarii, ci au plecat în graba pe la treburile lor, cu fetele multumite si zîmbitoare ca rîndurile nu le-au fost rupte. Social-democratii pareau la fel de multumiti. „De ce trebuia sa luam noi act? Ce treaba avem noi cu Baciu? Sa ia prefectul! Legea e prost facuta si nu trebuie sa o interpretam noi aici. Sa o interpreteze prefectul, ca de-aia e reprezentantul Guvernului în teritoriu. Sa decida el“, a spus, la o tigara, pesedistul Adriean Chirila. Metoda „daca eu nu vad, înseamna ca nu e acolo“ a fost aplicata si de prefectul Toader Mocanu. Luat oarecum pe nepregatite de situatie, prefectul s-a aratat mai întîi consternat: „Cum adica n-au vrut sa ia act?! Ei sînt obligati de lege sa faca asta, nu e ca vor sau ca nu vor. E un fenomen si acesta: 21 din 22 sa nu ia act de o situatie existenta“. Dupa care a revenit la sentimente mai pasnice: „Sa vedem daca noi, Prefectura, avem vreun rol în aceasta treaba. Trebuie sa discut si cu Directia juridica. Daca vor trimite documentele la noi si vor cere un punct de vedere, o sa vedem ce raspuns le dam. Daca nu, e treaba lor cum vor sa functioneze! Vom vedea“, a mai spus Toader Mocanu.

Situatia ajunge pe rol

Conducerea PNL Neamt anticipa aceasta situatie. E drept ca nu se astepta la scorul acesta zdrobitor, mai ales din partea propriilor consilieri. Dar muta meciul în instanta. „Noi am facut notificare prealabila si actionam Consiliul Local în judecata, în Contencios. Consilierii trebuie sa ia act, nu se pune problema de vrut sau nevrut“, a declarat senatorul Serban Stratila. La fel zice si presedintele PNL Neamt, senatorul Norica Nicolai: „Conform legii, Consiliul local nu poate supune la vot o astfel de situatie pentru ca legea instituie o situatie obligatorie - iau act prin hotarîre ca domnul Baciu nu mai este consilier“.
Pe 31 martie 2007, Andrei Baciu a fost exclus din PNL pe motiv de încalcare a statutului. „Calitatea de consilier local sau judetean înceteaza de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în urmatoarele situatii: a) demisie; b) incompatibilitate... h1) pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales. ÃŽncetarea de drept a mandatului de consilier se constata de catre consiliul local, respectiv de consiliul judetean, prin hotarîre, la propunerea primarului ori, dupa caz, a presedintelui consiliului judetean sau a oricarui consilier“ (art. 9, alin. 2 si 3 din Legea 393/2004 privind statutul alesilor locali, modificata si completata de Legea 249/2006). „ÃŽn toate situatiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia consiliul local sau consiliul judetean, dupa caz, adopta în prima sedinta ordinara, la propunerea primarului, respectiv a presedintelui consiliului judetean, o hotarîre prin care se ia act de situatia aparuta si se declara vacant locul consilierului în cauza“ (art. 12, alin. 1 din acelasi act normativ).

Articol afisat de 2148 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective