Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Liceul „Victor Brauner“, prezentã notabilã la Festivalul Cãrtii si Lecturii din Franta

• Mara Ploscaru, elevã în clasa a XII-a A, coordonatã de profesorii Adrian Gãinã si Carmen Corlãteanu, a obtinut premiul I cu un film care a fost titrat în francezã si englezã

Ca rod al implicãrii, din anul 2006, în Reteaua Comenius 3 EWHUM, dedicatã umanismului european si realizatã de Liceul Cagnazzi din Italia, Liceul de Artã „Victor Brauner“ din Piatra Neamt a participat, recent, la Festivalul Cãrtii si al Lecturii pentru tineri, organizat în localitatea La Rochelle din Franta, cu sprijinul Liceului Dautet, care a fost gazda activitãtilor si atelierelor organizate pentru elevi si profesori. Manifestãrile - un colocviu, întîlniri cu scriitori si actori, ca si evenimente culturale precum lecturi de scenarii, proiectii, expozitii si scurt metraje s-au desfãsurat la Liceul Dautet, Theatre de la Coursive si la Mediateca din orasul La Rochelle.
Experienta elevilor de Liceul „Victor Brauner“ a fost una deosebitã, prin promovarea întãririi dimensiunii umaniste în sistemele scolare europene, contribuind la determinarea valorilor culturale universale pentru formarea cetãteanului european. Printre principalele teme abordate, în cadrul paletei variate de manifestãri, s-au numãrat: materialitatea cãrtii, biblioteca si lectura, lectura ca actiune bazatã pe limbaje care nu sînt neapãrat scolare - cinema, teatru, multimedia.
Institutia de învãtãmînt vocational pietreanã a participat la acest festival cu eseuri, recenzii, poezii, o scenetã în limba englezã si cu un film documentar despre contributia Mitropolitului Dosoftei la dezvoltarea literaturii în limba româna prin elevele Mara Ploscaru, Rodica Diaconu, Crenguta Simion, Marta Anca, Magda Amãrioarei, Alexandra Manole Alexandra, Adelina Chirilã, sub îndrumarea profesorilor Carmen Corlãteanu - responsabilul proiectului EWHUM din cadrul liceului, Adrian Gãinã si Georgeta Burduja. Lucrãrile au fost redactate în limba românã, iar cele premiate au fost, ulterior, traduse în francezã si englezã. O comisie compusã din experti ai Retelei EWHUM, reprezentatã în România prin prof. univ. dr Smaranda Elian, de la catedra de literaturã si civilizatie italianã din cadrul Universitãtii din Bucuresti, si Dan Ion Nasta, director la Institutul Român de Stiiinte ale Educatiei, au ales cele mai bune lucrãri care au fost premiate cu participarea la festival a laureatilor si a profesorilor lor. Mara Ploscaru, elevã în clasa a XII-a A, coordonatã de profesorii Adrian Gãinã si Carmen Corlãteanu, a obtinut premiul I, avînd ocazia sã îsi prezinte, în festival, filmul pe care l-a realizat, titrat în limbile francezã si englezã. De asemenea, Mara Ploscaru a fost recompensatã cu 12 volume reprezentative ale literaturii franceze si universale.
Mentionãm cã o altã activitate propusã în festival a fost lecturarea unor versuri din autori importanti pentru literatura participantilor - Italia, Franta, România, Cehia, Suedia, Rusia, în limba maternã, precum si în francezã si englezã. Liceul de Artã „Victor Brauner“ a fost reprezentat, în cadrul acestui moment dedicat poeziei, de eleva Mara Ploscaru. Mesajul de suflet românesc a fost îmbogãtit prin prezentarea unui film despre Mihai Eminescu si Nichita Stanescu, în care au fost folosite înregistrãri video fãcute de Clara Tolpiceanu, elevã la clasa de canto a profesoarei Elena Botez (clasa a XI-a M), precum si de desenele realizate de elevii liceului.
Elevii premiati au locuit în familii franceze care aveau copii de aceeasi vîrstã cu participantii la proiect, creîndu-se, astfel, premizele unor prietenii de duratã. Deosebita ocazie de întîlnire a elevilor si profesorilor cu actori, scriitori, oameni de culturã din diferite tãri ale Europei va avea ca produse finale o paginã web si un volum în care vor fi înglobate toate productiile participantilor.

Articol afisat de 2724 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective