Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 28 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fãrã miel de Paste?

Fãrã miel de Paste?

• din cauza interzicerii circulatiei ovinelor neidentificate prin crotaliere, este posibil ca, de sãrbãtorile pascale, nemtenii sã nu aibã carne de miel la masã • efectivele de ovine din judet au fost crotaliate în proportie de 85%, iar la ora actualã, în teritoriu, nu mai existã „cercei“ destinati identificãrii • aceastã actiune va începe în judet dupã 5 martie, datã la care ANSVSA va organiza licitatia pentru achizitionarea mãrcilor metalice • conducerea DSVSA Neamt sustine cã, de îndatã ce ajung în judet crotaliile, procesul de marcare a mieilor abia fãtati va avea prioritate •

Masa de Paste a nemtenilor ar putea fi lipsitã de traditionala fripturã de miel, în cazul în care medicii si reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) nu vor reusi sã finalizeze în timp util procesul de identificare a animalelor prin crotaliere (aplicarea mãrcilor metalice în ureche, în semn de recunoastere). Si asta pentru cã Asociatia Crescãtorilor de Ovine interzice transportul animalelor care nu au elemente de marcare.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre presedintele Asociatiei Crescãtorilor si Exportatorilor Români de Ovine (PACERO), Mihai Dumitriu, accesul la materia primã destinatã confectionãrii crotaliilor a fost oprit pentru producãtorii români, întrucît Autoritatea Nationalã Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a interzis circulatia animalelor, chiar dacã nu a încheiat procesul de identificare. Desi actiunea de identificare a nu s-a finalizat la jumãtatea anului trecut (30 iunie), asa cum ar fi trebuit, în noiembrie, ANSVSA a retras toate crotaliile din teritoriu, dupã cum sustine aceeasi sursã citatã.
La jumãtatea lunii februarie a acestui an, ANSVSA a reluat procesul de identificare a oilor, dar, pentru a se achizitiona „cerceii“ de care mai are nevoie, se va organiza licitatie pe 5 martie. Cum de atunci si pînã la Paste (atît cel ortodox, cît si cel catolic, ambele fiind odatã în 2007) sînt numai cinci sãptãmîni, nu se stie dacã acest interval este suficient pentru rezolvarea problemei crotalierii ovinelor. ÃŽn scopul eficientizãrii acestei proceduri, conducerea ANSVSA a solicitat autoritãtilor de la Bruxelles o derogare de la identificarea cu douã crotalii a tuturor animalelor. Autoritãtile sanitare din România cer ca, deocamdatã, acest tip de marcare sã fie utilizat doar în cazul animalelor exportate, în timp ce pentru restul sã se mentinã identificarea cu un singur „cercel“.
În cazul în care, din motive de neidentificare a ovinelor, producãtorii din judet nu vor putea ca înainte de Paste sã vîndã miei în piete si oboare, probabil cã unii nemteni vor renunta la acest deliciu, iar altii, care îsi permit din punct de vedere financiar, îsi vor procura carne de miel din hipermarketurile care, deja, se ocupã de acest tip de achizitii. Se pare cã marile lanturi de magazine au fãcut demersuri pentru a importa miei din Bulgaria.
Conducerea DSVSA Neamt este, însã, optimistã si sustine cã, în mod cert, nemtenii vor avea la masa de Paste carne de miel provenitã din productia din judet. „Dupã ce se va face licitatia pentru crotalii la nivel central, iar acestea vor ajunge în judet, ne vom ocupa cu precãdere de identificarea ovinelor si vor fi marcati si mieii nou-nãscuti. Conform estimãrilor noastre, în Neamt au fost crotaliate circa 85% din efectivele de ovine existente “, a declarat doctorul Constantin Lipan, director adjunct al DSVSA Neamt.

Articol afisat de 1451 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective